franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lahko le popolna lepotica postane model?

16. 2. 2022; 01.00
Avtor: Vesna Meško
ženska

Lepa si foto: Pexels

Lepotni ideali, ki jih narekujejo modna industrija in družbena omrežja, lahko zelo negativno vplivajo na našo samopodobo, še posebej pa na samopodobo odraščujoče mladine. Zapomnite si, da lepota niso le skladne poteze obraza, gladka polt in vitka postava. Sledite našemu klepetu z Anko Aleksič, casting managerko pri agenciji Faca casting , kjer se ponašajo s pestro paleto raznolikih in zanimivih modelov.

Biti samosvoj je pogumno in navdihujoče dejanje

»Ko gre za snemanje reklamnih materialov, vsekakor iščemo različne tipe 'lepote', mi temu običajno rečemo "fotogeničnost". Različnim režiserjem so namreč všeč različni videzi, včasih bolj karakterni, drugič klasičen manekenski videz, skratka odvisno od zgodbe,« pojasnjuje Anka in poudarja, da je pojem lepote v resnici tako širok, da si nikakor ne bi drznili trditi, da ga znajo razložiti, zlasti, ker se tudi standardi nenehno spreminjajo.

Anka, ali tudi vi pri svojem delu opažate, da lepotni ideali predstavljajo veliko breme za mladostnike? Kako jim pomagate premagati negotovost?

Zavedamo se, da današnji mladostniki čutijo gromozanski pritisk glede svojega videza. Na castingih smo zato s to skupino še posebej nežni, pozitivni, jih zasipamo s pohvalami in pojasnili, da je na koncu izbrana le ena oseba, od recimo 50. kandidatov in da to ni nič osebnega, da na to sam težko zares vplivaš. Morda še najboljša strategija je, da si tak kot si, ker si tako tudi najbolj sproščen in te bodo izbrali za vlogo, ki ti je pisana na kožo.

pege, pegice, pegasta koža foto: Dreamstime

Kje pri izbiri modelov iščete lepoto?

Gre za kombinacijo videza in energije, nastopa, ustreznosti za določeno vlogo. Že najbolj osnovne naloge pred kamero za večino ljudi niso tako preproste, recimo suveren nasmeh v kamero, ki ga ponoviš 20-krat in zadržiš za 10 sekund, medtem kot te gleda ekipa 20-ih ljudi, to ni enostavno. Ali pa kazanje čustev, malih detajlov, 'grimasic', za to je potreben talent in veliko samozavesti.

Kakšen je za vas pojem lepote? Je lahko čudovit model tudi dekle, ki je daleč od idealne podobe žensk, ki jih pogosto vidimo na Instagramu?

Instagram fotografije so žal vedno bolj lažni signali, da živimo v svetu popolne sreče in da ljudje živijo popolna življenja. Mlajše generacije težko ločijo, kaj je res in kaj ni. Za nas je fizičen izgled pomemben, še pomembnejši pa je korekten odnos do dela in sodelavcev, komunikativnost, srčnost. Torej reči, ki se odvijajo za popolno podobo na Instagramu.

Lepa si foto: Pexels

Je tisto, kar odstopa od idealov, dragocenejše od popolnosti, če le pogledamo skozi druga očala?  

Čudovita novica je, da se togi ideali spreminjajo, saj v ospredje vedno bolj prihajajo različni tipi postave, videza. Ta trend raznolikosti je super stvar, nam pa so še posebej všeč ljudje, ki imajo pegice, štrleča ušesa, očala, razmak med zobki, skratka take luškane posebnosti, ki jih delajo edinstvene. Biti sam svoj (in ne tak kot vsi ostali) je pogumno dejanje. Radi opazujemo mladostnike, ki raziskujejo številne identitete, v tem so marsikdaj navdihujoči.

prejšnji članek
Preverjeni triki, s katerimi bodo lasje rasli hitreje
Moda&Lepota
Preverjeni triki, s katerimi bodo lasje rasli hitreje
naslednji članek
Bo Mario Galunič še naprej vodil kviz Joker?
Svet slavnih
Bo Mario Galunič še naprej vodil kviz Joker?