mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Nega kože: Zakaj so ženske navdušene nad retinolom?

15. 3. 2022; 04.00
Avtor: Revija Liza Maja
NEGA KOŽE, NEGA OBRAZA

NEGA KOŽE, NEGA OBRAZA foto: dreamstime

Ste že slišali za retinol? Morda ste ga videle v lekarni, kreme in serume, ki vsebujejo retinol, hvalijo prijateljice in številne vplivnice z družbenih omrežij. Pa res veste, kaj vse zmore retinol in kako ga uporabljati?

Kaj je retinol?

Retinoidi so derivati vitamina A, ki jih najdemo v različnih oblikah in najpogostejša oblika je retinol. Je vitamin, topen v maščobi, ki ga najdemo v naši koži in tam igra odločilno vlogo pri ohranjanju njenega zdravja in vitalnosti. Ravno zato je ena izmed najučinkovitejših sestavin, ki se uporabljajo v kozmetiki.

To je seveda zgolj površen opis retinola. Pa poglejmo kaj vse zares zmore:

➺ Preprečuje gube: ne le, da zgladi vaše trenutne fine gube in gubice, ampak tudi preprečuje in minimizira nove gube, ki šele nastajajo.

➺ Poživi pusto in uvelo kožo: na celični ravni učinkuje kot nežen piling in tako lušči suho in uvelo povrhnjico, pod njo pa razkriva novo, svetlejšo in bolj gladko kožo.

➺ Zdravi akne: ne samo, da retinol uravnava mastno kožo, preprečuje tudi zamašitev por, kar ima za posledico manj ogrcev, cist in mozoljev.

➺ Svetli temne lise: sčasoma bo retinol izenačil vašo polt, počasi bodo bledele sončne pege, brazgotine, ki so posledica aken, hiperpigmentacija in različne temne lise.

Nega kože foto: dreamstime

Kako retinol upočasnjuje staranje?

Do vaših zgodnjih tridesetih let se vaše celice obnovijo vsakih 28 dni in ustvarijo svežo plast nove, mlade kože. A že v sredini tridesetih se regeneracija kože drastično upočasni in popolna obnova celic se zgodi šele vsakih 50, 60 ali celo 70 dni. Zaradi počasnejše regeneracije celic je tako vaš obraz videti suh, dolgočasen in naguban. Tu stopi v igro retinol, saj pospešuje obnovo celic, vaša koža pa je spet videti kot takrat, ko je bila obnova celic sama po sebi hitrejša.

Kako hitro učinkuje retinol?

Priznati si moramo, rezultati ne bodo vidni kar čez noč. Potrebovale boste vsaj tri mesece stalne nočne uporabe retinola, da boste opazile zmanjšanje drobnih gubic, temnih madežev in aken.

Kako pogosto uporabljati retinol?

Začnite z uporabo retinola dvado trikrat na teden. Če ste novi pri retinolu, izberite izdelek, ki vsebuje tudi druge hidratantne sestavine, kot sta glicerin ali hialuronska kislina. Ko zvečer nanesete izdelek z retinolom, nanesite čezenj še vlažilno kremo in to ponovite tudi zjutraj. Na ta način boste kožno pregrado ohranili močno. Najpomembnejši pri uporabi retinola sta doslednost in vztrajnost. Morda bo na začetku vaša koža odreagirala na retinol z rahlo pordelostjo in luščenjem povrhnjice. Dokler to ni pekoče ali boleče, lahko nadaljujete z uporabo, in ko se koža retinola navadi, bodo izginili tudi vsi neprijetni simptomi. Na začetku ni treba izbrati najmočnejše formule, ki jo najdete v lekarni, temveč nežen izdelek z manjšo vsebnostjo retinola, kasneje, ko se koža navadi, pa lahko posežete tudi po močnejših.

Ko uporabljate izdelke z retinolom, preskočite izdelke, ki jih morda uporabljate za zdravljenje
aken ali pilinge za obraz. Retinola nikoli ne kombinirajte z izdelki, ki bi lahko še dodatno dražili
vašo kožo.

Ko uporabljate izdelke z retinolom, preskočite izdelke, ki jih morda uporabljate za zdravljenje aken ali pilinge za obraz. Retinola nikoli ne kombinirajte z izdelki, ki bi lahko še dodatno dražili vašo kožo. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Serija Xiaomi 12 daje vrhunskosti nov pomen
Moda&Lepota
Serija Xiaomi 12 daje vrhunskosti nov pomen
naslednji članek
Pred setvijo naredite test kaljivosti starih semen
Zdravje
Pred setvijo naredite test kaljivosti starih semen