nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Poskrbite, da bodo preproge spet čiste in lepe kot nove

13. 6. 2022; 04.00
Avtor: Mare Koren
čiščenje madeža s preproge

čiščenje madeža s preproge.jpg foto: Dreamstime

Preproge naš dom naredijo prijetnejši, edinstven in nedvomno tudi unikaten. A veselje in sreča precej hitro izgineta, ko se na preprogi znajde madež. Kako jo očistiti in katero čistilo je primerno za vašo preprogo?

Preproge je še kako lepo imeti v stanovanju, saj v prvi vrsti poskrbijo za prijeten občutek pod stopali, hkrati pa lepo zaokrožijo dekoracijo prostora. A precej hitro lahko postanejo nočna mora, saj utegneta biti vzdrževanje in čiščenje preprog precej zahtevni opravili. Pri večini zgolj sesanje po navadi ne zadostuje, zato smo za vas pripravili nekaj uporabnih nasvetov, s katerimi boste zagotovili čistočo in zmeraj urejen videz preproge.

Valjček za odstranjevanje vlaken

V preprogo se precej hitro ujamejo drobtinice, drobni koščki hrane, umazanija in dlake, ki se lahko globoko zažrejo v preprogo, sploh če jih želimo odstraniti zgolj s sesalnikom. Še predno bo zabrnel sesalnik, drobtinice, koščke in dlake odstranite z valjčkom, ki bo hitro ujel večino stvari, ki se jih da ujeti. Tako boste precej lažje in temeljitejše posesali preprogo.

Trdovratne madeže odstranite z likalnikom

Nesreča nikoli ne počiva. Če se je na vaši preprogi pojavil trdovraten madež, območje najprej temeljito posesajte. Madež prelijte z mešanico vode in kisa (razmerje 1 : 1) ter pustite delovati 15 minut. Nato madež prekrijte s krpo in ga prelikajte. Vročina in pritisk bosta zmehčala umazanijo, odstranjevanje madeža pa bo veliko lažje.

Madeži na preprogi foto: pixabay

Domače čistilo za preproge

Če ste privrženec naravnih čistil, si lahko naravno čistilo za preproge izdelate kar sami. V razpršilki zmešajte 180 mililitrov vodikovega peroksida, 60 mililitrov alkoholnega kisa, pet kapljic eteričnega olja, dve žlici detergenta za ročno pomivanje posode, dve žlici mehčalca za perilo in štiri litre vroče vode. Dobro premešajte in mešanico uporabite za čiščenje.

Mastni madeži

Če se je na preprogi pojavil masten madež, ga boste preprosto odstranili s sodo bikarbono. Sodo posujte po madežu in počakajte, da posrka čim več maščobe, nato jo posesajte. Če bo madež še viden, ga odstranite z mešanico kisa in detergenta za ročno pomivanje posode ter mehko krpo. Soda bikarbona vam bo pomagala tudi pri odstranjevanju madežev urina hišnih ljubljenčkov in pri hitri osvežitvi preprog, saj uspešno absorbira neprijetne vonjave.

kavni madež na preprogi.jpg foto: Dreamstime

prejšnji članek
Bine Volčič razkril, kam sega prijateljstvo s Karimom in Lukom
Resničnostni šovi
Bine Volčič razkril, kam sega prijateljstvo s Karimom in Lukom
naslednji članek
Novi fosili se vračajo v Slovenijo
Svet slavnih
Novi fosili se vračajo v Slovenijo