podgana
Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo podgane

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Darilo, narejeno z ljubeznijo

16. 12. 2022; 04.00
Avtor: Mateja Špiranec / revija Bodi zdrava
kolači

kolač foto: Waitrose

Vrednost darila se ne meri ne v denarju ne v velikosti, temveč v času in trudu, ki ste ga namenili pri njegovem izboru. Zato so najdragocenejša tista darila, ki jih ustvarimo sami, z ljubeznijo. So najizvirnejša, najbolj pisana na kožo obdarovancu ali obdarovanki in nikoli ne obležijo na polici. Hrana je zagotovo med njimi. Če je poleg tega presenečenje sladko in lično zavito, ne moremo zgrešiti.

Čokoladne rezine

Sestavine za 20 do 25 kosov:

Za ploščice:

60 g mandljev

60 g lešnikov

180 g arašidov

25 g masla

210 g medu

50 g sezamovih semen

35 g kokosovih ostružkov

Za čokoladni obliv:

200 g čokolade

50 g masla

Za okras:

Nasekljani oreščki

Priprava:

1. Pečico segrejte na 150 °C. V električnem mešalniku sesekljajte oreščke in jim primešajte stopljeno maslo. Dodajte še preostale sestavine za ploščice in mešajte, da se masa začne zgoščevati.

2. Maso razporedite po dnu pekača, velikega 24 x 30 cm in obloženega s papirjem za peko. Pecite od 20 do 25 minut, nato počakajte, da se ohladi.

3. Medtem nad vodno kopeljo stopite čokolado z maslom. Prelijte po podlagi iz oreščkov, potresite z oreščki in za nekaj časa postavite v hladilnik.

4. Narežite na 20 do 25 rezin, zavite jih v pergamentni papir, dodajte okrasno čipko in prevežite z vrvico.

Čokoladne rezine foto: Revija Maja

Božični pralineji

Sestavine za 20 pralinejev:

250 g temne čokolade

100 ml sladke smetane za stepanje

5 žlic rjavega sladkorja

25 g masla

2–3 žlice punča

Priprava:

1. Čokolado na grobo nasekljajte. Smetano in sladkor segrejte v ponvi, dokler mešanica ne zavre, nato jo odstavite z ognja.

2. V ponev dodajte čokolado, maslo in punč ter premešajte. Pustite, da se rahlo ohladi.

3. Oblikujte pralineje, položite jih v manjše papirnate modelčke in postavite v hladilnik. Po želji jih lahko potresete s kakavom v prahu.

Božični pralineji foto: Revija Maja

Čokoladne kroglice

Sestavine za 10 kroglic:

2–3 žlice kave

100 g zmehčanega masla

140 g rjavega sladkorja

4 žlice grenkega kakava

2 žlički vaniljevega sladkorja

120 g ovsenih kosmičev

1 žlička cimeta v prahu

1/4 žličke kardamoma v prahu

Za okras:

grobozrnati sladkor

rdeča živilska barva

Priprava:

1. Skuhajte kavo in počakajte, da se ohladi.

2. V večji skledi zmešajte preostale sestavine, dodajte jim kavo in še enkrat dobro premešajte.

3. Oblikujte kroglice in jih povaljajte v sladkorju, ki ga lahko v celoti ali delno obarvate z rdečim jedilnim barvilom.

4. Kroglice shranite v papirnato vrečko in prevežite z rdečim trakom.

Čokoladne kroglice foto: Revija Maja

Mešanica za ingverjeve piškote

Sestavine za 20 piškotov:

200 g mehkega masla

90 g trsnega sladkorja

1 žlica medu

30 g mandljev

30 g lešnikov

75 g čokolade

300 g moke

1 žlička sode bikarbone

1 žlička vaniljevega sladkorja

1 1/2 žličke mletega ingverja

Priprava:

1. Maslo, sladkor in med dobro premešajte. Mandlje, lešnike in čokolado nasekljajte ter dodajte masleni mešanici.

2. V skledi zmešajte moko, sodo, vaniljev sladkor in ingver. Združite z maso iz oreščkov in zgnetite v testo.

3. Oblikujte od 4 do 5 cm debele krogle, pokrijte jih s prozorno folijo za živila in pustite na hladnem čez noč.

4. Pečico segrejte na 175 °C. Krogle narežite na 1 cm široke rezine, položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko, ter pecite od 10 do 12 minut.

Nasvet

Sestavine za piškote po plasteh stresite v večji steklen kozarec in podarite z receptom, ki ga nalepite na kozarec ali obesite na vrvico.

Mešanica za ingverjeve piškote foto: Revija Maja

Sladki hlebčki

Sestavine za 10 hlebčkov:

225 g zmehčanega masla

225 g sladkorja in še nekaj za posip

225 g moke

2 žlički pecilnega praška

4 jajca

3 žlice mleka

3 žlice kakava

2 klementini

50 g temne čokolade

Priprava:

1. Pečico segrejte na 200 ºC. Maslo, sladkor, moko, pecilni prašek in jajca zmešajte v gladko maso, ki jo nato ločite na dva dela.

2. V en del mase primešajte mleko s kakavom, v drugega pa sok klementin in naribano čokolado.

3. V modelčke izmenično vlivajte obe masi in vmes z bambusovo palčko rahlo pomešajte za marmorni učinek.

4. Potresite s preostalim sladkorjem in pecite od 15 do 20 minut.

5. Ohlajene hlebčke prestavite v papirnate modele, prevežite s kosom pergamentnega papirja in vrvico.

Sladki hlebčki foto: Revija Maja

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Naslovnica decemberske revije Bodi zdrava foto: BZ

prejšnji članek
Vzkliki podpore in ljubezni za Kate in Williama
Svet slavnih
Vzkliki podpore in ljubezni za Kate in Williama
naslednji članek
Vzpostavitev vključujočega in odprtega ekosistema talentov
Moda&Lepota
Vzpostavitev vključujočega in odprtega ekosistema talentov