kolač foto: Waitrose
Čokoladne rezine
Sestavine za 20 do 25 kosov:
Za ploščice:
60 g mandljev
60 g lešnikov
180 g arašidov
25 g masla
210 g medu
50 g sezamovih semen
35 g kokosovih ostružkov
Za čokoladni obliv:
200 g čokolade
50 g masla
Za okras:
Nasekljani oreščki
Priprava:
1. Pečico segrejte na 150 °C. V električnem mešalniku sesekljajte oreščke in jim primešajte stopljeno maslo. Dodajte še preostale sestavine za ploščice in mešajte, da se masa začne zgoščevati.
2. Maso razporedite po dnu pekača, velikega 24 x 30 cm in obloženega s papirjem za peko. Pecite od 20 do 25 minut, nato počakajte, da se ohladi.
3. Medtem nad vodno kopeljo stopite čokolado z maslom. Prelijte po podlagi iz oreščkov, potresite z oreščki in za nekaj časa postavite v hladilnik.
4. Narežite na 20 do 25 rezin, zavite jih v pergamentni papir, dodajte okrasno čipko in prevežite z vrvico.
Božični pralineji
Sestavine za 20 pralinejev:
250 g temne čokolade
100 ml sladke smetane za stepanje
5 žlic rjavega sladkorja
25 g masla
2–3 žlice punča
Priprava:
1. Čokolado na grobo nasekljajte. Smetano in sladkor segrejte v ponvi, dokler mešanica ne zavre, nato jo odstavite z ognja.
2. V ponev dodajte čokolado, maslo in punč ter premešajte. Pustite, da se rahlo ohladi.
3. Oblikujte pralineje, položite jih v manjše papirnate modelčke in postavite v hladilnik. Po želji jih lahko potresete s kakavom v prahu.
Čokoladne kroglice
Sestavine za 10 kroglic:
2–3 žlice kave
100 g zmehčanega masla
140 g rjavega sladkorja
4 žlice grenkega kakava
2 žlički vaniljevega sladkorja
120 g ovsenih kosmičev
1 žlička cimeta v prahu
1/4 žličke kardamoma v prahu
Za okras:
grobozrnati sladkor
rdeča živilska barva
Priprava:
1. Skuhajte kavo in počakajte, da se ohladi.
2. V večji skledi zmešajte preostale sestavine, dodajte jim kavo in še enkrat dobro premešajte.
3. Oblikujte kroglice in jih povaljajte v sladkorju, ki ga lahko v celoti ali delno obarvate z rdečim jedilnim barvilom.
4. Kroglice shranite v papirnato vrečko in prevežite z rdečim trakom.
Mešanica za ingverjeve piškote
Sestavine za 20 piškotov:
200 g mehkega masla
90 g trsnega sladkorja
1 žlica medu
30 g mandljev
30 g lešnikov
75 g čokolade
300 g moke
1 žlička sode bikarbone
1 žlička vaniljevega sladkorja
1 1/2 žličke mletega ingverja
Priprava:
1. Maslo, sladkor in med dobro premešajte. Mandlje, lešnike in čokolado nasekljajte ter dodajte masleni mešanici.
2. V skledi zmešajte moko, sodo, vaniljev sladkor in ingver. Združite z maso iz oreščkov in zgnetite v testo.
3. Oblikujte od 4 do 5 cm debele krogle, pokrijte jih s prozorno folijo za živila in pustite na hladnem čez noč.
4. Pečico segrejte na 175 °C. Krogle narežite na 1 cm široke rezine, položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko, ter pecite od 10 do 12 minut.
Nasvet
Sestavine za piškote po plasteh stresite v večji steklen kozarec in podarite z receptom, ki ga nalepite na kozarec ali obesite na vrvico.
Sladki hlebčki
Sestavine za 10 hlebčkov:
225 g zmehčanega masla
225 g sladkorja in še nekaj za posip
225 g moke
2 žlički pecilnega praška
4 jajca
3 žlice mleka
3 žlice kakava
2 klementini
50 g temne čokolade
Priprava:
1. Pečico segrejte na 200 ºC. Maslo, sladkor, moko, pecilni prašek in jajca zmešajte v gladko maso, ki jo nato ločite na dva dela.
2. V en del mase primešajte mleko s kakavom, v drugega pa sok klementin in naribano čokolado.
3. V modelčke izmenično vlivajte obe masi in vmes z bambusovo palčko rahlo pomešajte za marmorni učinek.
4. Potresite s preostalim sladkorjem in pecite od 15 do 20 minut.
5. Ohlajene hlebčke prestavite v papirnate modele, prevežite s kosom pergamentnega papirja in vrvico.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.