Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Najboljši recept za znamenito sladico

23. 3. 2023; 08.28
Avtor: Oglasno sporočilo
dolcela2
Klasični Dunaj in domače podeželje

Najstarejša slovenska velikonočna jed je juha aleluja, ki so jo predvsem reveži skuhali iz posušenih repinih olupkov, ki so ji dodali krompir ali ajdovo kašo, bogatejši kmetje pa tudi nekaj svinjske masti ali ocvirkov. Ja, Slovenija vedno bolj diši po skromnosti in iznajdljivosti, Avstrija bolj klasično, tradicionalno, Italija pa sproščeno in pesniško. A seveda vsi vonji in okusi so se skozi našo sosedsko zgodovino bogato pomešali.

Veste, da slavni dunajski zrezek svojega izvora nima na Dunaju, ampak v Benečiji? V Avstrijo je zrezek po pričevanju legende prinesel avstrijski feldmaršal Radetzky okrog leta 1857, a zdaj ob njem vedno najprej pomislimo na Avstrijo. Torta Sacher je sploh nekaj posebnega, saj je recept zanjo še vedno velika skrivnost. Ali pa linška torta, veste, da velja njen recept za prvi napisan recept za torte na svetu? Saj vam pravimo, Avstrija ima kup tradicije in še več vonjav.

Sacherjeva torta (Avstrija)

Sacherjeva torta Sestavine za 12 kosov:

PRIPRAVA:

Jajca penasto stepite s sladkorjemin ščepcem soli. Moko in kakav presejte v skledo in primešajte sodo bikarbono in cimet. Stopite maslo in ga počasi vmešajte v jajčno peno. Nato dodajte še mokasto mešanico. Na koncu vmešajte jajčni liker.

Testo prelijte v namaščen tortni model in ga približno 45 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Po peki naj se ohladi. Nato ga vodoravno prerežite na tri dele. Spodnji del premažite z marmelado, pokrijte z drugim delom in tudi tega premažite z marmelado. Pokrijte z zadnjim delom in torto čez noč postavite v hladilnik.

Čokolado stopite nad vročo vodno kopeljo in ji primešajte rahlo segreto smetano. Prelijte po torti in počakajte, da se strdi. Zraven postrezite šlag kremo z okusom vanilje Dolcela, ki jo naredite po navodilih na embalaži.

prejšnji članek
Delovna akcija: Po prenovi počitek ali takoj delo na novi lokaciji?
Svet slavnih
Delovna akcija: Po prenovi počitek ali takoj delo na novi lokaciji?
naslednji članek
MasterChefova zlatolaska: 'V laseh je moč!'
Svet slavnih
MasterChefova zlatolaska: 'V laseh je moč!'