Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lepotni recepti – naredite sami

17. 3. 2016; 01.45
Avtor: Maša Rener / Bodi zdrava
ženska
Lepotilna sredstva iz narave, ki jih lahko naredite sami doma.

Čistilno mleko s kamilico za suho kožo


Potrebujemo: 50 ml polnomastnega mleka, 50 ml sladke smetane, 2 žlički suhih ali svežih cvetov kamilice
Mleko in sladko smetano zavrite, odstavite z ognja in dodajte kamilice. Ko se mešanica ohladi na primerno temperaturo, jo precedite in uporabite še toplo, kot vsako drugo čistilno mleko. Če vam kaj ostane, lahko čistilno mleko nanesete na celotno telo.

Avokadova maska za suho kožo po sončenju
Potrebujemo: ½ zrelega avokada, nekaj kapljic mandljevega olja
Avokado s paličnim mešalnikom zmeljite v gosto kašo. Dodajte mandljevo olje in dobro premešajte. Masko nanesite na obraz, vrat in dekolte ter pustite delovati vsaj 10 minut. Nato jo sperite s toplo vodo in na obraz nanesite svojo običajno nego.

Čistilno mleko z medom in jabolčnim kisom za mastno kožo
Potrebujemo: 1 žlico mleka v prahu, 1 žlico medu, nekaj kapljic jabolčnega kisa
Vse naštete sestavine dobro zmešajte. Mešanico nanesite na obraz in nežno zmasirajte kožo. Čistilo nato splaknite z mlačno vodo.

Maska z grenivko za mastno kožo
Potrebujemo: 1 žlico soka grenivke, 1 žlico kisle smetane, 1 beljak
Beljak stepajte, da postane puhast. Dodajte sok grenivke in kislo smetano ter ponovno dobro premešajte. Masko nanesite na obraz ter pustite delovati vsaj 15 minut. Pri tem seveda pazite, da ne pride v stik z očmi. Po pretečenem času masko sperite s toplo vodo.

Čistilna kokosova pena za normalno kožo


Potrebujemo: 50 g kokosovega masla, 50 g ricinusovega olja, 10 kapljic eteričnega olja pelargonije
Kokosovo maslo stopite v vodni kopeli. Nato ga odstavite in mu dodajte ricinusovo olje. Mešanico nekaj minut pustite v hladilniku, nato pa izmenično stepajte in postavljajte nazaj v hladilnik. Ko boste imeli občutek, da nastaja peni podobna zmes, vmešajte še eterično olje. Rok uporabe pene, ki je čudovit odstranjevalec umazanije, obenem pa globinsko hrani in neguje kožo, je do dva meseca, zato si jo naredite v manjši količini. Peno uporabite tako, da jo malce zajamete s čisto žličko, raztopite med dlanmi ter nanesete na obraz, dekolte in vrat. Pri tem čistilno kokosovo peno rahlo masirajte, da olja prodrejo v kožo in odstranijo umazanijo, bakterije in odmrle celice. Obraz nato sperite s toplo vodo – najbolje je, da peno uporabite, prede greste pod prho.

Negovalna krema s kamilico
Potrebujemo: 15 ml oljnega izvlečka kamilice, 3 g emulzana, 2 g čebeljega voska, 1 g voska vrtnice, 32 ml kamiličnega čaja, 20 kapljic eteričnega olja kamilice, 3 kapljice vitamina A-C-E, 10 kapljic konzervansa (po želji)

V stekleno ognjevarno posodo dajte oljni izvleček kamilice, emulzan in oba voska. Tako boste dobili oljno osnovo. Za vodno osnovo dajte v drugo ognjevarno stekleno posodo kamilični čaj. Obe posodi dajte v vodno kopel, da se trdne sestavine stalijo, nato posodi odstavite. Med nenehnim mešanjem vodno osnovo počasi po kapljicah vlivajte v oljno. Mešajte tako dolgo, da dobite kremi podobno zmes. Po kapljicah dodajte še eterično olje kamilice, vitamin A-C-E in konzervans. Medtem ves čas mešajte. Čiste ustrezne lončke napolnite s kremo in shranite v hladilniku. Iz predpisanih sestavin boste dobili približno 70 mililitrov kreme.

Vlažilna krema
Potrebujemo: 12 ml olja mareličnih koščic, 4 g tegomulsa, 1 g čebeljega voska, 4 g mangovega masla, 45 ml izvlečka kumare, 5 kapljic aloe vera 10x koncentrata, 7 kapljic kolagena, 10 kapljic eteričnega olja po izbiri, 10 kapljic konzervansa (po želji)
V stekleno ognjevarno posodo dajte olje mareličnih koščic, tegomuls in čebelji vosek. Tako boste dobili oljno osnovo. Za vodno osnovo v drugo ognjevarno posodo položite izvleček kumare. Obe posodi dajte nad vodno kopel, da se trdne sestavine stalijo, nato ju odstavite z ognja. V oljno osnovo dajte mangovo maslo in mešajte, da se stopi. Nato med nenehnim mešanjem vodno osnovo počasi, po kapljicah, vlivajte v oljno. Mešajte tako dolgo, da dobite kremi podobno zmes. Po kapljicah dodajte še koncentrat aloe, kolagen in izbrano eterično olje. Medtem ves čas mešajte. Če želite izdelku podaljšati rok trajanja, na koncu vanj dodajte še konzervans. Kremo napolnite v primerne lončke. Iz predpisanih količin dobite približno 80 mililitrov kreme.

Vir: knjiga Moja domača kozmetika, ki je izšla pri založbi Kmečki glas.

prejšnji članek
Joj, ne spet herpes!
Zdravje
Joj, ne spet herpes!
naslednji članek
Jejte vse in shujšajte!
Zdravje
Jejte vse in shujšajte!
#nasazenazenska
nasazenazenska