pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Jejte vse in shujšajte!

17. 3. 2016; 12.30
Avtor: Marijana Mandić/Revija Maja
Ženska
Ali lahko v življenju uživate v slastnih sladkih, slanih in mastnih grižljajih, pa še vedno hujšate? Odgovor je še kako pritrdilen, pod enim samim pogojem. Na jedilnik je treba čim večkrat uvrstiti hrano, ki pospešuje presnovo bolj kot tablete za hujšanje. Gre za 20 ključnih živil, ki vplivajo na ženske hormone in katerih skrivnost je, da prispevajo k vitkosti.

Prehranski režim

Dieta nima nobenih strogih pravil, kdaj in koliko jesti, samo čim več »super živil« je treba spraviti po grlu. Avtorica diete, Suzanne Sommer, je stara 67 let in nosi zavidanja vredno konfekcijsko številko 38. Pravi, da se je po menopavzi zredila za 11 kilogramov, kar jo je spodbudilo, da je začela proučevati učinke različnih živil na telo. Na podlagi obsežnih raziskav se je odločila, da bo začela uživati 20 živil, ki so jim dokazali najboljše zdravstvene in s tem avtomatično shujševalne učinke na telo. Takoj ko se je Suzanne odločila za dieto, ki to sploh ni, saj ni ne duha ne sluha o občutku lakote, so se ji začeli topiti do trije kilogrami na teden.

Česar še niste vedeli o ženskih hormonih

Ko začne po 35. letu starosti raven estrogena rahlo upadati, se upočasnijo tudi telesni procesi in več je v organizmu vnetja. Običajno upade delovanje žleze ščitnice in nekoliko se zviša raven krvnega sladkorja. Kajpak lahko na naraven proces staranja vplivamo z zdravim načinom življenja, z več gibanja, predvsem pa z obilo hrane za moč oziroma s super živili, navedenimi spodaj. Tako bomo avtomatično zavrli vnetne procese, preprečili pa bomo tudi nastajanje gubic, pozdravili bomo nespečnost in anksioznost.

Ste vedeli?

Zelo veliki obroki vedno dvignejo raven inzulina, tudi če je razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami pravilno in je hrana zdrava. Zato je zelo pomembno, da se ne prenajedamo, temveč jemo večkrat po malem.

Nekatere maščobe, inzulin in drugi dejavniki povečajo količino slabih eikozanoidov, hormonov, ki vplivajo na vsak organ, na vsa tkiva in na vse funkcije v telesu. Dobri redčijo kri, širijo krvne žile, zmanjšajo bolečine, izboljšajo odpornost in možgansko učinkovitost, slabi pa spodbujajo nastanek krvnih strdkov, povečajo bolečine in slabijo zbranost. Z uživanjem hrane za moč oziroma super živil dosežemo izboljšanje razmerja med dobrimi in slabimi eikozanoidi.

Zlata pravila uživanja hrane za moč!

Jejte čim več nepredelane, če je le mogoče, tudi ekološko pridelane hrane. Segajte po hrani za moč, vendar naj to za vas ne bo obveznost, temveč naj vam bo v veselje. »Bodite prijazni do svojega telesa. Nobenega stradanja, še manj pa prenajedanja, občasno pa si, kajpak, lahko privoščite tudi hrano, ki vam najbolj diši, kos torte ali porcijo sladoleda,« svetuje avtorica diete.

Primer jedilnika za en dan:

Zajtrk:

Jajčna omleta iz dveh jajc, pripravljena na žlici olivnega olja, z rezinami paradižnika in s svežo špinačo. Skodelica jagodičevja oziroma poljuben sadež.

Kosilo:

Pusta govedina, za prilogo pa stročji fižol z olivnim oljem in česnom. Rezine ananasa.

Večerja:

Riba na žaru, za prilogo pa en v foliji popečen krompir ter obilo brokolija. Košček sirove torte, kozarec šampanjca.

Malica:

Jabolko

Zlatih dvajset

Jabolka: imajo zlata vredne supervlaknine v obliki pektina, ki zatira občutek lakote in preprečuje absorpcijo maščob. Ljubitelji jabolk shujšajo dvakrat hitreje.
Avokado: preprečuje napade volčje lakote. Zgolj 150 gramov avokada v obroku vsebuje toliko zdravih maščob in antioksidantov, da želja po pregrešni hrani potihne.
Stročnice: so najboljši vir posebne vrste škroba, ki sprošča maščobne kisline, ki pripomorejo k hujšanju.
Borovnice in rdeča pesa: veliko raziskav je dokazalo, da dvigneta raven hormonov, ki nadzirajo občutek lakote. Shujševalne so tudi zamrznjene borovnice.
Brokoli in zelje: odlično deneta ženskam v menopavzi. Vsebujeta namreč indol-3-karbinol, sestavino, ki dvigne raven estrogena in zmanjša trebušno debelost.
Jajca: vsebujejo toliko beljakovin in drugih hranil, ki zavirajo apetit, da boste, če si jih boste privoščili za zajtrk, do večera pojedli 400 kalorij manj.
Laneno seme: odlikuje se z veliko vlakninami in maščobnimi kislinami omega-3, ki v kombinaciji pospešijo hujšanje za tretjino.
Česen: blokira absorpcijo kalorij iz obrokov, še posebej maščobe.
Meso prostopašnih živali: v primerjavi z umetno krmljenimi živalmi vsebuje dvakrat več CLA, hranila, ki blokira absorpcijo maščob.
Olivno olje in oreščki: topijo trebušno maščobo. Obe živili sta pravcata zakladnica antioksidantov in mononenasičenih maščob, ki pospešijo taljenje maščobnih celic okoli pasu za trikrat.
Pomaranče, ananas in paradižnik: močno pospešijo presnovo, kar za četrtino.
Losos in školjke: DHA, posebna vrsta maščobne kisline v lososu, pa tudi v morskih sadežih, ravno tako topi maščobe s turbo hitrostjo.
Krompir: odlično nadzira krvni sladkor in s tem preprečuje nenadno lakoto.
Zeleni čaj: cilja na trebušno debelost. Katehin, njegova zdravilna sestavina, zmanjša maščobne obloge, istočasno pa zavira nastajanje stresnih hormonov.

Keglove vaje bodo ugodno vplivale tudi na vaše spolno življenje. foto: Arhiv Svet24

prejšnji članek
Lepotni recepti – naredite sami
Moda&Lepota
Lepotni recepti – naredite sami
naslednji članek
Žalostna resnica o naši hrani!
Zdravje
Žalostna resnica o naši hrani!