nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Resnice o zdravstvenih mitih

17. 3. 2016; 06.30
Avtor: Mateja Blažič / Bodi zdrava
ženska
Kortizon je strup in ne sme se pogrevati gob. Je to res? Ti in drugi miti krožijo med nami kot nekakšno izročilo naših babic. Toda če je v nekaterih zrno resnice, so lahko drugi zastareli ali preprosto ne držijo. Katere torej lahko odmislite in kateri so resnični?

Rdeče vino spodbuja spanje. Napačna predstava, pri kateri mnogi še vedno vztrajajo. Možno je, da nekateri po dveh kozarcih rdečega vina zvečer hitreje zaspijo kot po enem. Ampak rešitev za dolgotrajni trden spanec to ni. Ko se zmanjša koncentracija alkohola v krvi, se namreč telo začne prebujati in izredno pomembna faza telesnega obnavljanja je s tem prekinjena.



Rane se najhitreje zacelijo na zraku. Ne drži. Pod obližem poškodba ostaja vlažna. Bolj je mesto poškodbe suho, dlje se rana celi.
Pri krvavitvi iz nosu ležimo oziroma držimo glavo vznak. Ravno nasprotno je prav, najbolje je skloniti glavo naprej, da se lahko kri izlije in je ne pogoltnemo.

Prepričanje, da doječe ženske ne morejo zanositi, je zelo tvegana metoda kontracepcije. Res je, da se pri doječih materah poveča raven prolaktina v krvi – to je hormon, ki zavira ovulacijo. Ampak stoodstotne varnosti s tem ne boste dobili.

Srčni napad v glavnem prizadene moške. Ni tako. Pri ženskah je to vzrok smrti pri mnogih letih, celo pred rakom. Glavni razlog za to je, da se lahko kaže z nespecifičnimi simptomi, kot so na primer težave v zgornjem delu trebuha, slabost, zadihanost. Znana bolečina v levi roki se običajno pojavi pri moških. Za ženske je zato pomoč pogosto prepozna.

Sključeno sedenje vpliva na bolečine v hrbtu. Kar bi pomenilo tudi, da kdor 'lepo pravilno' sedi, se lahko izogne težavam s hrbtenico. Ampak ni res. Vsak statičen položaj je neugoden in vsaka sprememba položaja je dobra za nas. V pisarni nagnite naslonjalo stola za približno 135 stopinj. Ta drža najmanj obremeni hrbtenico.

Zobnih oblog se v starosti ne da več odstraniti. Posledica naravnega procesa staranja je, da je bela sklenina vse tanjša in rumeni dentin pod njo preseva skoznjo. Z oblogami to v resnici nima nobene zveze.

Mozolji so posledica uživanja preveč čokolade. Nobena študija ne potrjuje povezave med prehrano in kožnimi nečistočami. Nasprotno, ogrce in vnetja povzroča povečano nastajanje sebuma, na kar pa vplivajo hormoni.



Alergiki bi se morali odreči hišnim ljubljenčkom. Ne gre za samo dlako, problematični so proteini na dlaki nekaterih živali. Prenašajo se s slino, njihova intenzivnost pa se spreminja glede na pasmo. Najbolje je, da pred nakupom živali v neposrednem stiku z odraslo živaljo preizkusite (ne deluje pri mladičkih), ali pride do alergijske reakcije. Zlasti so problematični labradorci in mačke.

Žvečenje svinčnika lahko pripelje do zastrupitve krvi. Toda svinca, strupene snovi, ni v polnilu svinčnika, ki ga uporabljate. Namesto tega uporabljajo grafit, ki ga počrni. Kristaliziran ogljik pa ne predstavlja nevarnosti za človeški organizem, kar pa seveda še ne pomeni, da grizenje konice kljub temu ni slaba navada.

Samo športniki potrebujejo magnezij, da preprečijo krče. Magnezij sodeluje pri številnih telesnih procesih, ne le mišičnih. Tudi tisti, ki na primer trpijo za migreno, imajo pogosto nizko raven magnezija. Prav tako sladkornim bolnikom koristi povečan vnos magnezija. Dnevne potrebe znašajo 375 miligramov (dobite ga v lekarnah).

Kapljice za oči povzročajo odvisnost od njih. Ne skrbite, če zmočite razdražene, suhe oči, počnete vse prav. Brez solz pride do trenja, kar ni samo neprijetno, temveč lahko povzroči tudi vnetje. Na navajanje kapljice ne vplivajo. Zeliščne dodatke v njih pa oko še posebej dobro prenaša.

Kortizonskim pripravkom se izogibajte, saj povzročajo tanko kožo, krhke kosti itd. Torej ima kortizon hude stranske učinke, ki so ga od leta 1970 dalje upravičeno spravili na slab glas. Toda takrat so predpisovali odmerke preveč neprevidno in previsoke. Če se ta hormon pametno uporablja, je v resnici lahko eno najpomembnejših zdravil, ki rešuje življenja alergikom in revmatičnim bolnikom pomaga pri bolečinah. Pomembno pa je, da je njihova uporaba kratkotrajna in ciljno usmerjena.

Zob, če je le mogoče, ne drgnite močno. Pozor! Če preveč pritiskate, lahko drgnjenje odstrani zaščitno plast zob. Za pravilno zobno higieno morate imeti nežno zobno ščetko (praktična je tudi električna zobna ščetka z nadzorom izvajanja pritiska) in tudi dnevno uporabljati medzobno ščetko ali nitko za čiščenje zob.

Dnevno morate na veliko potrebo. Iztrebljanje se razlikuje od človeka do človeka. Nekateri 'lahko' izločajo vsak dan, tudi večkrat. Drugi gredo samo enkrat na vsake tri dni. Vse to je še normalno. Šele če se pojavijo nenadne spremembe prebavnih navad, jim morate priti do dna in obiskati zdravnika.

Branje ob šibki svetlobi poškoduje oči. V temi se oči napenjajo in potrebujejo več truda, mišice se hitreje utrudijo. Trajnih posledic za odrasle pri tem ni, za otroke pa izjava drži. Njihove oči se namreč še niso do konca razvile in pogosto branje pod odejo lahko vodi v kratkovidnost.

Šport ogroža zdravje srca in lahko sproži srčni napad, tako na nogometnem igrišču kot na maratonu – veliko ljudi zagovarja teorijo, da šport vodi v smrt, kot argument za to, da ostanejo na kavču. Toda redna telesna dejavnost v resnici znižuje krvni tlak, krepi srce in izboljša oskrbo telesa s kisikom. Vse to pa preprečuje srčne napade in kap. Toda če ste brez kondicije ali bolni, se izognite maksimalnemu naporu. Začnite s sprehodom.

Bele lise na nohtih kažejo pomanjkanje kalcija. Ne drži. Bele pike so povezane z majhnimi poškodbami nohtov, včasih se oblikujejo tudi majhni zračnih žepi – vse to pa je popolnoma neškodljivo. Pojdite na manikiro, da se ne bodo pojavile nove lise.

Gob in špinače ne smemo pogrevati. Mit izhaja iz časov, ko niso imeli hladilnikov. V glivah se lahko plesni hitro množijo, zato jih je treba zaužiti v najkrajšem možnem času. V špinači pa bakterije sčasoma spremenijo nitrate v strupeni nitrit. Težava tako ni v segrevanju, temveč je lahko škodljivo dolgoročno shranjevanje omenjenih jedi pri sobni temperaturi.

prejšnji članek
Znan obraz: eden od žirantov naj bi ...
Resničnostni šovi
Znan obraz: eden od žirantov naj bi ...
naslednji članek
Petra Kerčmar doživlja novo srečo!
Svet slavnih
Petra Kerčmar doživlja novo srečo!