sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ali vaša koža protestira?

6. 4. 2016; 12.30
Avtor: Mija Ren/revija Fatalna
Koža

Manj snovi pride v stik s kožo, manjša je verjetnost, da je koža na katero od njih občutljiva.

Kar 70 odstotkov vseh žensk v Evropi meni, da je njihova koža zelo občutljiva. Ste med njimi tudi vi?

Običajno imajo občutljivo kožo ženske s svetlimi ali rdečimi lasmi, ki so izrazito svetlopolte in imajo modre ali zelene oči. Njihova koža proizvaja zelo malo maščobe in ima zelo tanko roženo plast ter malo zaščitnega pigmenta. Prav zato je še bolj izpostavljena zunanjim dražljajem in notranjim stresom.

Znaki in vzroki

Če vas koža pogosto srbi in peče ali je razdražena, kadar ste izpostavljeni različnim zunanjim vplivom, in reagira z rdečico, kadar nanjo nanesete kozmetična sredstva, spadate v kategorijo tistih z občutljivo kožo. Vzroki za to so lahko zunanji ali notranji. Med prve spadajo onesnaženo okolje, klimatske naprave, uživanje alkohola, nikotina in zdravil ter pretirano čiščenje kože in uporaba napačnih kozmetičnih izdelkov, medtem ko so notranji vzroki spol (ženske so veliko bolj občutljive), hormonske spremembe, starost in morebitne bolezni (tudi psihične).

Čiščenje: skromno in nežno

Glavni korak pri negi vsake kože, tudi občutljive, je čiščenje. Zjutraj s čistilnim sredstvom očistimo loj in odpadle celice, ki nastanejo čez noč, zvečer pa ostanke ličil in umazanijo, ki se čez dan naberejo na obrazu. Občutljivo kožo je treba čistiti še posebej nežno, saj ob drugačni negi postane še bolj razdražena. Predvsem je pomembno, da uporabljate čim manj izdelkov (z eno samo nego, ki zajema čiščenje in nanos kreme, pride v stik s kožo približno 30 različnih snovi!). Manj snovi pride v stik s kožo, manjša je verjetnost, da je koža za katero od snovi občutljiva. Zato potrebujete blago čistilno mleko ali tonik, ki ga nanesete na kožo z vato, s katero nato tudi odstranite umazanijo z obraza. Ko kožo očistite, si nanjo nanesite še termalno vodo v razpršilu. Po nanosu je ni treba izpirati, kožo pa postopoma pomiri in hkrati tudi vlaži.

Nega: manj je več

Kar odlično dene normalni koži, lahko na občutljivi koži deluje ravno nasprotno. Zaradi tega naj kreme, ki jih nanašate na občutljivo kožo, vsebujejo čim manj različnih sestavin. Predvsem je pomembno, da izpolnjujejo dve nalogi: pomiritev in vlaženje. Glede na to, da je občutljiva koža lahko ali suha ali mastna, je zelo težko izbrati pravo kremo, in prav zato je nujen pregled pri dermatologu, ki vam bo natančno določil tip kože. Po tem boste veliko lažje izbirali pravo nego za svojo kožo.


prejšnji članek
Slavna pevka poškodovana in dotolčena!
Svet slavnih
Slavna pevka poškodovana in dotolčena!
naslednji članek
Nuša Derenda spala v avtu, sin pa ...
Svet slavnih
Nuša Derenda spala v avtu, sin pa ...