oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Savinin svet zdravja in lepote

10. 4. 2016; 08.30
Avtor: Savina Atai/Bodi zdrava
dihanje, ženska, nebo zrak, sonce,

"Zrak je bil pred 10.000 leti kar 35-odstotno nasičen s kisikom, danes ga je v naravi 21 odstotkov, v velemestih pa celo samo še 18!" (Fotografija je simbolična.) foto: Profimedia

Kaj je raziskala Savina Atai in o čem je razmišljala.

Dih

Saj diham, zakaj pa potrebujem še trening dihanja? A ni to dolgočasno? Tako nekako sem začela in po dolgem branju kupa knjig, po nešteto seansah pri najrazličnejših mojstrih pranajame in drugih dihalnih tehnik sem zadihala. Ali poznate način, kako v trenutku dobiti pravo idejo? Kako dobiti sposobnost popolne zbranosti, ko to potrebujemo? Kako najlažje zaspimo, če imamo polno glavo skrbi? Kako se znebiti trganja po sklepih, kosteh in mišicah? Kako začeti nekaj delati, če pa nimate prav nič moči in energije? Ali veste, da imamo čarobno paličico za hipno izboljšanje počutja in zdravja praktično na dlani? Stari modreci kitajske medicine so odkrili, da je ni bolezni, ki je dih ne bi mogel odpraviti. In ni problema, ki ga ne bi mogel razrešiti.

Vprašanje je le: samo dihati ali zares dihati? Zrak je bil pred 10.000 leti kar 35-odstotno nasičen s kisikom, danes ga je v naravi 21 odstotkov, v velemestih pa celo samo še 18! Brez hrane smo lahko tedne, brez vode nekaj dni, brez kisika le nekaj minut. Dih, prvobitna hrana za naše telo, nam je dan ob rojstvu in do konca življenja imamo na voljo njegovo veličastno moč. Vendar pa je moč brez nadzora nemoč. Večino časa se ne zavedamo, da lahko usmerjanje in ozaveščanje diha uporabimo kot najmočnejše orodje pri vzpostavljanju vitalnosti ter kot najučinkovitejše orožje proti vsaki bolezni našega časa.

Najprej moramo v življenju sploh zadihati, saj je v resnici naše dihanje nepovezano, brez ustrezne globine, redno pa prihaja tudi do nenadzorovanega zadrževanja diha oziroma 'nedihanja', kar pa je pogojeno s čustvi, ki jih doživljamo. Ko ozavestimo dihanje, pa je treba še predihati vse, bolezni, strahove, frustracije … Najprej se moramo z izdihom izprazniti, potem se s pravilnim dihom napolnimo z novo energijo.

Ena ura usmerjenega diha je vredna več kot deset ur vseh tretmajev za lepoto in zdravje skupaj. V eni uri predihamo – naredimo več kot z desetimi seansami pri najboljšem psihoterapevtu.

In z dihanjem se najbolje zaščitimo pred centrifugo stresa in neznansko škodo, ki nam jo povzroča. Po novem si res redno in obredno vzamem vsaj enkrat na teden čas, izklopim svet in eno uro samo diham. Po novem sem nova. In zato sem tudi sestavila nov trening Zadihaj, predihaj – da bomo novi vsi.

Resnice, ki jih nočemo slišati

Raziskave o bioidentičnih hormonih vseeno obstajajo!

Dr. Hertoghe izhaja iz družine štirih generacij hormonskih zdravnikov in je imel srečo, da je od svojega očeta in pradedov podedoval izjemne sposobnosti bistrega opazovanja hormonskih težav. Dr. Hertoghe je najbolj spoštovan zdravnik na svojem področju in je po vsej Evropi znan kot 'oče bioidentičnih hormonov'. Je predsednik International Hormone Societyja (ki šteje več kot 1900 zdravnikov) in World Societyja of Anti-Aging Medicine (več kot 4500 zdravnikov). Je tudi član International Advisory Boarda of the American Academy of Anti-Aging Medicine. O temi pomanjkanja hormonov redno predava zdravstvenim profesionalcem in laikom v Združenih državah in tujini. Ima kliniko, kjer po vseh predpisih in zdravniški etiki zdravi vsak dan z bioidentičnimi hormoni.

Savina Atai je kreatorka Face Force Yoge – edine vadbe, ki hkrati trenira obraz, telo, notranje organe in žleze, nutricionistka, specializirana za hormonsko dieto in superživila. foto: Mediaspeed

V knjigi Suzanne Somers Prodor medicine čez meje mogočega doktor Hertoghe odgovarja na sporno vprašanje, s katerim zdravniki žal še vedno strašijo paciente:

Ali bi ob uporabi bioidentičnih hormonov morali biti še vedno zaskrbljeni zaradi povišanja možnosti za raka na dojkah?

"Ne bi smeli biti. Leta 2005 je v reviji International Journal of Cancer objavljena študija Fournier predstavila 54 tisoč žensk, ki so jemale bioidentični estrogen in bioidentični progesteron ali progestin. Progestin je nebioidentični umetni progesteron. Ženske, ki so jemale bioidentični progesteron, so imele 10-odstotni upad tveganja raka dojk. Ženske, ki so jemale sintetični progestin, pa 40-odstotno povečanje tveganja za raka na dojkah. V dodatku te študije, objavljenem leta 2007 v reviji Breast Cancer Research and Treatment, so preučili 80 tisoč žensk. Tiste, ki so jemale bioidentični estrogen in progesteron, niso imele nobenega povišanja v številu primerov raka na dojkah, tiste, ki so jemale umetni progestin, pa so imele 69-odstotno povišanje za tveganje za raka na dojkah."

prejšnji članek
Mami, jaz bi imel kužka!
Zdravje
Mami, jaz bi imel kužka!
naslednji članek
Pa vi, spite sladko?
Življenjski slog
Pa vi, spite sladko?