Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Senčenje in osvetljevanje

30. 5. 2016; 07.30
Avtor: Tjaša Kokalj Jerala/Fatalna
kim k
Tehnika osvetljevanja in senčenja obraza, s katero ustvarimo obrazno strukturo, kot jo imajo manekenke in zvezdnice, je razdelila lepotni svet.

Na eni strani so zagovornice te tehnike, ki jo s pridom uporabljajo vsak dan, na drugi pa zagovornice naravnejšega videza, ki trdijo, da je ta tehnika premočna za vsakdanji videz, da je videti nekoliko umetno in da z njo preveč preoblikujemo obraz.

A če contouring ali tehniko senčenja oziroma igro svetlobe in sence ter highlighting ali tehniko osvetljevanja obraza uporabljamo v mejah normale in z njima ne pretiravamo, ju lahko uporabljamo vsak dan, saj z njima samo poudarimo nekatere dele svojega obraza, druge pa skrijemo oziroma zmanjšamo. Pri senčenju obraza je najpomembnejše, da vemo, kako svetlobni učinki vplivajo na naš obraz – vse, kar želimo 'skriti', zasenčimo s temnejšo barvo, kar želimo poudariti, pa poudarimo s svetlo barvo in naš obraz tako postane bolj dimenzionalen.

Postopek senčenja in osvetljevanja

S senčenjem se vedno želimo približati tako imenovani 'popolni obliki obraza' – to je ovalna. Najprej bi lahko obraz razdelili v dve obliki: na dolgo in kratko. Kratek obraz se razdeli še na okroglega (senčilo nanesemo na sence in okoli čela ob lasišču, pod lične kosti in pod čeljustno kost), kvadratnega (senčimo vse štiri 'kote' obraza, saj s tem optično preoblikujemo obraz v bolj okrogle oblike; senčilo nanašamo na čeljust tik pod ušesom ter levo in desno nad sence) in trikotnega (senčilo nanašamo na brado ter levo in desno nad sence), medtem ko med dolge obraze uvrščamo ovalne in pravokotne oblike obraza.

Običajno se senčijo poudarjena čeljust, močnejše ličnice in visoko čelo – temnejši odtenek bo torej optično zmanjšal dele obraza, za katere ne želimo, da so tako opazni. Nanese se ga na obrazne vdolbine – spodnji del ličnic (v pomoč vam bo, če si predstavljate nevidno linijo, ki gre od sredine ušesa proti kotičkom ust), v primeru širokega čela ob straneh, v primeru visokega čela pa na zgornji del ob lasišču. S tem odtenkom lahko tudi optično zožimo nos, tako da potegnemo dve črti od obrvi do nosnic. Kadar želite nos tudi skrajšati, nanesite malo temnejšega pudra na konico nosu in med nosnici. Vendar pazite, da dobro zabrišete meje pudra.

Svetlejši odtenek bo ustvaril lesk na obrazu. Uporabimo ga na izbočenih delih obraza: na zgornjem delu ličnic (nad lično kostjo), umetniki ličenja ga radi nanesejo tudi pod obrvi, po dolžini nosu ter malenkost na čelo in brado.

Kaj potrebujemo za dobro senčenje in osvetljevanje?

Za senčenje (contouring) so namenjeni matirani izdelki naravnih tonov, ki so dva ali tri odtenke temnejši od vaše barve kože, za osvetljevanje (highlighting) pa izdelki, ki vsebujejo bleščice, oziroma izdelki, ki vsebujejo biserne pigmente. Na tržišču je zdaj že veliko palet za senčenje, ki vam predstavijo pravi postopek in razložijo, za kaj je primeren svetlejši odtenek in kam nanesemo temnejšega. Tukaj so čopiči ključnega pomena, saj ostre linije niso elegantne in na vašem obrazu ne bodo bile videti lepo. Še več, delovale bodo zelo umetno. Zato strokovnjaki ličenja svetujejo, da uporabite čopič ali gobico, ki jo po navadi uporabljate za nanos podlage, in z njo nanesete temnejši izdelek za senčenje. Verjetno ni treba poudarjati, kako zelo pomembno je, da vse skupaj dobro zabrišete. Prepričajte se, da ni zelo vidne meje.

prejšnji članek
Zeleni napitek zdravi in pomlajuje!
Zdravje
Zeleni napitek zdravi in pomlajuje!
naslednji članek
Nelagodje – znak za pravo pot
Zdravje
Nelagodje – znak za pravo pot