pes-luna-drevo-zajem-slike
Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

Govedo na kmetiji v Krškem
Necenzurirano

Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil zaprt Janša.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ohranimo zdrave in negovane ustnice

16. 11. 2023; 04.00
Avtor: T.D.
ustnice

Skrbite za ustnice? foto: Thinkstock

Ustnice so ves čas izpostavljene soncu, vetru, mrazu in suhemu zraku v ogrevanih prostorih. Ker je vrhnja plast kožice izjemno tanka, se hitro izsušijo in razpokajo.

Pravzaprav izhlapi skozi ustnice desetkrat več vlage kot drugod po telesu. Treba jih je torej temeljito zaščititi! Naravni instinkt, da bi ustnice navlažili z jezikom, jih še bolj poškoduje. Ko se slina posuši, ostanejo ustnice zaradi agresivnih sestavin sline, ki pomagajo pri prebavljanju hrane, povsem brez vlage. Naslednje pogosta napaka, ki jo delamo, je, da poskušamo odmrle luskice odstraniti, bodisi s pilingom, drgnjenjem ali kar s konicami prstov. Posledica draženja že poškodovane kože sta največkrat krvavitev in izjemno pekoč občutek, kar seveda spet podaljša čas celjenja, povzroči lahko tudi infekcijo.

Pogosta napaka, ki jo delamo, je, da skušamo odmrle luskice odstraniti, bodisi s piljenjem, krtačenjem ali kar s konicami prstov. foto: Dreamstime

Podarimo ustnicam zaščito!

Uporaba balzama na dve do tri ure naj bi nam prišla v navado, kajti balzam je odlična varovalna pregrada med nežno kožo in suhim, ogrevanim zrakom ali mrzlim vetrom. Koža se bolje celi, če je navlažena, zato naj bo vlažilen tudi balzam. V ta namen so med aktivnimi sestavinami, ki jih poiščemo na deklaracijskem listu, dobrodošla razna zdravilna olja: od olja semen do karitejevega masla, sončničnega olja, nekateri dermatologi pa svetujejo tudi hialuronsko kislino, glicerin ter natrijev PCA. Po drugi strani pa naredijo nekateri vazelini več škode kot koristi. Zavrzimo raje balzame z dodatkom evkaliptusa, mentola in kafre. Če smo nagnjeni k aknam, kupimo balzam brez mineralnega olja oziroma petroleja, ki zapira pore v kotičkih ustnic. Pazimo še, da ne kupimo balzama v lončku, v katerega je treba seči s prstom. S tem tvegamo virusno ali bakterijsko okužbo, saj naše roke niso vedno brezhibno čiste.

Recept za sijoče in sočne ustnice

Potrebujemo lonček mandljevega olja, pol lončka nastrganega čebeljega voska in dve žlici domačega medu. Nastrgan čebelji vosek raztopimo v segretem mandljevem olju. Ko se vosek raztopi, mešanici primešamo še med ter vse skupaj shranimo v temnih posodicah.

prejšnji članek
Ahmedu se sanje v Palestini ne bi uresničile
Resničnostni šovi
Ahmedu se sanje v Palestini ne bi uresničile
naslednji članek
Ženske, ki se sramujejo svojega telesa - ste med njimi?
Zdravje
Ženske, ki se sramujejo svojega telesa - ste med njimi?
#obraziavenija
obraziavenija