vida-trotovšek
Jana

Vidinih 100 let: Smeh je pol zdravja

Izidor Krivec
Necenzurirano

Razkrivamo: tožilstvo blokiralo hrvaški prevzem Celjskih mesnin

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pedikurni triki za urejena stopala

2. 6. 2024; 02.00
Avtor: T.D.
noge1

Rožmarinova mlečna kopel bo poskrbela za ohladitev in poživitev utrujenih stopal. foto: Dreamstime

Gotovo že razmišljate o skoku v sandale ali pa ste zamenjavo pomladne zaprte obutve z odprto poletno celo že izvedli. Ob tem je treba urediti stopala, da bo pogled nanje pospremljen z občudovanjem.

Medicinski pedikerji opozarjajo, da je za ogromno težav na nogah kriva neustrezna higiena, zlasti neprimerno striženje nohtov, pa tudi nošenje neustrezne obutve. Nohte na nogah je treba vedno striči s kleščami ali velikim ščipalnikom za nohte, ki ga je treba pred vsako uporabo razkužiti. Noht odstrižemo vedno naravnost in ne smemo pozabiti odščipniti »špičk« na robovih nohta. Po potrebi rahlo popilimo robove nohta, da mu vrnemo lepo obliko. Nikoli ne strižemo »na okroglo«.

Kopel

Enkrat na teden stopalom privoščite kopel, s katero boste zmehčali kožo na podplatih, poskrbeli, da se bodo manj znojila, po takšni mehčalni kopeli boste tudi lažje postrigli in spilili predolge nohte, potisnili z njih obnohtno kožico in jih lažje nalakirali. Kopel si pripravite v večjem vedru, v katero nalijete toplo vodo, dodate sol, žlico olivnega olja (poskrbi za vlažilni učinek) in nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete (osvežitev). Noge namakajte vsaj 15 minut.

Če imate težave s suho, debelo in grobo kožo na stopalih, je ključnega pomena, da jim posvetite vsakodnevno nego. foto: profimedia

Odstranjevanje trde kože

Če imate trdo kožo, uporabite naravni gladilni kamen. Ta je običajno narejen iz anorganskih celičnih struktur ter ima na eni strani drobne pore, namenjene finemu glajenju, druga stran kamna pa ima velike pore, namenjene odstranjevanju čezmerno poroženele kože. Kamen lahko uporabljate na mokri ali suhi koži, z njim jo nežno drgnete in masirate, dokler se pod trdo kožo ne pokaže mehka, rdečkasto rožnata koža. Ob pravilni uporabi in rednem čiščenju pod toplo tekočo vodo je kamen higienski, brez klic in vonja.

Urea

Za nego stopal lahko uporabljate številne mehčalne izdelke, na primer takšne, ki vsebujejo ureo. Urea ali sečnina je organska spojina, ki se v dermatološke namene uporablja že vse od leta 1932, ko so dermatologi opazili, da je na suhih predelih kože prisotne zelo malo sečnine. Zato so jo začeli čedalje več uporabljati v kozmetiki za mazila, emulzije in kreme, namenjene predelu kože, ki je suh, hrapav in trd. Njena prednost je, da praktično brez stranskih učinkov naredi kožo mehko, deluje protimikrobno, vzdržuje primerno kislost in s tem fiziološko ravnotežje na površini kože, pomirja srbenje ter zmanjšuje dovzetnost za okužbe in vnetja.

Imate tudi vi težave s suho kožo na stopalih? foto: Profimedia

prejšnji članek
Pastinak, naravni diuretik, ki koristi ožilju
Zdravje
Pastinak, naravni diuretik, ki koristi ožilju
naslednji članek
Recept: Torta pina colada
Kulinarika
Recept: Torta pina colada