zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Njeni trenutki Flowers
Moda&Lepota
 

Slivovo olje: Naravni kožni osvetljevalec in gladilec gub

5. 3. 2024; 02.00
Avtor: M. B. P. / revija Lady
pexels-anna-shvets-5069429

Nega kože foto: Pexels

Maščobne kisline, polifenoli in vitamini B so priljubljene sestavine v negi kože. Doslej smo jih kupovali v ločenih izdelkih, denimo serumih in kremah, zdaj pa lepotni svet odkriva sadež, ki pod svojim olupkom skriva vse troje.

Gre za slive oziroma njihov izvleček slivovo olje, bogato z vlakninami, vitamini B, kalijem in magnezijem. Lahko ga nanašamo na kožo ali lase, prav tako ga lahko tudi uživamo in s tem telesu do sijaja pomagamo z notranje strani. Pravzaprav je slivovo olje revolucionarno lepotno odkritje, ki koži in lasem zagotovi prepotrebne antioksidante.

Znano že več kot 2000 let

Slivovo olje je bilo doslej znano bolj v kulinaričnih in gurmanskih krogih, kjer je cenjeno zaradi mandljeve arome in okusa po marcipanu. Kuharji ga uporabljajo predvsem za izboljšanje okusa peciva, solatnih prelivov in marinad, v francoski kulinariki je priljubljen nadomestek za mandljevo olje, saj da jedem inovativen pridih.

Kot lepotilo in zdravilo so sicer olje iz slivovih koščic začeli uporabljati že pred 2000 leti na Kitajskem v tradicionalni medicini, medtem ko je na evropskih tleh preboj doživelo šele pred nekaj leti. Potem ko je v eni od svojih objav na Instagramu manekenka in vplivnica Chrissy Teigen svojim sledilcem razkrila, da za svojo kožo skrbi tudi s pomočjo slivovega olja, se je povpraševanje po njem čez noč nekajkrat povečalo.

slive foto: Profimedia

Številne prednosti

Slivovo olje je v lepotni industriji znano kot vlažilen in protivneten izdelek, ki posvetli in napne kožo, ščiti pred poškodbami zaradi prostih radikalov in oksidativnim stresom ter pomaga pri obnavljanju celic, proizvodnji sebuma in obnavljanju kože. Njegove številne prednosti lahko strnemo v naslednje točke:

• Vlažilno: Slivovo olje je znano kot vlažilni eliksir. Polno je vitamina A in vitamina E ter omega maščobnih kislin, med njimi tudi omega maščobnih kislin 6 in 9, za katere je znano, da vlažijo kožo.

• Protivnetno: Slivovo olje je vir polifenolov, ki so znani po svojih protivnetnih lastnostih, kožo ščiti tudi pred poškodbami prostih radikalov, ki jih povzročajo UV-žarki. Študija iz leta 2020 kaže, da je ekstrakt sliv celo odlično zdravilo proti raku.

• Zdravilne lastnosti: Vitamin E v slivovem olju pospešuje celjenje kože zaradi manjših poškodb, na primer odrgnin in prask.

• Poveča celično obnovo: Zaradi svoje koncentracije vitamina A slivovo olje pomaga zmanjšati gube, izboljša prožnost kože in spodbuja celično obnovo. Rezultat je bolj gladka in enakomernejša polt.

• Ščiti pred okolijskimi dejavniki stresa: Ker je slivovo olje bogato z antioksidanti, je učinkovito pri zagotavljanju bolj sijoče, hidrirane in zdrave kože. Z zaščito pred negativnimi okolijskimi vplivi lahko pričakujete tudi zmanjšanje pigmentnih madežev na koži. Slivovo olje vsebuje še vitamin C, ki deluje osvetljevalno in obnovitveno ter lahko popravi kožo na njeni celični ravni.

• Uravnava proizvodnjo sebuma: Kot nega proti aknam ali vlažilna krema za ljudi z mastno ali aknasto kožo je slivovo olje urejevalec proizvodnje sebuma. Bogato je z oleinsko in linolno kislino, pri čemer prva spodbuja in pomlajuje kožo in preprečuje akne, druga pa preprečuje čezmerno kopičenje odmrlih kožnih celic oziroma deluje čistilno.

Načini uporabe

Slivovo olje lahko uporabljamo samostojno, najdemo pa ga tudi kot sestavino mnogih izdelkov za nego kože obraza, vratu in dekolteja ter za lase. Ker ima izredno lahko teksturo, je primerno celo za nanos pod težjimi kremami in ličili.

»Dnevno nanesite slivovo olje na čisto kožo. Uporabljate ga lahko največ dvakrat na dan, zjutraj pod ličili in zvečer kot del vaše nočne rutine za kožo. Zaradi svoje lahke teksture se slivovo olje dobro ujema z izdelki, ki vsebujejo olje pečk granatnega jabolka in olje rakitovca. To sta prav tako lahki, z antioksidanti bogati olji, ki ne mašita por in spodbujata celično obnovo, kar ima za posledico bolj gladko polt,« svetujejo lepotni strokovnjaki, ki pa v nekaterih primerih vseeno opozarjajo na previdnost pri uporabi slivovega olja. »Če imate občutljivo kožo, ga najprej nanesite le v majhni količini. Pri draženju, izpuščajih ali pekočem občutku ga takoj nehajte uporabljati.«

Tudi za lase

Sicer pa lahko slivovo olje uporabite tudi za nego las. Zaradi lahke teksture je idealen za vsakodnevno uporabo, ne da bi preveč obtežil lase. Nanesite ga po šamponiranju in balzamu na konice vlažnih las, da jih zaščitite pred toplotnimi poškodbami, ki jih povzročajo pripomočki za oblikovanje in sušilniki za lase, ali pa iz njega pripravite oblogo za večji lesk in sijaj las: zmešajte 2 žlici kokosovega olja in 10 kapljic slivovega olja ter nanesite na mokre lase. Pustite delovati vsaj 20 minut ali pa lase spnite v figo in pustite delovati čez noč. Temeljito sperite (morda boste morali nanesti šampon) in negujte lase kot običajno.

slive foto: Pixabay

Še nekaj receptov

Maska za obraz: zmešajte od 3 do 4 kapljice slivovega olja s čajno žličko medu in žlico zmečkanega avokada. Nanesite na obraz za 10 do 15 minut, nato temeljito sperite.

Piling za ustnice: za vlažilni piling za suhe ustnice zmešajte 2 žlici sladkorja z 2 žličkama oljčnega olja in žličko slivovega olja, da dobite gosto pasto. Nanesite na ustnice, nežno zdrgnite in oluščite suho kožo. Izperite in nanesite kokosovo olje ali balzam za ustnice.

Piling za telo: zmešajte 1/4 skodelice epsom soli z 2 žlicama kokosovega ali oljčnega olja, čajno žličko slivovega olja in 1–2 kapljicama eteričnega olja po vaši izbiri. Dodajte še nekaj posušenih cvetnih listov sivke ali vrtnice ter zdrgnite telo.

prejšnji članek
Na Pokalu Vitranc samo slalomska tekma
Svet slavnih
Na Pokalu Vitranc samo slalomska tekma
naslednji članek
Polnozrnati kruh z avokadom in jajcem
Kulinarika
Polnozrnati kruh z avokadom in jajcem
#nasazenazenska
nasazenazenska