Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ljubitelji mode končno dočakali svoj dan

12. 4. 2022; 11.00
Avtor: K.M.
2022-04-11 LJFW Velana otvoritvena razstava (Foto - Marko Vavpotic)-0003

LJFW foto: M24/Marko Vavpotič

Včeraj se je v Ljubljani odprl težko pričakovani teden mode. Uvoda, odprtja razstave, so se seveda udeležili številni modni navdušenci.

Z otvoritvijo razstav Prihodnost se začne zdaj in Trajnostni projekti so ljubitelji mode in trendov vstopili v teden, posvečen modnemu oblikovanju. Kuratorki Elena Fajt in Fanny Fazekas sta izbrali dela 10 domačih in tujih oblikovalcev, ki se z inovativnimi rešitvami odzivajo na okoljsko škodljive učinke modne industrije in tekstilne proizvodnje. Razstava je nastala s pomočjo Inštituta Liszt, ki je vzpodbudil prisotnost mednarodnega dela in Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, ki je pod mentorskim vodstvom predstavila vizijo razvoja prihajajočih generacij.

Voditeljica Špela Močnik foto: Marko Vavpotič

Pika Zrim, Margarita Gardina foto: M24/Marko Vavpotič

Nina Jagodic, Den Baruca foto: M24/Marko Vavpotič

Nataša Hrupič pa je v sodelovanju z blagovno znamko SofiaNogard predstavila njihovo vziijo trajnostega pristopa v modi. Razstava GEOMETRIJSKO TELO – MODUL – OBLAČILO nam prikazuje oblačilni silhueti, ki sta bili ustvarjeni s pomočjo dveh eksperimentalnih tehnik oblikovanja oblačil iz tkanine in ostankov tkanine. Uporabljeni sta bili tehniki krojenja po geometrijskem liku (npr. uporaba kvadrata kot kroj) in modularno oblikovanje ter sestavljanje tekstila iz ostankov tkanin. S tem nam oblikovalki pokažeta nov način uporabe odpadnega materiala, ki je povsod okoli nas, v njem pa se lahko skriva nova obleka, novi copati ali nova torba.

Milan Gačanovič - Gacho foto: M24/Marko Vavpotič

Med obiskovalci, ki so si ob odličnih vitaminskih pijačah Vitamin Well, kozarcu roséja Fleur de Prairie in penečega se vina JP Chenet, smo opazili tudi Milana Gačanoviča, maskerja in oblikovalca, ki je povedal: "Trajnostna moda je danes absolutna rešitev, da se znebimo nadaljnjega onesnaževanja tega planeta. Na razstavi so odlično predstavljeni različni vidiki in načini, s katerimi se tudi modno oblikovanjo vključuje v ohranjanje našega okolja – od ponovne uporabe, reciklaže do uporabe inovativnih surovin za izdelavo tekstilij."

Manca Udovič, Eva Glavan, Nadja Arhar foto: M24/Marko Vavpotič

Gaja Zadravec, Eva Rogl Mežnar foto: M24/Marko Vavpotič

Razstava bo v torek odprta med 10.00 in 18.00 v sredo in četrtek pa med 10. In 21. Uro. Vstop je prost.

prejšnji članek
LPS javnosti predstavili drugačen videospot
Svet slavnih
LPS javnosti predstavili drugačen videospot
naslednji članek
Poroka na prvi pogled: Nocoj bo počilo, ozadje skrivnostno bolj, kot se zdi
Resničnostni šovi
Poroka na prvi pogled: Nocoj bo počilo, ozadje skrivnostno bolj, kot se zdi
#nasazenazenska
nasazenazenska