cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Umrla ena izmed najbolj slavnih supermodelov na svetu

12. 1. 2023; 11.00
Avtor: STA
tatjana-patitz

Tatjana Patitz oktobra 2022. foto: Profimedia

V starosti 56 let je umrla v Nemčiji rojena vrhunska manekenka Tatjana Patitz. Vzrok smrti ni znan. Za sabo je pustila 19-letnega sina Jonaha.

Mnogo prezgodaj se je poslovila vrhunska manekenka Tatjana Patitz, ki je v 80. in 90. letih minulega stoletja skupaj s Cindy Crawford, Naomi Campbell in Lindo Evangelisto veljala za enega najbolj slavnih supermodelov na svetu.

Smrt nekdanje zvezdnice modnih brvi in naslovnic modnih revij so za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili v njeni ameriški modni agenciji, pa tudi njeni nemški agenti.

Tatjana Patitz je leta 1993 odigrala vlogo Cheryl v filmu Rising Sun (Vzhajajoče sonce). foto: Profimedia

Patitz se je rodila 25. marca 1966 v Hamburgu, nemškemu očetu in estonski materi. Mladost je preživela na Švedskem.

Ob koncu 80. let in v 90. letih prejšnjega stoletja se je uveljavila kot ena najbolj zaželenih svetovnih manekenk, skupaj z Cindy Crawford, Lindo Evangelisto, Naomi Campbell in Christy Turlington.

Znana ni bila le po nastopih na modnih revijah in po ikonskih fotografijah znanega fotografa Petra Lindbergha, ampak je svetovni javnosti v spominu ostala tudi kot ena od nastopajočih v slavnem video spotu britanskega superzvezdnika Georgea Michaela za megahit Freedom ter v spotu za skladbo Skin Trade prav tako britanske priljubljene skupine Duran Duran. Igrala je tudi v več filmih.

Tatjana Patitz aprila lani. foto: Profimedia


Čeprav so jo prištevali v skupino supermodelov tistega časa, pa se Patitzeva nikoli ni imela za del te klike. "Nikoli ni šlo za prijateljstvo med nami. Preveč različna življenja smo živele," je nekoč dejala za dpa.

Glavna urednica revije Vogue Anna Wintour je ob novici o smrti Tatjane Patitz zapisala, da je bila ta vedno evropski simbol glamurja, neke vrste mešanica Romy Schneider in Monice Vitti. Dodala je, da je bila manj razvpita in vidna ter bolj skrivnostna in odrasla kot ostale tedanje zvezdnice modnega sveta.

Patitzeva je nekoč za Vogue medtem povedala, da so ji v modnem poslu pogosto govorili, da je videti tako posebno, tako drugačna od ostalih manekenk, da bo gotovo uspela.

Živela je v kalifornijskem Malibuju, povezovali so jo tudi z različnimi filmskimi zvezdniki, a sama se je držala stran od javnosti. Delovala je v modnem svetu, a govorila je, da je njeno življenje precej več od tega. Ker je bila razočarana nad površinskostjo ZDA, je pred leti omenjala tudi možnost vrnitve v Nemčijo oziroma Evropo, a se je njeno življenje končalo pri le 56 letih. Za seboj je pustila 19-letnega sina Jonaha.

prejšnji članek
Slovenska znanstvenica prejela nagrado za posebne dosežke
Svet slavnih
Slovenska znanstvenica prejela nagrado za posebne dosežke
naslednji članek
Arijanna Sara di Palma o žaljivih spletnih komentarjih
Svet slavnih
Arijanna Sara di Palma o žaljivih spletnih komentarjih