oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Vanilja, najbolj ponarejana začimba na svetu!

17. 6. 2016; 02.30
Avtor: Marijana Mandić
uvodna

foto: Dreamstime

Vanilja je odlična za sproščanje in dvig razpoloženja, ima afrodizično moč ter odličen okus.

V aromaterapiji jo uporabljajo za sproščanje in dvig razpoloženja, zeliščarji in zdravilci ji pripisujejo predvsem afrodizično moč, navadni smrtniki pa pravimo, da brez nje slaščičarstvo ne bi doživelo takšnega kremnega razcveta.

Izvor vanilje


Vanilja spada v družino orhidej in jo delijo na burbonsko vaniljo, mehiško vaniljo, vaniljo s Tahitija in zahodnoindijsko vaniljo. Po tretjem letu začne cveteti in takrat zrastejo tudi njeni sadeži, stroki. Obrane plodove sprva na kratko namakajo v vodi, nato pa jih izpostavijo fermentaciji, ki traja 15 dni. Čez dan so na soncu, zvečer pa jih zavijajo in hranijo na toplem. Pri fermentaciji nastajata snov vanilin in aroma, ki jo vsi poznamo. Ob sušenju pa ostane le še petina prvotne teže vanilje.

Njena zdravilnost


Vanilin oziroma eterično olje vanilje sta zelo zdravilna; v prvi vrsti povečata izločanje adrenalina in noradrenalina, zato vanilja poživlja, v večjih količinah pa tudi rahlo zasvoji. Ni je dobro uživati zvečer. Američani so odkrili, da pomaga pri zdravljenju slabokrvnosti, kitajska študija pa poroča, da vanilin učinkuje pri epilepsiji. Sladka začimba je tudi antioksidativna in zdravilna na podoben način kot askorbinska kislina oziroma vitamin C. Če so na eni strani slaščice odlična hrana za rakave celice, vanilja v njih preprečuje njihovo širitev. Učinkuje tudi protimikrobno in zavira glivična vnetja, zmanjšuje količino maščob oziroma trigliceridov v krvi in pomaga pri vnetjih črevesja.

Uporaba v kulinariki
Najboljše je uporabiti cel plod oziroma strok, ki je dolg kakih 20 centimetrov, lahko upogljiv in aromatičen. Iz njega sami postrgamo aromatična semena in jih uporabimo v jedeh. Če pa želimo odišaviti med ali sladkor, potem zadostuje, da strok razrežemo, da dobimo nekaj manjših palčk, ki jih damo v kozarec s sladkorjem ali medom. Pustimo stati 14 dni, da se sladilo navzame arome. Z enim strokom vanilje lahko na ta način odišavimo okoli pol kilograma sladkorja. Napol razdišavljene stroke pa lahko uporabimo v kavi, kakavu ali čaju. Mnogi kuharji raje uporabijo izvleček, ki ga izdelujejo tako, da zdrobljene stroke namakajo v vroči vodi in 35-odstotnem alkoholu. Tako pridobijo koncentriran izvleček, katerega le nekaj kapljice zadostuje za močan okus. Dajemo ga lahko v sadne solate, kremne rezine, marmelade, jogurte, sladolede in kompote, potrebovali bomo manj sladkorja, predvsem pa se bomo izognili ponarejeni oziroma sintetični vanilji na trgovinskih policah. Ocenjujejo namreč, da je 99 odstotkov arom iz raznih kupljenih sladic oziroma potpurijev in mil sintetičnih in da tudi v sladkorju z umetno aromo vanilje pogosto ni niti grama prave vanilje.

Dobro je vedeti!
Če želimo izdelek iz prave vanilje, ne kupujmo ničesar, kjer na deklaracijskem listku piše zgolj »aroma vanilje«.

prejšnji članek
Zakaj ženske norijo za vsakim koščkom čokolade, moški pa ne?
Svet slavnih
Zakaj ženske norijo za vsakim koščkom čokolade, moški pa ne?
naslednji članek
Preverite, kako dobro ste spali
Zdravje
Preverite, kako dobro ste spali