stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Je vaš otrok varen?

14. 2. 2016; 12.01
Avtor: Simona Furlan
Je vaš otrok varen?
Slovenska raziskava je nedvoumno potrdila - pri dolgotrajnem sedenju v avtosedežu se tudi pri zdravih donošenih novorojenčkih pojavijo težave z dihanjem, zaradi česar se otrok duši in lahko celo umre.

V ljubljanski porodnišnici so v sodelovanju z ljubljansko Pediatrično kliniko in harvardsko univerzo iz Bostona pod vodstvom dr. Lilijane Kornhauser Cerar naredili raziskavo o vplivu polsedečega položaja v avtomobilskem stolčku – lupinici na dihanje pri novorojenčku. Raziskave o tem so v svetu delali tudi že prej, a so predvsem zaradi nenatančne metodologije in premajhnega števila sodelujočih rezultate le nakazovale, medtem ko je slovenska nedvoumno potrdila – pri dolgotrajnem sedenju se tudi pri zdravih donošenih novorojenčkih pojavijo težave z dihanjem, zaradi česar se otrok duši in lahko celo umre.


Seveda je treba najprej poudariti, da so avtomobilski sedeži za varnost otroka med vožnjo nujni; ne nazadnje so predpisani z zakonom. Vendar je treba novorojenca med vožnjo ves čas nadzirati in ga po prihodu na cilj čim prej vzeti iz njega. Sicer svojega otroka spravljate v nevarnost.
Novorojenček ni pomanjšan otrok. Dr. Kornhauser Cerar: »Novorojenček (otrok v obdobju prvih štirih tednov) ni pomanjšan otrok. Ima drugačno obliko glavice, predvsem zelo izbočeno zatilje. In kadar ga damo v tak stolček, tudi če uporabimo prilagoditve, so te premalo, da otroku glavice ne bi potisnilo naprej. Glava se tako nasloni na prsni koš, bradica se, zlasti ko otrok zaspi, pritisne navzgor, kar jeziček potisne nazaj in zoži dihalno pot v žrelu, zato se začne otrok dušiti. Če je dojenček starejši od enega ali dveh mesecev, si pomaga sam, tako da premakne glavo v stran in spet normalno zadiha. Pri nezrelem in nemočnem novorojenčku pa se vse skupaj spremeni v začaran krog. Zaradi zapore začne kisik v krvi padati in mišice postanejo še ohlapnejše, dihanje pa še manj učinkovito. Predvsem v ZDA so že zabeležili nesreče, ko se je novorojenček v sedečem položaju v varnostnem sedežu celo zadušil.«


Katera je tista starost, ko je otrok v sedečem položaju povsem varen, še ni jasno. Dr. Kornhauser Cerar pravi, da bodo za to bodo potrebne dodatne raziskave. »Na osnovi poznavanja fiziologije lahko le predvidevamo, da je ta starost približno en mesec, vendar tudi kasneje tveganje za  dušenje pri nekaterih otrocih ni zanemarljivo.« 
Starši, ki dojenčka odnesejo v stanovanje kar v avtomobilskem sedežu in ga v njem tudi pustijo, ker ga nočejo buditi, ko pa tako globoko spi, zato res veliko tvegajo.


»Otroka je treba tudi med vožnjo v sedežu opazovati, paziti, da mu glavica ne omahne naprej, kadar zaspi. V prvem mesecu je treba prevoze otroka omejiti le na res nujne. Izletov ali daljše poti na morje v tej starosti nikakor ne priporočamo. Navsezadnje v tem niti ne vidim smisla, saj sta otrok in mama še v fazi prilagajanja in prvi mesec otroček nedvomno sodi v domače okolje. Čim manj v avto, nikakor v trgovske centre, kjer žal pogosto vidim dojenčka, ki spi v svojem avtomobilskem sedežu kar v nakupovalnem vozičku. Včasih starše oštejem, a mi za nasvet praviloma niso nič kaj hvaležni,« pravi dr. Kornhauser Cerar.

prejšnji članek
Hiperaktivni otroci - nikoli pri miru
Zdravje
Hiperaktivni otroci - nikoli pri miru
naslednji članek
Zdravi otroci tudi pozimi
Zdravje
Zdravi otroci tudi pozimi