duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

padajoče .. Odkrito.si

Ni več smešno!

Eva in Mihael, Tednik Njena.si

Čustveno: Za dvojčka Satler zbrali že več kot ...

Se srečujete z ljubosumjem?
| K.K.

Se srečujete z ljubosumjem?

Profimedia

Nihče, ki je ljubosumen ni srečen. A vseeno je ljubosumje notranje čustvo, s katerim se je vsakdo že kdaj srečal.

Če ste kdaj v sebi začutili občutek ljubosumja to še ni nič zaskrbljujočega. Glavna težava je v občutkih,ki jih to čustvo povzroči v nas. Do razloga za skrb pride takrat, kadar dopustimo, da nas to čustvo obvladuje in negativno vpliva na naše občutke glede sebe in okolja. Zato je razumevanje od kod naše ljubosumje izvira in učenje kako se s to težavo spopasti na zdrav način, ključ do mnogih področij našega življenja – od odnosov do soljudi,sebe, do kariere in do osebnih ciljev.

Poznamo dve vrsti ljubosumja.

Romantično ljubosumje.

Vsak odnos je enostavnejši, če se ljudje v njem ne srečujemo s fazami ljubosumja. Bolj kot bomo ljubosumni, bolj nas bo to odtujilo od partnerja. Ljudje mnogokrat pozabijo, da ljubosumje pogosto izvira ravno iz nezaupanja do samega sebe ali pomanjkanja samozavesti. Namesto, da bi se ukvarjali z lastnimi občutki in strahovi pred zavrnitvijo ali bolečino, postanemo žrtve lastnega ljubosumja, ki ne vpliva le na partnerja ampak tudi na nas same.

Tekmovalno ljubosumje.

Morda se vam zdi to nesmiselno, saj skoraj ni človeka, ki v sebi nebi imel vsak malo tekmovalnega duha. A pomembno je, kako ta čustva uporabimo in obrnemo sebi v prid. Če jih uporabimo zato, da sebi ali drugim dajemo občutek ničvrednosti, je več kot očitno, da vzpostavljamo destruktiven vzorec, ki ne prinaša nič dobrega. Če pa ne dovolimo, da ta občutja padejo v roke našega kritičnega notranjega glasu, jih lahko dejansko uporabimo za spoznanje, kaj je tisto kar hočemo. Tako se tudi lažje osredotočimo na naš cilj. Kaj ne bi bilo lažje sprejemati sebe in okolice, ki na nas vpliva, brez občutka prizadetosti?