stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se srečujete z ljubosumjem?

25. 2. 2024; 03.00
Avtor: njena.si
ljubosumje

foto: Profimedia

Nihče, ki je ljubosumen ni srečen. A vseeno je ljubosumje notranje čustvo, s katerim se je vsakdo že kdaj srečal.

Če ste kdaj v sebi začutili občutek ljubosumja to še ni nič zaskrbljujočega. Glavna težava je v občutkih,ki jih to čustvo povzroči v nas. Do razloga za skrb pride takrat, kadar dopustimo, da nas to čustvo obvladuje in negativno vpliva na naše občutke glede sebe in okolja. Zato je razumevanje od kod naše ljubosumje izvira in učenje kako se s to težavo spopasti na zdrav način, ključ do mnogih področij našega življenja – od odnosov do soljudi,sebe, do kariere in do osebnih ciljev.

Poznamo dve vrsti ljubosumja.

Romantično ljubosumje.

Vsak odnos je enostavnejši, če se ljudje v njem ne srečujemo s fazami ljubosumja. Bolj kot bomo ljubosumni, bolj nas bo to odtujilo od partnerja. Ljudje mnogokrat pozabijo, da ljubosumje pogosto izvira ravno iz nezaupanja do samega sebe ali pomanjkanja samozavesti. Namesto, da bi se ukvarjali z lastnimi občutki in strahovi pred zavrnitvijo ali bolečino, postanemo žrtve lastnega ljubosumja, ki ne vpliva le na partnerja ampak tudi na nas same.

Tekmovalno ljubosumje.

Morda se vam zdi to nesmiselno, saj skoraj ni človeka, ki v sebi nebi imel vsak malo tekmovalnega duha. A pomembno je, kako ta čustva uporabimo in obrnemo sebi v prid. Če jih uporabimo zato, da sebi ali drugim dajemo občutek ničvrednosti, je več kot očitno, da vzpostavljamo destruktiven vzorec, ki ne prinaša nič dobrega. Če pa ne dovolimo, da ta občutja padejo v roke našega kritičnega notranjega glasu, jih lahko dejansko uporabimo za spoznanje, kaj je tisto kar hočemo. Tako se tudi lažje osredotočimo na naš cilj. Kaj ne bi bilo lažje sprejemati sebe in okolice, ki na nas vpliva, brez občutka prizadetosti?

prejšnji članek
Ali vaša športna majica smrdi, čeprav ste jo oprali?
Življenjski slog
Ali vaša športna majica smrdi, čeprav ste jo oprali?
naslednji članek
Kako koristno je karitejevo maslo?
Moda&Lepota
Kako koristno je karitejevo maslo?