stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj so neempatični ljudje uspešnejši?

13. 12. 2023; 03.00
Avtor: V.M.
ženska

Kam pa vi sodite? foto: Profimedia

Osebe z zmanjšano stopnjo empatije lažje uresničujejo zastavljene cilje, saj jih na poti ne ovirajo čustva.

Zanje so ljudje zgolj objekti, ali jih je potrebno na poti zaobiti, izkoristiti, pretentati ali pohoditi, pa je zgolj vprašanje učinkovitejše racionalizacije. Če bodo imeli več koristi, vam bodo brez slabe vesti zadali udarec pod pas, poželi vaše sadove in nazdravili samemu sebi.

Razvojni psiholog Simon Baron-Cohen v svoji knjigi 'Najnižja stopnja empatije: nova teorija o človeški krutosti' pojasnjuje, da se krutost pojavlja pri ljudeh, ki se ne zmorejo vživeti v čustva nekoga drugega.

Ti ljudje sami sebe morda ne vidijo v luči neempatov, a zgolj to, da človek prepozna krivico in opazi, da nekdo trpi, še ne pomeni, da gre za sočutno osebo. Empatije namreč ne sestavlja zgolj prepoznavanje, ključni člen je odziv. Empatična je oseba, ki se lahko vživi v čustva in občutke nekoga drugega, nato pa reagira tako, da skuša pomagati. Ker ga ne le vidi in sliši, pač pa skupaj z njim čuti in zna/želi pokazati, da mu je mar.

Empatična oseba bo iskala rešitve v vaše dobro in pri tem ne po gledala na lastne koristi. foto: Profimedia

Ravno nasprotno je moč pričakovati od oseb z zmanjšano stopnjo empatije. Te bodo sicer opazile, da vam je hudo, a jih žal razen lastnih koristi, občutki drugih prav nič ne zanimajo.

Takšne osebe se izvrstno znajdejo zlasti na poslovnem področju, saj so strogo osredotočene na zadane cilje in načrte. In želje, ki si jih uresničujejo brez slabe vesti. Na poti jih namreč ne ovirajo slaba vest, etika, morala ali dvomi po izvajanju spornih dejanj. Njihov načrt je kot matematična shema, ubrali bodo enačbo, ki jim bo najhitreje in kar najlažje prinesla najboljše rezultate. Če je ob tem potrebno tiste, ki so del procesa, ali jim predstavljajo lažjo pot do cilja, izkoristiti, pretentati, zavreči ali pohoditi, bodo seveda to storili brez kančka slabe vesti.

Osebi z zmanjšano stopnjo empatije laži ne predstavljajo ovire. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Pozitivni učinki pravilnega izvajanja masaže obraza
Moda&Lepota
Pozitivni učinki pravilnega izvajanja masaže obraza
naslednji članek
Sanjarjenje je lahko tudi dobro
Zdravje
Sanjarjenje je lahko tudi dobro