alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

11 11 Odkrito.si

11:11 - se vam je že zgodilo?

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

Uporabni gospodinjski triki s pralnim praškom
| M.K.

Uporabni gospodinjski triki s pralnim praškom

pralni prašek, profimedia

Detergent v prahu za pranje perila je vsestranska rešitev v vašem domu. Z njim lahko na preprost način odmašite odtok, očistite kopalnico in ji zagotovite sijaj ali operete avto. Spoznajte trike.

Danes so sicer detergente za pranje perila v prahu prekosili tisti v gelu in praške uporabljamo načeloma samo še za pranje belega perila. A s tem jim načeloma delamo krivico, saj dokazano bolje očistijo perilo, obenem pa ne povzročajo sluzi in plesni v pralnih strojih. A to še ni vse, pralni praški so bolj uporabni, kot si mislite, saj jih lahko uporabite tudi kot vsestransko čistilo.

Očistite odtoke

Kadar se zamašijo odtoki, nas po navadi spremlja bes in nekaj lastnega obžalovanja, ko se spomnimo, kaj vse je steklo po njih. Prva pomoč pri odmaševanju je lahko pralni prašek. V odtok stresite okoli 50 miligramov pralnega praška, nato pa počasi prilivajte vrelo vodo. Vroča voda in prašek bosta skupaj odstranila nečistoče, da boste odtok hitreje odmašili, pa uporabite gumijasti zvon, ki bo s pomočjo tlaka pripomogel, da bo zamašeno kepo odneslo iz odtoka.

Foto: dreamstime - čiščenje pomivalnega korita

Pralni prašek je idealno čistilo za madeže od hrane na stenah. Zmešajte žličko praška z dvema decilitroma vode in mešanico nanesite na mehko krpo. Drgnite nežno, dokler madež ne izgine. 

Vsestransko čistilo

Pralni prašek lahko uporabite kot odlično čistilo za vašo kopalnico in kuhinjo, obenem pa lahko z njim na hiter in preprost način dezinficirate tla, kljuke, vrata, umivalnike in drugo. Za pripravo univerzalnega čistila potrebujete 50 mililitrov belila, eno žlico detergenta in tri litre vode. Mešanico dobro premešajte, obenem pa bodite pozorni, da vam ne pride v oči ali v stik s kožo, in začnite čistiti. Zaradi dodanega belila in mešanja kemikalij vam svetujemo, da prostore med čiščenjem dobro zračite.

Foto: dreamstime - čiščenje krpe

Očistite madeže s preproge in kavča

Nesreče se dogajajo. Če se je po preprogi razlilo rdeče vino ali je nanjo padla kapljica kečapa, jo hitro prekrijte z žličko detergenta in prelijte z mlačno vodo ter pustite učinkovati vsaj 15 minut. Nato podrgnite z mokro krpo, dokler madež ne izgine, in pustite delovati nadaljnjih pet minut. Počistite odvečni prah in madež še nekoliko popivnajte, da odstranite sledi pralnega praška.