zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Ozadje skrivnosti: Andrea iz Kmetije ni moški

14. 9. 2022; 11.55
Avtor: Vesna Meško
andrea-libić

Andrea Libić foto: POP TV

Andrea Libič v 9. oddaji razkriva, da je interspolna oseba. Slednje je v družbi zaradi nepoznavanja slabo sprejeto, a nemara bi bilo drugače, če bi pokukali za zaveso stigmatizacije. Dejstvo je, da je na svetu nemalo oseb, ki so se rodile s telesi, ki jih medicinsko ne moremo pripisati samo moškemu ali samo ženskemu spolu. Kaj slednje pomeni? Vabljeni k branju prispevka.

Ko so gledalci šova Kmetija med tekmovalci zagledali Andreo Libič, so na plan privreli vsi odtenki človeške družbe. Zanimivo, koliko nestrpnosti lahko v ljudeh prebudi ženska z izrazito moškimi potezami, kajne? A ni vse tako črno, na plan so v obilju pokukale tudi vse tiste srčne duše, ki sočloveka sprejemajo brez obsojanja.

Andrea Libić foto: POP TV

Ne bomo se sprenevedali. Andrea je drugačna. Andrea ima moške poteze. A Andrea ni Andrej. Da pa bi slednje razumeli, morda za vse ni dovolj izpoved v oddaji, v kateri pojasni, da je interspolna oseba, rojena z značilnostmi obeh spolov. Slednjega pravzaprav nikoli ni razumel in sprejel niti njen oče, ki jo je tekom odraščanja želel spametovati in s surovim ravnanjem doseči, da bi postala to, kar si je želel – sin.

Andrea je kljub travmatičnem otroštvu ostala zvesta sebi, čeprav je postala tiha, nezaupljiva in odmaknjena, se je hkrati v njej razvila močna oseba, ki ne kloni pod težo krutega sveta. Zato danes nastavlja lice življenju izven varnega mehurčka. Mar ni že čas, da družba prenehati obsojati vse, kar je v očeh večine drugačno?

Andrea Libič foto: VOYO

Kdo so pravzaprav interspolne osebe?

Ne, ne gre za transseksualne osebe, slednje se istovetijo s spolom, ki ni njihov biološki, vanj pa pogosto prehajajo s pomočjo medicinskih operacij. Pri interspolnosti gre za osebe, ki se rodijo z raznolikimi telesnimi značilnostmi, ki jih ni mogoče uvrstiti v strogo ločeni medicinski kategoriji moški in ženska.

»Interspolne osebe imajo lahko različne kromosomske kombinacije, kombinacije zunanjih in/ali notranjih spolnih organov in/ali spolnih žlez, kot jih sicer pripisujemo ženskemu ali moškemu spolu. Dojenčkom, ki se rodijo z genitalijami, ki se jih po medicinskih merilih ne da določiti kot vulvo ali penis, namreč prepogosto pripišejo spol, za katerega se odloči zdravstveno osebje (z ali celo brez privolitve staršev). Njihove spolne organe pa pogosto poskušajo kirurško 'popraviti', čeprav z njimi ni nič narobe. To pa ima lahko hude posledice na zdravje interspolnih oseb,« pojasnjujejo v zavodu TransAkcija, prvi in edini trans nevladni organizaciji v Sloveniji.

Kot poudarjajo, se 'normalizacija’ spolnih organov pogosto izvaja zaradi uklona družbenim normam ter stigmi, ki jo družba izvaja nad vsemi osebami, ki v celoti ne sovpadajo z normativi binarnega spolnega sistema. 

»ŽIVIMO V SVETU, KI PREDPOSTAVLJA, DA OBSTAJATA DVA SPOLA, IN DA IMAJO VSE OSEBE SPOLNE ZNAČILNOSTI ENEGA ALI DRUGEGA SPOLA. TEMU NI TAKO.«  Zavod TransAkcija

-

- foto: TransAkcija

prejšnji članek
Odlična kremna juha iz hokaido buče
Kulinarika
Odlična kremna juha iz hokaido buče
naslednji članek
Neverjetno - Luka Basi padel z odra
Svet slavnih
Neverjetno - Luka Basi padel z odra