nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Gospodinja iz strasti ustvarila kariero in rešila družino

17. 4. 2018; 10.00
Avtor: K.M.
Manuela Kjeilen, MASTERCHEF

foto: POP TV

Ta četrtek bo pred tekmovalci kuharskega šova MasterChef prav poseben izziv. V goste namreč prihaja švedska mojstrica slaščic Manuela Kjeilen, ki ima na instagramu več kot 1.2 milijona sledilcev, intervju pa je z njo opravila tudi ena in edina Oprah Winfrey.

Manuela Kjeilen je večino svojega življenja kuhala samo za svojo družino, moža in pet sinov, ter najbližje. Dokler pri njenih 42 letih usoda ni močno zarezala v njen vsakdan in jo dobesedno prisilila, da je ukrepala. Takrat je počasi pričela z ustvarjanjem svojega bloga, ki je danes eden izmed najbolj prepoznavnih kuharskih blogov na Švedskem, Norveškem, v Evropi in tudi drugod po svetu. Njeni kolački so tako prepoznavni, da jih kopirajo številni kuharji in slaščičarji. Njen instagram račun ima že več kot 1.2 milijona aktivnih sledilcev, youtube kanal več kot 120 tisoč naročnikov ... Manuela se je v zadnjih letih prelevila iz gospodinje v kraljico slaščic, ki jo je želela spoznati tudi slavna Oprah Winfrey, na svojo zabavo pa jo je povabila tudi Drew Barrymore. Za vse to pa je njen vseeno, saj na prvo mesto vedno in povsod postavlja svojo družino. 

V četrtkovi MasterChef oddaji bo Manuela tekmovalcem predstavila prav poseben izziv. Tik pred tem pa smo se z njo pogovorili tudi mi. Zaupala nam je več o svoji življenjski poti, poklicu in sami peki. Razkrila pa je tudi, na kaj bo gledala pri četrtkovem izzivu. 

Kakšen je bil vaš prvi vtis ob prihodu v Slovenijo?

Prelepa in zelo čista. Vse je zelo živo in res mi je všeč. Prva stvar, ki si jo želim narediti je ta, da sem pripeljem svojega moža. Če bi imela čas, bi bila tu in jedla vse torte, ki jih imajo povsod. 
Vrnila se bom in naredila blog o Sloveniji, ker je prelepo. Na nek način me spominja na Pariz, ampak na boljši način. Hkrati me nekoliko spominja na Dubaj, ne vem, zakaj.

Intervju z Manuelo smo opravili v ljubljanski slaščičarni Lolita. foto: POP TV

Ste pričakovali, da boste kdaj postali mednarodno priznana blogerka, avtorica knjig, televizijska osebnost …?

Prej sem bila gospodinja in mati. Imam pet otrok in za njih sem doma skrbela. Nimam niti izobrazbe, nisem končala srednje šole. Moža je zadela kap in jaz sem nato nekako začela z blogom. Delala sem, kar znam, ljudem je bilo všeč in postalo je veliko. Še zdaj pa ne morem verjeti, da mi je uspelo.

Imate radi samo sladice, ali radi tudi kuhate?

V resnici sem mnenja, da sem boljša v kuhanju kot v sami peki. Vsi prijatelji pravijo, da bi morala imeti restavracijo, saj sem vedno kuhala. Torte pa rada delam za blog, saj lepo izpadejo na fotografijah. Hrana sama po sebi ni tako lepa za fotografiranje.

Koliko časa vam ukvarjanje z blogom vzame?

Ves čas, vsak dan. Dejansko nimaš življenja. Resnično. Zgodaj vstaneš, greš po nakupih, razmišljaš o tem, kaj boš spekel, spečeš, razmišljaš o svetlobi za fotografiranje, saj sama delam vse. Od načrta do peke, fotografiranja, snemanja, recepta … Sam recept moraš tudi preizkusiti in ko ne gre, moram ugotoviti, kaj je narobe. Včasih preizkusim recept tudi štirikrat, petkrat na dan. Meni okus pomeni vse. Če mi nekaj ne uspe in nima dobrega okusa, potem tega zagotovo ne bom objavila. Zelo sem stroga do sebe.

Kaj vaša družina pravi o vašem življenju?

Vsi so zelo ponosni. Otroci so res ponosni. Vsi mislijo, da stalno jejo moje torte, pa jih ne. Večinoma telovadijo. Sicer včasih kaj pojejo. Mož pa je dobil sladkorno bolezen, zato tudi on ne je. Hkrati pa imam tudi zelo veliko podporo v svojem možu. To pa je zelo pomembno. Ko si bloger in zraven pridejo vse druge stvari, si redko doma. Ko pa si, si za računalnikom. Ob tem pa potrebuješ podporo svojega moža.

Kaj torej naredite z vsemi slaščicami, če jih družina ne je?

Večino stvari podarim. Ne delam po naročilu, ne prodajam, ampak podarim. Seveda pa jih jem tudi sama. Odkar sem začela z bloganjem, sem se močno zredila. Kljub temu, da imam čas za telovadbo, se s tem ne ukvarjam. Zadovoljna sem s svojo postavo, saj sem mnenja, da ne rabijo biti vsi suhcani. Na ta način si služim denar in v tem uživam. Ne moreš narediti dobrih receptov, če jih ne preizkusiš.

Živite na Švedskem, a prihajate iz Norveške. Kdo ima najboljšo sladico?

Norvežani.

Katera je vaša najljubša?

Obožujem francosko sladico flan (flan boulanger). Rada imam sladoledno torto, mandljevo štručko … joj, te stvari bi morali preizkusiti.

Obožujete pastelne barve, ali jih uporabljate, ker vaše jedi izpadejo lepše?

Rada jih imam in mislim, da vse izpade lepše. Ni pa tako, da bi jih uporabljala vedno. Pri peki je nekaj, kar si zamislim v svoji glavi in vse skupaj avtomatsko deluje. Imam pa pet fantov, zato ne uporabljam samo pastelne roza barve.

Kakšen nasvet bi si želeli slišati, preden ste se spustili v ta poklic?

Delaj v svojem tempu in ne čuti pritiska. Ignoriraj druge in delaj, kar želiš. Ljudje so recimo: ‘Božčič je, moraš uporabiti rdečo.’ Jaz pa rdečo sovražim, zato je ne uporabljam, delam, kar mi je všeč. Za noč čarovnic sem tako naredila roza duhce. Delaj tako, kot ti misliš in naj bo unikatno.

Manuela je strast spremenila posel, s katerim je iz dolgov rešila svojo družino. foto: POP TV

Na instagramu imate več kot 1..2 milijona sledilcev. Kakšen je vaš ‘recept’ za ta uspeh?

Odlične in drugačne fotografije. Ko ljudje komentirajo, je lepo, če odgovoriš. Morda tega ne moreš narediti vedno. Je pa super, če daš ljudem vedeti, da si hvaležen za njihovo aktivnost in čas. Odpišem vsakemu, ki mi pošlje zasebno sporočilce, saj si želim, da se počutijo, da imajo z mano nekakšen odnos. Že samo srček ali všeček komentarja je včasih odlična poteza. Tudi sama pišem ljudem, ki imajo manj sledilcev kot jaz, a me navdihujejo, pa mi ne odpišejo. Takrat si mislim, da je to zelo žalostno, saj si ljudje vzamejo čas za naše profile, zato jim moramo nekako vrniti.

Zakaj ste se odločili za to 'online' življenje?

Gledala sem Oprah, ki je govorila o strasti. Takrat sploh nisem vedela, kaj dejanska strast do nečesa pomeni. Mislila sem si, da bi tudi morala imeti strast. Ko je mož prišel in sem mu potarnala, da nisem vedela, o čem govori, mi je on rekel, da kako, da ne vem, kaj je strast, saj je moja strast peka. Sama pa se tega nisem zavedala, saj se mi je zdelo, da vsaka mati rada peče. Ko pa je moža zadela kap, sem začela z bloganjem in si izbrala ime Strast do peke (Passionfor baking), ker sem se spomnila na tisti občutek. Po kapi mož ni mogel delati, imeli smo dolgove in sem samo razmišljala, kaj lahko naredim, zato sem začela še več peči in nekatere stvari objavljati na facebooku. Prijateljica mi je svetovala, da naj začnem z blogom, pa sploh nisem vedela, kaj je to. Ko sem začela, pa so se stvari začele odvijati in začela sem spoznavati vse te nove platforme.

Na listah najbolj vplivnih blogarjev iz sveta kuhinje in peke so ljudje, ki imajo manj sledilcev kot vi. Zakaj mislite, da pride do takšnih stvari?

Odvisno je, kje ustvarjaš in kdo ti sledi. Ko me je na intervju povabila Oprah, so kar naenkrat številne druge revije želele intervju z mano. Je pa res, da je veliko odvisno tudi od tega, kaj si želiš sam in kako se želiš izpostavljati. Na svojo zabavo me je recimo povabila igralka Drew Barrymore, pa nisem šla, ker je bil mož bolan in nisem želela iti. Če bi šla, pa bi spoznala veliko vplivnih ljudi. A tega ne delam, ker nimam časa in udobja, da bi si lahko privoščila, da bi hodila po zabavah in tja nosila torte. Cenim svoj čas in mislim, da če bi ga imela več, bi ga raje preživela z možem in otroki. Za njih bi se odpovedala vsemu.
Če pa bi se bolj posvečala mreženju, bi bila tudi na lestvicah vplivnežev na višjih mestih. A si tega ne želim.

Kaj je vrh vaše kariere?

To, da sem lahko družino spravila ven iz dolgov in da sem videla ponos in veselje pri možu in otrocih. To je edino pomembno.

Nam lahko zaupate kaj o izzivu za naše MasterChef tekmovalce?

Pripraviti bodo morali klasično švedsko torto Princess cake. Želim jim veliko sreče. Saj jo je resnično težko pripraviti.

Na kaj boste gledali?

Na okus. Pomembno je, da bo okus dober, šele nato vse ostalo. Bom pa upoštevala to, da jo pripravljajo prvič.

prejšnji članek
Preobrazba slovenske gasilke v glamurozno damo
Svet slavnih
Preobrazba slovenske gasilke v glamurozno damo
naslednji članek
Khloe razkrila dvoumno ime novorojenke
Svet slavnih
Khloe razkrila dvoumno ime novorojenke