Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Talentka Tina očetov ponos in bodoča zvezda muzikalov

8. 11. 2023; 09.00
Avtor: Vesna Meško
Tina in ata

Tina in ata foto: sestavljena fotografija

Tako kot je njen oče od ponosa žarel med publiko, je tudi sama blestela na odru. Kdo je pravzaprav dekle, za katerega se je zdelo, da je skočila naravnost iz ameriškega muzikala? No, verjamemo, da boste še zelo presenečeni ...

Tina Bolko je tista simpatična pevka, ki je v zadnji avdicijski oddaji šova Slovenija ima talent navdušila s pesmijo When It All Falls Down iz muzikala posvečenega Charlieju Chaplinu. 28-letna ljubiteljica igric in fantazijskih knjig je gledalce presenetila s prečudovitim glasom, ki ga je s sproščeno in navihano interpretacijo tako lepo povzdignila, da jo je bilo veselje gledati in poslušati.

Tina Bolko na odru šova Slovenija ima talent. foto: POP TV

Tina, kaj se skriva za čarovnijo na odru, s katero si navdušila v zadnji avdicijski oddaji? Vaja, vaja, vaja ali zgolj veselo prepevanje za domačimi zidovi? Tudi ob posnetkih coverjev na družbenem omrežju se zdi, kot bi skočila iz kakšnega muzikala. Nam zaupaš več o tej svoji ljubezni?

Po mojem mnenju se čarobnost kateregakoli nastopa meri v največji količini z avtentičnostjo. To je tudi atribut ki ga iščem, ko gledam nastope drugih sama. Tako na odru, kot tudi ob snemanju "coverjev" doma je meni najbolj poglavitno, da občinstvo zazna, kako se ob nastopu zabavam - ter da se ljudje tovrstne energije "nalezejo". Domači posnetki (in mogoče do neke mere tudi obisk oddaje Slovenina ima talent sam) so pravzaprav začeli nastajati ravno z namenom, da nekako "ukrotim" svojo perfekcionistično plat in pustim svoji pristnosti prosto pot. Hitro se namreč lahko uloviš v past nenehnega izpopolnjevanja - past v kateri prideš do točke, kjer se ti zdi, da "ni nič kar ustvariš zares dovolj dobro". Niti ne za samega sebe, kaj šele za širno publiko. Čarovnija po mojem mnenju ni perfektna intonacija, najlepše zveneči vibrato ali do potankosti precizen ritem, temveč svoboda interpretacije, želja po predaji določenega sporočila in navsezadnje, da se v nastopajočemu prepozna gorečnost do "preformanca". Nekatere reči se da le stežka priučiti. Odrska prezenca je najverjetneje eden takšnih talentov, s katerim si rojen. To pa seveda ne pomeni, da je dobra tehnična izvedba nek zanemarljiv faktor.

Pa si se doslej raje skrivala za štirimi zidovi in razvijala petje kot samouk, ali se že spogleduješ tudi s profesionalnim petjem?

Že tretje leto enkrat tedensko obiskujem ure solo petja pri Martini Feri, ki poučuje moderno in jazz petje na Glasbeni matici v Gorici. Martina je moja vokalna mentorica, korepetitorka na nastopih Glasbene matice, odlična pianistka in vrhunska vokalistka, ter splošno vsestranska umetnica in seveda super prijateljica. Resnica tako leži nekje vmes. Vaja je seveda potrebna, ampak ko te nekaj tako veseli in izpopolnjuje kot mene petje, je vsaka vaja zgolj veselo prepevanje, pa najsibo še tako utrujajoča in zahtevna.

Ljubiteljica muzikalov med nastopom. foto: POP TV

Čutiš, da je čas, da narediš korak naprej? Kje se vidiš v prihodnosti, kje bi si želela priložnosti?

Ne morem reči, da sem se do sedaj kaj dosti izpostavljala. Tudi domači video posnetki so nastajali (vsaj do sedaj) bolj kot ne za interno rabo in zabavanje prijateljev, sodelavcev in družine. A bolj kot nastopam, bolj začenjam v tem videvati svoje pravo poslanstvo. Všeč so mi res vse zvrsti glasbe, a mislim da mi stilistično - kot tudi po duši - najbolj ustrezajo kompozicije glasbenega gledališča (musical theatre). Obožujem pripovedništvo, literaturo in teater. Glasbeno gledališče vse te elemente združuje v popolno celoto, ki mi je pisana na kožo. Želim si, da bi bila umetnost muzikala v Sloveniji bolj cenjena. V tujini je ta veja zelo razširjena - temu žanru so namenjeni tudi številni študijski programi. Pri nas, kar se tega tiče, nismo ravno v koraku s časom. Šele v zadnjih nekaj letih slišimo o muzikalih kot so "Vesna," "Povodni mož" ali pa za slovensko produkcijo muzikala "Grease" - "Briljantina" ipd.

Svet muzikalov je torej tvoja velika ljubezen – kdo ve, morda pa te bomo kmalu videli v kakšni predstavi in nam boš lahko ob naslednjem klepetu zaupala, da si uresničila svoje sanje …

Verjetno bi bil res čas, da začenjam razmišljati o obiskih več raznovrstnih avdicij, pa tudi mogoče raziskati različne možnosti za študij. V veselje bi mi bilo izpopolnjevati svoje dosedanje laično znanje tudi na akademski ravni. Zelo me je navdahnil komentar neke gospe na Facebooku, ki je pod posnetek mojega nastopa zapisala: "Menim da je čas da Slovenija odpre odre za muzikale. Se mi zdi da je publika zrela, da se začne tudi to razvijat." Glasba in igra skozi glasbo - najsibo na odru, ali pa v obliki denimo kakšne sinhronizacije - to je resnično moja sanjska kariera!

Ponosen oče Tine Bolko. foto: POP TV

Tina, ne morem tudi mimo tvojega očeta, ki je med publiko žarel kot mak na žitnem polju. (smeh) Pogled na njegovo veselje in ponos je bil zelo ganljiv. Si ga uspela uzreti med nastopom?

Tudi sama sem bila ganjena ob pogledu na očetovo reakcijo. Zaradi žarometov in dioptrije ga med nastopom nisem niti približno dobro videla. (smeh) Šele kasneje, ko sem prejela slikovno gradivo in si ogledala oddajo, sem opazila njegovo navdušenje. Mislim, da tata ni pustil prav nikogar ravnodušnega! Drznem si celo trditi, da je po nastopu skorajda večja zvezda kot jaz!

Kaj ti pomeni njegova podpora?

Oče se dobro zaveda, da me delo trgovke nikakor ne izpopolnjuje, ter me vestno opominja, da imam v sebi mnogo več, kot si mislim. Brez njegove podpore tudi mojega televizijskega debija ne bi bilo. Za ta korak v to "pravo" smer in to odlično izkušnjo mu bom za vedno hvaležna! Na tej točki moram reči tudi, da sem neizmerno hvaležna tudi vsem prijateljem, sodelavcem in celo super strankam, ki me vztrajno, dnevno podpirajo iz zakulisja!

Tino je v šov prijavil oče. foto: POP TV

Šov Slovenija ima talent je torej lepa priložnost za skok iz cone udobja in predstavitev talenta širši javnosti …

Ja, res je težko ne omeniti POP TV-ja in odlične ekipe snemalcev, avdio mojstrov, moderatorjev ter na splošno vseh, ki nam omogočajo, da si lahko vsako nedeljo malo "sprostimo možgane" in se zabavamo ob odličnem zabavnem programu! Super ekipa, ki ustvarja res neverjetno izkušnjo - tako za nastopajočega, kot tudi za gledalca. Navsezadnje pa hvala tudi Vam za zanimanje in vprašanja! Potem pa … kdo ve, mogoče se vidimo naslednje leto spet na Slovenija ima talent!

prejšnji članek
Čuk Matjaž obljublja, da se jih še najde
Svet slavnih
Čuk Matjaž obljublja, da se jih še najde
naslednji članek
Prvi brk, prvi samopregled – dm kampanja za moške
Zdravje
Prvi brk, prvi samopregled – dm kampanja za moške