Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Že 50 let najbolj prepoznavne slovenske torbice!

23. 5. 2016; 03.26
Avtor: T.K.
marjeta grošelj

Marjeta Grošelj foto: Mediaspeed

Marjeta Grošelj, legenda oblikovanja torbic pri nas, letos praznuje 50 let umetniškega ustvarjanja.

Marjeta Grošelj, legenda oblikovanja torbic pri nas, si je vedno želela številno družino. Dobila jo je s tremi sinovi, na katere je mojstrica oblikovanja in ena najlepše oblečenih Slovenk izredno ponosna. Njeni fantje pa pravijo, da pri mami najbolj občudujejo to, da je kljub izjemni zaposlenosti zmogla opravljati prav vse družinske obveznosti.

Marjeta Grošelj je odraščala v večji družini, zato je v sebi vedno nosila željo, da bi imela več kot enega otroka. Sinove je vzgajala v duhu, v kakršnem je bila vzgojena tudi sama: »Ko so bili še majhni, sem bila bolj zaščitniška, z odraščanjem pa se je ta meja začela spuščati.« »Vzgoja je bila stroga, vendar pravična in polna topline,« pa pravijo sinovi, ki so ostali povezani tako med sabo kot z mamo, čeprav so že odrasli in imajo vsak svoje življenje.

Trije uspešni sinovi

Najstarejši Luka Marko (fantje in mama nočejo govoriti o letih) se profesionalno ukvarja z avtomobilizmom in je eden najbolj priznanih evropskih poklicnih voznikov drifta (nadzorovanega drsenja avtomobila med zavoji) z licenco učitelja varne vožnje. Drugi, Matej, je magister ekonomije in tudi poklicno dejaven na tem področju, Gašper, diplomirani ekonomist, pa dela kot profesionalni osebni trener fitnesa. »Lahko bi govorili o povezavi konjičkov iz najstniških let s poklicno kariero,« se strinjajo Marjetini fantje. »Mislim, da ni bilo natančno določenih želja, bile so le smeri oziroma hobiji, ki so nakazali nadaljnji poklic vsakega od nas,« o njihovih poklicnih poteh pripoveduje najmlajši Gašper.

Zdi se, da je imeti tri fante v hiši naporno, a Marjeta zagotavlja, da kot otroci niso bili problematični. Tudi kakšne prav posebne vragolije se ne spominja. Bratje zatrjujejo, da med njimi ni bilo niti rivalstva, saj se je vsak od njih zanimal za čisto svoje področje. »Vedno smo se dobro razumeli in si pomagali med seboj v različnih stvareh. Mama je vse tri obravnavala enako, tako da ni bilo potrebe po merjenju moči,« se spominja Luka Marko, mlajša pa mu pritrjujeta.

Računa na vnukinjo

Marjeta Grošelj, ki letos praznuje 50 let umetniškega ustvarjanja, nam zaupa, da je bila sicer vesela, da je rodila tri fante, a tiha želja - da bi imela tudi hčer - se ji ni uresničila. Ji jo je pa izpolnila vnukinja Maša. Z njo ima babica Marjeta, ki je sicer tudi že babica Marka in Martina, precej smele načrte. »Bolj za šalo kot zares računam nanjo, da bo nadaljevala moj posel.« Od uspešnih sinov na drugih področjih pač ne more pričakovati, da se bodo lotili oblikovanja vrhunskih torbic.

Marjeta Grošelj je še polna ustvarjalnih idej. Morda bo njeno delo želela nadaljevati katera od partnerk njenih sinov - čeprav se ti strinjajo, da bo nadarjenost in občutek za estetiko, kakršnega premore njihova mama, težko, če ne kar nemogoče nadomestiti. Kakor koli že - Grošljeva najmlajša Maša ima več kot dovolj časa za odločitev o tem, ali se bo sledila babičini uspešni poklicni poti.

prejšnji članek
Kako ukrotiti in motivirati hiperaktivne otroke?
Zdravje
Kako ukrotiti in motivirati hiperaktivne otroke?
naslednji članek
Zakaj je dobro nositi čevlje z visoko peto?
Moda&Lepota
Zakaj je dobro nositi čevlje z visoko peto?