stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V SNG Drama Ljubljana razgrnili repertoar za sezono 2019/20

22. 5. 2019; 03.30
Avtor: T.P.
D Drams in Klemen Janežič

Klemen Janežič je navdušil s skladbo skupine Radiohead Creep. foto: Marko Vavpotič, M24.si

Po dnevu odprtih vrat s predstavitvijo gledaliških poklicev in bogatega pedagoškega programa v SNG Drama Ljubljana je Drama slavnostno sklenila torek, 21. maja, z razgrnitvijo repertoarja za sezono 2019/20, ki ga povezuje ljubezen in njen boj s silami in razmerami sodobne vsakdanjosti.

Razgrnitev je pospremil zdaj že tradicionalni koncert skupine D Drams  – Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Matija Rozman in Jože Šalej. Ob njihovi spremljavi so zapeli tudi igralci ansambla ljubljanske Drame: Rok Vihar, Sabina Kogovšek, Polona Juh, Barbara Cerar, Gregor Baković, Klemen Janežič, Nina Ivanišin, Saša Tabaković, Polona Vetrih in Uroš Fürst. Kot je ob razgrnitvi repertoarja povedal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor, želi naslov sezone Ljubezen služiti »samo kot reflektor, ki bo na ozadju neštetih ,aktualnihʻ tem, ki jih bodo razpirale izbrane uprizoritve, usmerjal naš pogled na najintimnejše občutenje sveta«.

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor foto: Marko Vavpotič, M24.si


Nova sezona prinaša šest uprizoritev velikega odra, med njimi veliko mednarodno koprodukcijo z igralci iz Slovenije, Črne gore, Italije in Albanije, in koprodukcijo, uprizorjeno na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Na odru Male drame bo v prihajajoči sezoni doživelo premiero šest uprizoritev. Vpis abonmaja SNG Drama Ljubljana za sezono 2019/20 se pri blagajni gledališča začne za dosedanje abonente v ponedeljek, 27. maja, in za nove abonente v ponedeljek, 3. junija. Osrednji repertoar bodo dopolnjevali programski sklopi Družabno Družbeno, Mlada Drama z natečajem za krajše dramsko besedilo na temo ljubezni, Drama Laboratorij, nedeljski koncerti Drama Akustika, Poezija v Kavarni, Literarna potovanja z Beletrino, dobrodelni projekt Prižgimo lučke sreče in ob koncu sezone že 7. Drama Festival 2020, ki bo pripeljal v Ljubljano številne ugledne goste iz tujine.

Rok Vihar foto: Marko Vavpotič, M24.si


Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor ob razgrnitvi repertoarja: »Zakaj Ljubezen? Ugotovitev, da je primarno človeško čustvo strah, ni nič novega. Strah je glavni motor za preživetje vrste. Hkrati pa je tudi najbolj plodno okolje za vsakršno manipulacijo. Tako je in je bilo od nekdaj. V času, ko globalizacija, predvsem tista finančna, dosega in presega vse napovedi, ko se začenja novo obdobje preseljevanj, ko se zaradi tehnološkega napredka in robotizacije pridružuje komaj rojenemu družbenemu razredu ,prekariatʻ družbeni razred ,odvečniʻ oziroma ,nepotrebniʻ, se strah spreminja v sovraštvo, v odpor, v ksenofobijo, v rasizem in kar je še podobnih negativnih čustev. Zidamo zidove, postavljamo žice in občutek je, da svet ni bil še nikoli tako razkosan. Ljubezen, ki bi se na tehtnici edina lahko pomerila s sovraštvom, v današnjih časih očitno izgublja bitko. […] Naša želja ni, da bi moralizirali, še manj da bi si domišljali, da lahko popravljamo svet, ki potuje v neustavljivem globalizacijskem tempu. Za tako velike stvari nimamo nobenih možnosti, lahko pa poskusimo za trenutek, ki traja, dokler traja predstava, dodati kamenček v mozaik nekega drugačnega, mogoče utopičnega sveta. Z besedili, ki smo jih izbrali, lahko usmerimo pozornost na praesenco našega bivanja. Na empatijo in ljubezen, ki ju občutimo kot največji manko.«

D Drams in Barbara Cerar foto: Marko Vavpotič, M24.si


Šest uprizoritev na velikem odru, med njimi mednarodna koprodukcija s Kraljevskim pozorištem Zetski dom na Cetinju in koprodukcija z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom
 
Prva premiera na velikem odru bo Saloma Oscarja Wilda v režiji Eduarda Milerja: s svojo simboličnostjo govori o zatonu civilizacij in cesarstev, o trenutku, ko je človeštvo na križišču med duhovnostjo in čutnostjo. Črnogorski premieri na Cetinju bo sledila slovenska premiera avtorskega projekta Jerneja Lorencija in ekipe Pogovori o ljubezni, mednarodne koprodukcije Slovenije, Črne gore, Italije in Albanije v režiji Jerneja Lorencija, ki raziskuje ljubezen kot nenehno iskanje govorice. Naslednji premieri bosta Gospa z morja Henrika Ibsna v režiji Tina Grabnarja, notranja podoba ženske, ki živi razpeta med predvidljivo rutino družinskega življenja in svojimi neuresničenimi ideali, in prva slovenska uprizoritev najnovejše igre znamenitega britanskega dramatika Simona Stephensa Maria o osemnajstletni Rii, ki se znajde v zapleteni osebni situaciji - ne pozna očeta svojega otroka, a išče nekoga, ki bi ji stal ob strani ob porodu. Uprizoritev bo režiral Janusz Kica. Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma bo v koprodukciji z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom uprizorjen znanstveni kabaret 2020 po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija. Avtor in režiser uprizoritve Ivica Buljana želi celostno performativno prikazati izzive skorajšnje prihodnosti in jemlje za izhodiščno točko leto 2020. Sezono na velikem odru Drame bo sklenila prva slovenska uprizoritev igre Wajdija Mouawada Požigi. Skrivnostno in epsko zgodbo o mami, sinu in hčeri bo režirala Nina Rajić Kranjac.

Člani ansambla SNG Drama Ljubljana Iva Babić, Timon Šturbej in Branko Šturbej foto: Marko Vavpotič, M24.si


Šest premier v Mali drami in koprodukcija v Štihovi dvorani Cankarjevega doma
 
Prva premiera sezone 2019/20 v Mali drami bo avtorski projekt po delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević, predpremierno uprizorjen na 6. Drama Festivalu 31. maja ob 21.00. Sledijo krstna uprizoritev monodrame Maje Gal Štromar Amelia E. z Zvezdano Mlakar v režiji Doriana Šilca Petka, prva slovenska uprizoritev Alice v postelji Susan Sontag v režiji Doriana Šilca Petka, uprizoritev Življenje drugih Floriana Henckla von Donnersmarcka po motivih filma Das Leben der Anderen v režiji Jana Krmelja in krstna uprizoritev dela Matjaža Zupančiča Nova rasa v avtorjevi režiji. V programskem sklopu Čakajoč Supermana bo v Mali drami oktobra premiera Platonovega Simpozija, režiser in avtor projekta bo Luka Marcen.


V Štihovi dvorani Cankarjevega doma pa napoveduje ljubljanska Drama koprodukcijo z Imaginarnim, Cankarjevim domom in Mestnim gledališčem ljubljanskim, krstno uprizoritev erotične drame Simone Semenič To jabolko, zlato v režiji Primoža Ekarta.

D Drams in Sabina Kogovšek foto: Marko Vavpotič, M24.si


SNG Drama Ljubljana – več kot le gledališče
 
V sezoni 2019/20 ljubljanska Drama nadaljuje številne uspešne programske sklope, ki spremljajo in bogatijo gledališki program in doživetja obiskovalcev. Prireditve Družabno Družbeno bodo raziskovale teme in vprašanja uprizoritev prihajajoče sezone in spreminjajoče se družbe. Drama Kavarna ostaja poleg prostora za druženje tudi prizorišče številnih literarnih in glasbenih prireditev v sklopu Poezije v Kavarni, še naprej se bodo odvijali tudi literarni večeri in pogovori z avtorji in kritiki na Literarnih potovanjih z Beletrino. V okviru Mlade Drame in Kluba Najst bo izveden natečaj za krajše dramsko besedilo, namenjen starim od 9 do 15 let. Vabil bo k pisanju krajših dramskih besedil ali posameznih prizorov, ki temeljijo na izkušnjah mladih piscev in ki bodo ujeli v temo »ljubezen« zanimive zgodbe o doživljanju različnih ljubezni in razmišljanje o njih, za bralno uprizoritev za mladostnike. Rok za oddajo besedila je torek, 1. oktobra 2019. Bogat pedagoški program Drame tudi letos vključuje ogled zaodrja, gledališke ure, delavnice in priprave na ogled predstave. Na odru Male drame pa bo v sklopu dobrodelnega projekta Prižgimo lučke sreče Tadej Toš izvedel deset nastopov s skupnim naslovom Smeh za nasmeh, komedija v prostem slogu.

Skupino D Drams sestavljajo igralci: Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Matija Rozman in Jože Šalej. foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana


Prav tako bodo nadaljujevali z uspešnimi nedeljskimi koncerti Drama Akustika. V že sedmi sezoni cikla bodo na velikem odru nastopili glasbeniki Neca Falk, Jerko Novak in Miro Novak, Katja Šulc, Svetlana Makarovič, APZ Tone Tomšič, Vasko Atanasovski, Jazz oddelek Akademije za glasbo, Igor Lumpret in Miklavž Komelj, Saša Tabaković, Bossa de Novo, Severa in Gal Gjurin, Vlado Kreslin, Manouche, Drago Mislej Mef, Iztok Mlakar in Magnifico.

Viktorija Bencik Emeršič tudi sicer izvrstno poje, kar zelo dobro vedo obiskovalci MGL in koncerta MGL & AGRFT, tokrat pa je prišla prisluhnit svojim stanovskim kolegom in možu Bojanu Emeršiču. foto: Marko Vavpotič, M24.si


Sezono 2019/20 bo slavnostno zaokrožil enotedenski mednarodni 7. Drama Festival 2020, ki bo tradicionalno ponudil izbor najboljših uprizoritev domačih in tujih gledališč in spremljevalne prireditve.

Ob koncu iztekajoče se sezone in na začetku nove pa čakajo Dramo tudi številna gostovanja v tujini, med drugim na Češkem, v Črni gori, v Mehiki, na Poljskem in v Makedoniji.

Nastopajoči so se poslovili s pesmijo Vjeruj u ljubav, ki jo je proslavil Oliver Dragojević. foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

Igralec Jernej Čampelj je svojo partnerko Sabino Kogovšek spremljal iz lože.

Igralec Jernej Čampelj je svojo partnerko Sabino Kogovšek spremljal iz lože. foto: Marko Vavpotič, M24.si

Polona Juh

Polona Juh foto: Marko Vavpotič, M24.si

Gregor Baković

Gregor Baković foto: Marko Vavpotič, M24.si

Saša Tabaković

Saša Tabaković foto: Marko Vavpotič, M24.si

Klemen Janežič in Nina Ivanišin

Klemen Janežič in Nina Ivanišin foto: Marko Vavpotič, M24.si

Zlatko je zvest obiskovalec SNG Drama Ljubljana

Zlatko je zvest obiskovalec SNG Drama Ljubljana foto: Marko Vavpotič, M24.si

D Drams in Polona Vetrih

D Drams in Polona Vetrih foto: Marko Vavpotič, M24.si

D Drams in Uroš Fürst

D Drams in Uroš Fürst foto: Marko Vavpotič, M24.si

Igor Samobor in Bojan Emeršič

Igor Samobor in Bojan Emeršič foto: Marko Vavpotič, M24.si

prejšnji članek
S temi navadami boste živeli dlje
Zdravje
S temi navadami boste živeli dlje
naslednji članek
Rabarbara: stebla zdrava, listi strupeni
Zdravje
Rabarbara: stebla zdrava, listi strupeni