rabarbara foto: Dreamstime
Rabarbara je nekoč veljala za hrano revežev, danes pa je cenjena zelenjava, s pomočjo katere lahko izboljšamo naše zdravje. Vsebuje namreč antioksidante in antrakinone, ki naj bi celo zavirala rakava obolenja. Stebla, ki jih mnogi uvrščajo kar med sadje, s slastjo uživajo tudi tisti, ki želijo uravnati telesno težo. Rabarbara je namreč nizkokalorična azijska zelenjava, ki odločno vpliva na prebavo in velja za učinkovito naravno odvajalo.
Zakaj je rabarbara tako zdrava?
Rabarbara se ponaša s pravo zakladnico zdravja, vsebuje namreč veliko kalcija, kalija in vitamine A, B3, B5, B12 ter C. Visoka vsebnost vlaknin pomaga pri hitrejšem delovanju metabolizma, njene dragocene učinkovine pa nadvse blagodejno učinkujejo naše zdravje.
Pomaga namreč pri zaprtju, sodeluje pri obnovi kosti, zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen, znižuje holesterol, znižuje visok krni pritisk, pomaga pri vročičnem oblivanju v menopavzi, deluje protivnetno in se ponaša z antibakterijskimi lastnostmi.
A previdno, listi rabarbare so bogati z oksalati, ki v kombinaciji z drugimi toksini, ki se nahajajo v listih, vodijo v težave pri presnovi kalcija, nastanek ledvičnih kamnov in celo zastrupitev. Oksalati so namreč snovi, ki tvorijo kristale, ki poškodujejo ledvice.
Rabarbaro zaradi načina uživanja mnogi uvrščajo med sadje. foto: Pixabay
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.