Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ali pivo resnično koristi pri dojenju?

8. 8. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
pivo

Mit o pivu in dojenju ne drži. foto: Profimedia

Nekatere doječe mamice rade posežejo po kozarcu piva, iz generacije v generacijo namreč kroži nasvet, da naj bi bilo uživanje piva koristno pri dojenju. Kaj o tem porečejo strokovnjaki?

Zlasti starejše generacije rade doječim materam podajo dobronameren nasvet, kako lahko z uživanjem piva povečajo nastajanje mleka. Pa je ta nasvet modro upoštevati in ali ta mit sploh drži?

»Mit NE drži! Drži pa, da alkohol prehaja preko materinega mleka med dojenjem na otroka. Alkohol ima sicer pomirjujoč učinek in deluje uspavalno, a je za otroka škodljiv. Med drugim ima tudi nevrotoksičen učinek, kar pomeni, da je škodljiv za možgane, ti pa se pri otroku še razvijajo. Čezmerno pitje alkohola dolgoročno škodljivo vpliva tudi na zdravje matere in njej bližnjih,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kljub odsvetovanju pa nekatere mamice še vedno prepričajo izkušnje drugih mater, ki poročajo o tem, da se jim je po zaužitju piva občutno povečala mlečna zaloga. A naj pojasnimo, da vzrok ne tiči v hmeljevem napitku, pač pa v dejstvu, da se mati ob zaužitju piva sprosti in ker misli, da je naredila nekaj dobrega za dojenje, se slednje odraža v povečanju mlečne zaloge. Saj veste, da stres, preutrujenost in preobremenjenost močno vplivajo na nastajanje mleka, v kolikor se mati sprosti in pomiri pa dojenje mnogo lažje steče. Če ima torej mamica pivo rada, naj poseže po tistem, ki ne vsebuje alkohola.

foto: Profimedia

prejšnji članek
Ohladitev za vroče poletje
Kulinarika
Ohladitev za vroče poletje
naslednji članek
Hči Jane Morelj je stara že leto dni
Svet slavnih
Hči Jane Morelj je stara že leto dni