prenajedanje Dobra karma

Zakaj se zvečer sproži volčja lakota in ...

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Oseba, ki je prizadela Kate Middleton, povezana z ...

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

bris, koronavirus Svet24.si

Z novim koronavirusom okužen učenec OŠ Ludvika ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Ali pivo resnično koristi pri dojenju?
| V.M.

Ali pivo resnično koristi pri dojenju?

Mit o pivu in dojenju ne drži., Profimedia

Nekatere doječe mamice rade posežejo po kozarcu piva, iz generacije v generacijo namreč kroži nasvet, da naj bi bilo uživanje piva koristno pri dojenju. Kaj o tem porečejo strokovnjaki?

Zlasti starejše generacije rade doječim materam podajo dobronameren nasvet, kako lahko z uživanjem piva povečajo nastajanje mleka. Pa je ta nasvet modro upoštevati in ali ta mit sploh drži?

»Mit NE drži! Drži pa, da alkohol prehaja preko materinega mleka med dojenjem na otroka. Alkohol ima sicer pomirjujoč učinek in deluje uspavalno, a je za otroka škodljiv. Med drugim ima tudi nevrotoksičen učinek, kar pomeni, da je škodljiv za možgane, ti pa se pri otroku še razvijajo. Čezmerno pitje alkohola dolgoročno škodljivo vpliva tudi na zdravje matere in njej bližnjih,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kljub odsvetovanju pa nekatere mamice še vedno prepričajo izkušnje drugih mater, ki poročajo o tem, da se jim je po zaužitju piva občutno povečala mlečna zaloga. A naj pojasnimo, da vzrok ne tiči v hmeljevem napitku, pač pa v dejstvu, da se mati ob zaužitju piva sprosti in ker misli, da je naredila nekaj dobrega za dojenje, se slednje odraža v povečanju mlečne zaloge. Saj veste, da stres, preutrujenost in preobremenjenost močno vplivajo na nastajanje mleka, v kolikor se mati sprosti in pomiri pa dojenje mnogo lažje steče. Če ima torej mamica pivo rada, naj poseže po tistem, ki ne vsebuje alkohola.