nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Aljoša Bagola ponosen, presunjen in pretresen hkrati

29. 9. 2019; 09.00
Avtor: K.M.
Dragi doma sem (1)

Aljoša Ivo velikokrat podpira na njenih gledaliških premierah. foto: Marko Vavpotic / M24.si

Taka občutke v njemu vzbuja njegova žena, igralka Iva Krajnc Bagola.

Pretekli teden je v Mestnem gledališču ljubljanskem premiero doživela predstava z besedilom mlade britanske dramatičarke Laure Wade Dragi, doma sem!. Komična drama o sodobni ženski, ki si zamisli, da bo živela kot v 50. letih, preigrava različne oblike feminizma. V predstavi je poleg Bernarde Oman (Sylvia), Tjaše Železnik (Fran), Uroša Smoleja (marcus), Viktorije Bencik Emeršič (Alex) in Jureta Henigmana (Johnny) glavno vlogo Judy odigrala Iva Krajnc Bagola, nad njeno uprizoritvijo pa je očitno navdušen njen mož, slovenski kreativec Aljoša Bagola. 

Ženski del predstave foto: Marko Vavpotic / M24.si

"Nisem najbolje izurjen v izkazovanju pocukrane naklonjenosti. A vloga Judy, ki jo je ustvarila in včeraj premierno uprizorila moja žena, je tako igralsko izjemna, da sem ponosen, presunjen in pretresen hkrati. V centrifugi vsakdanjega življenja in obveznosti, kjer si nadrobimo hitrih pozornosti in površnih interakcij, včasih pozabljamo, da živimo z nekom tako izjemnim, enkratnim in neponovljivim. Čestitke, draga Iva. In čestitke vsem igralcem in ustvarjalcem za izvrstno predstavo Dragi, doma sem," je po premieri na družbenem omrežju zapisal Aljoša. 

foto: Marko Vavpotic / M24.si

foto: Marko Vavpotic / M24.si

O predstavi:

Osemintridesetletna Judy, ki je imela včasih zahtevno, a dobro plačano delo v finančnem svetu, si je pred nekaj leti izbrala povsem drugačen način življenja: pustila je službo in se odločila, da bo postala gospodinja. Ne zgolj gospodinja – svoje življenje bo živela, kot da nismo na koncu drugega desetletja 21. stoletja, temveč v petdesetih letih 20. stoletja. Njeno stanovanje je prepričljiva podoba petdesetih let: na okna je obesila ročno izdelane zavese, v kuhinjo postavila star hladilnik, oblečena je v vintage new look obleke, možu Johnnyju pripravlja malico za v službo, kuhinjske pipe čisti z limono, obiskom pa streže domače koktajle. Dosledno slediti petdesetim je sicer težko, zato ima Judy nekje v stanovanju skrit prenosni računalnik, predelan televizor pa predvaja tudi DVD-je, vendar sta Judy in Johnny, kot pravita sama, kljub temu boleče srečna. Judy ima prijateljico Fran, ki hodi v službo, a si njen mož Marcus želi, da bi tudi ona samo še gospodinjila. Judyjina mama Sylvia, ki je Judy vzgajala v komuni, v kateri so se posebej zavzemali za enakost spolov, pa je razočarana, da njena hčerka ne zna ceniti feminizma. In vendar Judy zase pravi, da je feministka – feministka, ki živi morda nekonvencionalno, a vendarle v skladu z lastno izbiro …

prejšnji članek
Žagarjeva želi, da se sin uči na svojih napakah!
Svet slavnih
Žagarjeva želi, da se sin uči na svojih napakah!
naslednji članek
Zakaj je v resnici zapustila Josipa?
Resničnostni šovi
Zakaj je v resnici zapustila Josipa?
#obraziavenija
obraziavenija