loterija loto žogice žrebanje Svet24.si

Zadel šestico in kmalu izvedel, da mu ne bodo ...

surreal-402829 Dobra karma

Ob smrti svoje nevarne želje vzamemo žive s seboj

železniška proga_tiri_vlak_opozorilo Svet24.si

Tragedija na glavni ljubljanski železniški ...

trenirka, reševanje-v-gorah, triglav, športni-copati, podhlajen Svet24.si

FOTO: Tujec tako (ne)opremljen na Triglav, sledili...

smeh Dobra karma

Obstajajo tri besede, ki takoj razkrinkajo lenuha

žagar, arnej Njena.si

Tanja in Arnej presenetila z razkritjem!

kmetija2019 Njena.si

Jan nam je razkril, kaj se dogaja med njima

Dobrota je sirota
| T.P.

Dobrota je sirota

Avtor filma Martin Turk je celovečerec označil za portret človeka, ki je predober za ta svet., Bela Film

V Kinodvoru se je sinoči odvila premiera bosanskega filma Dober dan za delo slovenskega scenarista in režiserja Martina Turka.

Film je na letošnjem 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke, svetovna premiera pa je bila na lanskem filmskem festivalu v Sarajevu.

Celovečerec govori o že dolgo nezaposlenemu Arminu, ki se odpravi na razgovor za obetavno službo šolskega hišnika. Na poti naleti na prometno nesrečo, in ko končno prispe do šole, je delovno mesto že oddano. Da bi preskrbel sina in nosečo ženo, se zaposli kot varnostnik v klavnici. Kmalu pa ugotovi, da delavci kradejo. Odloči se, da bo naredil, kar je prav in krajo prijavi lastniku klavnice.

Martin Turk je celovečerec označil za portret človeka, ki je predober za ta svet: »Delo je glavna življenjska dejavnost. Je vir človekove identitete. Brez njega človek izgubi samospoštovanje, počuti se manjvrednega, nekoristnega, nepotrebnega, odvečnega sebi in svojim bližnjim. Armin potrebuje delo, da enostavno upraviči svoj obstoj ter svojo vlogo moža in očeta, vendar mu na poti do cilja stojijo ljudje, ki imajo delo, a ga ne spoštujejo in živijo po neki drugi, razvrednoteni lestvici moralnih načel. Tragičnost Arminovega lika vidim na eni strani v njegovi moralni drži, ki je pristna in ganljiva, na drugi strani pa ga prav ta na neki način ves čas ovira pri tem, da bi uresničil svoj cilj.«

Foto: Bela Film - Da bi preskrbel sina in nosečo ženo, se glavni protagonist filma zaposli kot varnostnik v klavnici. Kmalu pa ugotovi, da delavci kradejo.

V filmu igrajo Aleksandar Seksan, Maja Zećo, Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović in Adijan Kulovac. Direktor fotografije je Radislav Jovanov - Gonzo, montažer Jurij Moškon, scenografinja in kostumografinja Emina Kujundžić, oblikovalka maske pa Lamija Hadžihasanović-Homarac. Za glasbo je poskrbel August Adrian Braatz, za zvok pa Igor Čamo.

Foto: Goran Antley / M24.si - Avtor glasbe August Adrian Braatz in montažer Jurij Moškon

Producenti filma so turška javna televizija TRT ter Jovan Marjanović, Amra Bakšić – Čamo in Mirsad Purivatra iz sarajevske Obale Art Centra, slovenska koproducentka je Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela Film ter Enes Erbay iz produkcijske hiše Tefferraut Film. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Film si lahko v Kinodvoru ogledate do vključno 12. novembra.