duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Dobrota je sirota
| T.P.

Dobrota je sirota

Avtor filma Martin Turk je celovečerec označil za portret človeka, ki je predober za ta svet., Bela Film

V Kinodvoru se je sinoči odvila premiera bosanskega filma Dober dan za delo slovenskega scenarista in režiserja Martina Turka.

Film je na letošnjem 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke, svetovna premiera pa je bila na lanskem filmskem festivalu v Sarajevu.

Celovečerec govori o že dolgo nezaposlenemu Arminu, ki se odpravi na razgovor za obetavno službo šolskega hišnika. Na poti naleti na prometno nesrečo, in ko končno prispe do šole, je delovno mesto že oddano. Da bi preskrbel sina in nosečo ženo, se zaposli kot varnostnik v klavnici. Kmalu pa ugotovi, da delavci kradejo. Odloči se, da bo naredil, kar je prav in krajo prijavi lastniku klavnice.

Martin Turk je celovečerec označil za portret človeka, ki je predober za ta svet: »Delo je glavna življenjska dejavnost. Je vir človekove identitete. Brez njega človek izgubi samospoštovanje, počuti se manjvrednega, nekoristnega, nepotrebnega, odvečnega sebi in svojim bližnjim. Armin potrebuje delo, da enostavno upraviči svoj obstoj ter svojo vlogo moža in očeta, vendar mu na poti do cilja stojijo ljudje, ki imajo delo, a ga ne spoštujejo in živijo po neki drugi, razvrednoteni lestvici moralnih načel. Tragičnost Arminovega lika vidim na eni strani v njegovi moralni drži, ki je pristna in ganljiva, na drugi strani pa ga prav ta na neki način ves čas ovira pri tem, da bi uresničil svoj cilj.«

Foto: Bela Film - Da bi preskrbel sina in nosečo ženo, se glavni protagonist filma zaposli kot varnostnik v klavnici. Kmalu pa ugotovi, da delavci kradejo.

V filmu igrajo Aleksandar Seksan, Maja Zećo, Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović in Adijan Kulovac. Direktor fotografije je Radislav Jovanov - Gonzo, montažer Jurij Moškon, scenografinja in kostumografinja Emina Kujundžić, oblikovalka maske pa Lamija Hadžihasanović-Homarac. Za glasbo je poskrbel August Adrian Braatz, za zvok pa Igor Čamo.

Foto: Goran Antley / M24.si - Avtor glasbe August Adrian Braatz in montažer Jurij Moškon

Producenti filma so turška javna televizija TRT ter Jovan Marjanović, Amra Bakšić – Čamo in Mirsad Purivatra iz sarajevske Obale Art Centra, slovenska koproducentka je Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela Film ter Enes Erbay iz produkcijske hiše Tefferraut Film. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Film si lahko v Kinodvoru ogledate do vključno 12. novembra.