Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Koncerta v spomin Ivu Petriću

18. 12. 2019; 04.30
Avtor: T.P.
Orkester Slovenske filharmonije

Orkester Slovenske filharmonije je znova navdušil glasbene sladokusce. foto: Goran Antley / M24.si

V Slovenski filharmoniji so se v četrtek, 12., in v petek, 13., decembra, s koncertoma v Cankarjevem domu spomnili na septembra 2018 preminulega skladatelja in dolgoletnega umetniškega vodje Slovenske filharmonije Iva Petrića.

Petrić je bil ena ključnih osebnosti sodobne glasbe na Slovenskem s številnimi stiki v mednarodnem prostoru. Bil je med pobudniki Kluba komponistov, soustanovitelj skladateljske skupine Pro musica viva, dve desetletji dirigent Ansambla Slavko Osterc, dolgoletni urednik Edicij DSS in nenazadnje avtor raznolikega in obsežnega opusa predvsem instrumentalnih del.

Orkestru je dirigiral v Dresdnu rojeni Hartmut Haenchen. foto: Goran Antley / M24.si

Leta 1987 je za godalni orkester napisal Dresdner Konzert (Dresdenski koncert), ki je odprl tokratni glasbeni večer. Leta 1980 je kot gosta na dirigentski podij Orkestra Slovenske filharmonije povabil v Dresdnu rojenega Hartmuta Haenchena, danes uglednega maestra najprestižnejših opernih odrov ter simfoničnih in vokalno-instrumentalnih koncertov, ki v svoji diskografiji šteje več kot 135 izdaj. Haenchen, tudi »dirigent leta 2017« po izboru priznane nemške glasbene revije Opernwelt, je z Orkestrom Slovenske filharmonije ob Petrićevem delu predstavil še Godalni kvartet »Serioso« Ludwiga van Beethovna, ki ga je orkestriral Gustav Mahler in je po katastrofalnem sprejemu krstne izvedbe za skoraj sto let obležal v arhivu Dunajskih filharmonikov, ter Simfonijo št. 6 Antona Brucknerja, ki jo je skladatelj označil za najdrznejšo (»die keckste«).

S koncertoma so počastili spomin na Iva Petrića, ki je med letoma 1979–1995 usmerjal delovanje, umetniško pot in rast filharmoničnega orkestra in ga popeljal na številne turneje po Evropi. foto: Goran Antley / M24.si

prejšnji članek
Saša Tabaković, kot ga niste vajeni
Svet slavnih
Saša Tabaković, kot ga niste vajeni
naslednji članek
Ključna napaka - si v kuhinji vedno umijete roke?
Zdravje
Ključna napaka - si v kuhinji vedno umijete roke?