stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Maraaya: Mi glasbo ljubimo, mi smo glasba

22. 12. 2020; 09.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
maraaya 4

Maraaya foto: Neo Visuals

Tik pred prazničnim decembrom, ki je močno povezan tudi z družinskimi odnosi in družinsko ljubeznijo, sta Raay in Marjetka na radijske valove poslala prelepo balado Drevo, ki govori ravno o družinski povezanosti. Zakonca zase pravita, da sta resnično družinska človeka in da to ljubezen do družine prenašata tudi v posel in svojo družinoRaay Music. Za nas sta spregovorila o glasbi, najnovejši pesmi, ki navdušuje s svojo zgodbo, in ganljivem videospotu, ki redke pusti ravnodušne.

S pesmijo Obujem nove čevlje sta že obrnila novo stran v svoji glasbeni zgodbi. Predvsem sta kot Maraaya začela ustvarjati v slovenščini. Kakšen je bil odziv? 
Marjetka: Predvsem je bil odziv na slovenščino kar velik, saj ljudje niso pričakovali, da bova pela v slovenskem jeziku, in je bilo to presenečenje. Velikokrat, ko grem v trgovino, pa me vprašajo, ali sem si že obula nove čevlje. (smeh)
Raay: Predvsem je bil odziv radijskih postaj in medijev super, tako da je dal tudi veliko spodbudo za naprej. Zato sva s polno paro že pripravila novo pesem. 

Tudi nova pesem, Drevo, v vajini karieri pomeni neko novo zgodbo. Gre za zelo osebno pesem, ki jo spremlja še bolj oseben videospot. Sta inspiracijo našla v svoji družini, v lastni zgodbi? 
Marjetka: Inspiracijo za besedilo sem dobila v lastni zgodbi. Mami mi je za diplomo, ko sem doštudirala, podelila magnolijo in jo tudi sama posadila na najin vrt. Danes je že kar veliko let od tega in je ta magnolija že prava lepotica. Nekega dne sem sedela na terasi, jo zagledala in takoj mi je padla ideja. In tako je nastalo besedilo za skladbo Drevo. 

»V resnici sva zelo družinska človeka in ta pesem tudi ni nastala kar po naključju, ljubiva svojo družino, zanjo bi dala vse, to naju najbolj bogati. Po drugi strani pa to družinsko vzdušje prenašava tudi v posel.«

V videospotu nastopajo osebe, ki so z vama zelo osebno povezane. Od družinskih prijateljev, prijateljev do družinskih članov … V resnici sta prvič, odkar sta prisotna na glasbeni sceni, tako odkrito predstavila svoj ožji krog družine. Zakaj tokrat priložnost za takšno potezo? 


Raay: Tu je predvsem moja družina, najbližje korenine in koreninice mojega družinskega drevesa. Na prvem mestu moji najdražji, Marjetka in oba otroka. Drugače pa še vsi moji sorojenci, dve sestri in brat, mama, oče in nečakinja, sestrina hči. 
Marjetka: Razmišljala sva predvsem o tem, da je pesem zelo osebna, govori o družini, družinski ljubezni in najbolj pristno je, da družinske prizore odigrajo prave družine.
Raay: Želela sva si iskrenih trenutkov, zato je bilo v videospotu, poleg najine družine, veliko družin, ki so povezane z nama. Najina krščenka in njena družina, naši sosedje, prijatelji. Zato je spot tudi tako pristen. 

Raay, tvojo sestro Aleksandro smo pred leti že spoznali v šovu Slovenija ima talent, kjer je navdušila s svojim glasom. Jo še vleče v glasbo ali se zdaj bolj posveča športu? 


Res je, da se je zadnja leta bolj posvečala športu, a vedno kaj zapoje in vsekakor njena velika ljubezen ostaja tudi glasba. Jo zelo, zelo vleče in sem vesel, da nastopa tudi v najinem videospotu. 

Sploh prvič sta del vajine profesionalne zgodbe tudi vajina sinova, ki ju sicer še vedno skrivata pred javnostjo. Zakaj sta se odločila, da bosta njuna obraza skrivala? Želita to početi do njune polnoletnosti ali do obdobja najstništva?
Marjetka: V resnici ju ne skrivava, želiva si zgolj, da če se bosta v medijih pojavljala, bo to zaradi njunega dela. 
Raay: Lahko se zgodi, da bosta kdaj želela kaj peti, da bosta tekmovala v športu, nastopila v kakšni seriji, predstavi. To je potem njuno delo, in če bo vključevalo pojavljanje v medijih, jima bova stala ob strani. Seveda jima bova pomagala in ju podprla na njuni poti, ni pa najin cilj, da jih medijem izpostavljava zaradi lastnega pojavljanja v njih.

Maraaya foto: Neo Visuals

Tudi onadva kažeta glasbeno nadarjenost? 


Raay: Ves čas sta obkrožena z glasbo, poslom in vsem, s čimer se ukvarjamo, tako da kažeta predvsem zanimanje, pa tudi nadarjenost. 
Marjetka: Kako ustvarjamo pesmi, jih snemamo, kakšen je potek od začetka snemanja do objave na YouTubu, kaj vse prinaša ustvarjanje v glasbenih vodah.
Raay: Z zanimanjem spremljata najino delo, ker je to del naših življenj. Ne le glasba, vsa področja. Najbolj sta uživala, ko sta se preizkusila v snemanju risank. Ko sta spoznala, kako risanim junakom posodiš glas.
Marjetka: Če ju vprašaš, kaj bosta, bosta pa vsak teden nekaj drugega. Zdaj bo mlajši policist, starejši je pa rekel, da bo šef, ker zna dobro šefat. (smeh)

V zadnjih letih pa sta si ustvarila še eno družino, glasbeno družino Raay Music, kjer nekako sobivata s številnimi slovenskimi glasbeniki …
Marjetka: Res je. V resnici sva zelo družinska človeka in ta pesem ni nastala po naključju, ljubiva svojo družino, zanjo bi dala vse, to naju najbolj bogati. Po drugi strani to družinsko vzdušje prenašava tudi na posel. Rada sva obdana z ljudmi, s katerimi sva povezana. Ni bistvo v tem, da imaš ob sebi samo ljudi, ki znajo nekaj narediti, ampak tudi nekoga, ki je s tabo na isti valovni družini. Ponosna sva, da sva zgradila takšne odnose v svoji glasbeni ekipi. Mislim, da je zelo malo podjetij, kjer se lahko pohvalijo s takimi lepimi in pristnimi odnosi. Ponosna sva, da sva bila to sposobna narediti, in hkrati srečna, ker lahko sodelujeva s takšnimi krasnimi ljudmi. 

Maraaya foto: Neo Visuals

Kako gledata na trenutno situacijo in stanje glasbene industrije? 
Marjetka: Situacija je negotova, ampak ne moreš se kar odreči svoji ljubezni. Mi glasbo ljubimo, mi smo glasba in bomo vztrajali v tem. Verjamemo, da bo spet prišel čas tudi za glasbenike. Glasba pomeni dati ljubezen drugim in tudi sebi. 
Raay: Enostavno si ne moremo dopustiti, da bi poslušalce, ne glede na to, kakšni so časi, pustili brez nove glasbe, brez novih pesmi. Ne samo zaradi njih, predvsem tudi zaradi nas samih, ker nam samo z ustvarjanjem teče kri po žilah. 

»Pripravljenih imava veliko stvari. Veseliva se novih zgodb. Lahko poveva, da Drevo ni edina s tako močno noto.«

Kaj lahko – kljub negotovi situaciji – od dvojca Maraaya pričakujemo v naslednjih mesecih? Šušlja se, da sta pripravila kar nekaj izstopajočih glasbenih projektov.
Raay: V prihodnjih tednih prihaja veliko novih pesmi, ki sva jih ustvarila za najine izvajalce. Sama pa imava načrt izdati album, saj imava pripravljenih ogromno novih skladb, verjetno bi se jih nabralo že za dva. Veseliva se novih zgodb. Lahko poveva, da Drevo ni edina s tako močno noto. 
Marjetka: Veliko je tudi življenjskih balad. Toliko stvari se nama je že zgodilo in imava že toliko izkušenj, da lahko poveva, kar nama srce narekuje. 
Raay: Najboljše še pride. 

prejšnji članek
To dela Ana, da bi jo ljudje jemali resneje
Svet slavnih
To dela Ana, da bi jo ljudje jemali resneje
naslednji članek
Najini mostovi: Zaradi česa je Tina uživala v liku zlobne Karmen?
Svet slavnih
Najini mostovi: Zaradi česa je Tina uživala v liku zlobne Karmen?