Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Roman To noč sem jo videl prihaja na odrske deske

9. 9. 2021; 09.00
Avtor: K.M.
Jančar se je uveljavil s pripovedno prozo, dramatiko in esejistiko

Drago Jančar foto: Bobo

Desetletje po prvem izidu danes že kultnega romana To noč sem jo videl najbolj uveljavljenega in prevajanega sodobnega slovenskega avtorja Draga Jančarja je pred nami njegov nov in osvežen ponatis. Na odre pa prihaja tudi gledališka uprizoritev.

Avtor je za roman, ki so ga kritiki ob izidu ocenili za eno najboljših del o Slovencih v času druge svetovne vojne, prejel svojega tretjega kresnika ter kresnika desetletja. Zanj je prejel tudi več tujih nagrad, med njimi francosko nagrado za najboljšo tujo knjigo leta 2014.

Roman, iz katerega pred bralca stopa življenjska usoda Veronike Zarnik, se dotika resnične zgodbe zakoncev Hribar, lastnikov gradu Strmol na Gorenjskem, ki je seveda literarizirana. »Ko sem bral o njenem življenju, zlasti o tragičnem koncu, me je to močno prizadelo in vznemirilo, začutil sem, da bom o tem pisal. Ko pa sem se odločil, da bom o njej spregovoril skozi oči drugih, sem že prestopil v neko čisto posebno optiko, nekakšno lebdenje nad ljudmi in zgodovinskim časom. Morda je prav to omogočilo tisti univerzalni literarni jezik, ki je potegnil za seboj toliko prevodov, da lahko nekdo zelo našo zgodbo v različnih okoljih bere kot svojo,« je povedal Drago Jančar.

To noč sem jo videl foto: Založba Modrijan

Osvežena izdaja bo to jesen pospremila tudi prvo odrsko uprizoritev romana. V adaptaciji in režiji Janeza Pipana jo pripravljajo v SNG Maribor, predstava pa nastaja v koprodukciji z dunajskim Burgtheatrom, Jugoslovanskim dramskim teatrom iz Beograda in Cankarjevim domom. Predstava, zasnovana kot scenska balada v treh slikah, bo premierno uprizorjena 24. septembra v Stari dvorani SNG Maribor, v naslovni vlogi Veronike Zarnik pa bo nastopila prvakinja mariborske Drame Nataša Matjašec Rošker.

prejšnji članek
Slovenska zasedba izdala novo pesem, podprli so jo številni znani obrazi
Svet slavnih
Slovenska zasedba izdala novo pesem, podprli so jo številni znani obrazi
naslednji članek
Jože Potrebuješ z družino navdušil s fotografijo v kopalkah
Svet slavnih
Jože Potrebuješ z družino navdušil s fotografijo v kopalkah