Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Jurij Zrnec je na to čakal več kot mesec dni

5. 5. 2022; 11.00
Avtor: K.M.
celje 2

Jurij Zrnec foto: Mediaspeed

Če bo vse po sreči, se bo Jurij Zrnec naslednji teden končno vrnil na velike gledališke odre.

Slovenski igralec Jurij Zrnec bi se na oder SNG Drama Ljubljana vrniti že pred dobrim mesecem dni, a je gledališki ekipi večkrat zagodla bolezen. Zato so premiero nove predstave Veliki diktator, v kateri Zrnec upodablja obe glavni vlogi brezimnega brivca judovskega rodu in Adenoida Hynkla, hkrati pa odigra še vlogo Hilda, večkrat prestavili. Uradna premiera bo tako potekala v sredo, 11. maja 2022, na velikem odru SNG Drame Ljubljana. Ponovitve sledijo v četrtek, petek in soboto, torej 12. 13. in 14. maja 2022.

Poleg Zrneca se v predstavi pojavljajo tudi Matija Rozman, Zvone Hribar, Vojko Zidar, Tina Vrbnjak in drugi, pod režijo se podpisuje Diego de Brea. 

Veliki diktator foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

O predstavi: 

Predstava je ustvarjena po filmu Charlieja Chaplina Veliki diktator. Je najznamenitejši film Britanca Charlieja Chaplina, posnet v Združenih državah Amerike, še preden so se te vojaško udeležile druge svetovne vojne. Zanj je napisal scenarij, ga režiral, produciral in v njem tudi odigral obe glavni vlogi – brezimnega brivca judovskega rodu in Adenoida Hynkla, njemu na las podobnega diktatorja Tomanie. Chaplin je v tem filmu tudi prvič spregovoril, saj je bil to njegov prvi zvočni izdelek; to je duhovito izrabil, ko je za diktatorjev nagovor množice uporabil umetni jezik, komično učinkujočo žlobudravščino (resda z nekaj prepoznavnimi nemškimi in angleškimi izrazi), ki pa je zaradi dobesedne nerazumljivosti toliko več pozornosti usmerjala v govorico telesa. Obenem je z vlogo brivca na svojevrsten način komentiral svojo najslavnejšo vlogo potepuha: ni je kratko malo nadaljeval, temveč je, četudi prevzemajoč nekatere njene poteze, ustvaril nov, času, ne le tehnologiji ustrezen lik, ki pač mora govoriti tako, da se ga bo slišalo.

Žanrsko je film komedija z velikim deležem satire, katere predmet sta Adolf Hitler in nacionalsocializem, vsebinsko pa njuna tako ostra kritika, da so nekatere države zavrnile predvajanje filma v kinih, dokler niso stopile v vojno z Nemčijo.

Več o sami predstavi najdete tudi TUKAJ >>KLIKNITE<<.

prejšnji članek
Nova in dolgotrajna "epidemija" - debelosti
Zdravje
Nova in dolgotrajna "epidemija" - debelosti
naslednji članek
Andraž Uhan od negotovega najstnika do modela
Resničnostni šovi
Andraž Uhan od negotovega najstnika do modela