nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Klapa Rišpet: Slovenci imate briljantne glasbenike

29. 11. 2022; 12.00
Avtor: K.M.
klapa rispet2

Klapa Rišpet foto: Promocijski material

V dobrem desetletju delovanja si je Klapa Rišpet zagotovila svoje mesto tako na hrvaški glasbeni sceni kot tudi v Sloveniji.

Letošnje poletje je bilo za njih zelo aktivno, saj so s pesmijo Lipo mi je tu dosegli nekaj, kar do zdaj ni uspelo še nobeni klapi. Zaupali pa so nam tudi, zakaj se vedno z veseljem vračajo v Slovenijo.

Splitske glasbenike iz Klape Rišpet smo ujeli ravno med enim izmed gostovanj v Sloveniji in takoj so nam zaupali, da smo jih spet navdušili. »Spali smo v hotelu v Trebnjem, in ker je bilo ravno martinovo, smo se tudi mi udeležili večerje. Seveda smo kmalu spontano začeli prepevati, preostali gostje pa so se nam pridružili. V Sloveniji nam je vedno lepo, ker niste vsiljivi, počutili smo se, kot da smo v družbi prijateljev,« so nam zaupali glasbeniki, ki se v začetku decembra vračajo na največji oder v Sloveniji. Skupaj s številnimi glasbeniki bodo namreč v petek, 2. decembra, nastopili v Areni Stožice na 15. rojstnem dnevu Radia Aktual. »Produkcija je tukaj vedno na zelo visoki ravni. Nastopali smo po številnih dvoranah, tako športnih kot koncertnih, kot tudi na odprtih prizoriščih po vsej Sloveniji, in organizacija je bila vedno vrhunska. Ne smemo pozabiti niti na gostoljubje in ljubeznivost. Zato vedno z veseljem pridemo v Slovenijo, zdaj pa komaj čakamo na spektakel v Stožicah.«

Velik uspeh

Glasbeniki komaj čakajo tudi to, da bodo s slovenskim občinstvom lahko spet delili tako stare kot nove uspešnice. Poleti jim je namreč uspelo nekaj, kar do zdaj ni še nobeni klapi. S pesmijo Lipo mi je tu so se kot prva klapa po sedmih letih uvrstili na sam vrh hrvaške glasbene lestvice. »Tako je in tam smo bili kar sedem tednov, kar do zdaj ni uspelo še nobeni klapi. Vedeli smo, da je pesem dobra, a nikoli ne moremo vedeti vnaprej, kako bo občinstvo to sprejelo. Čas je najboljši kazalec, pesem Lipo mi je tu pa je bila resnično velika uspešnica. A v pisanje nihče ne gre z mislijo, da bo pesem, ki jo ustvariš, sedem tednov na vrhu lestvice. Po drugi strani pa ne narediš pesmi z namenom, da ne bo uspela.« (smeh)

Legendarna Zorica

Zelo ponosni so tudi na zadnje sodelovanje z legendarno hrvaško vokalistko Zorico Kondža, ki je kar sedemkrat slavila na Festivalu zabavne glasbe Split. »Ko odraščate v glasbenem svetu in ljubite glasbo, imate neke vzornike. Nam je bila Zorica od nekdaj vrhunski ženski vokal. Ko je začela svojo kariero, je pela v rock skupini Stjene. Pesmi, ki jih je odpela v tistem obdobju, so klasike hrvaške in regionalne glasbe. Ko je sprejela ponudbo, da se nam pridruži v pesmi Pružimo nam šansu, nam je izkazala neverjetno čast. Gre za osebo, ki predstavlja identiteto dalmatinske glasbe, del smisla te naše glasbe.«

Sodelovanje s Slovenci?

Za njimi so sicer številna glasbena sodelovanja, predvsem z dalmatinskimi glasbeniki, ki v svoji osnovi poznajo klapski glasbeni slog in se odlično ujamejo s takim glasbenim melosom. Kaj pa morebitno sodelovanje s slovenskimi glasbeniki? Številni slovenski in hrvaški glasbeniki, tudi klape, se v zadnjih letih namreč odločajo za takšna sodelovanja. »Vedno je zanimivo narediti nekaj novega, tudi nam je izziv odkrivati pesmi, ki niso klapske, na klapski način. Da izvedemo pesem, ki je drugačnega melosa. Če je zanimivo nam, je verjetno tudi poslušalcem. Seveda pa moramo biti pri tem previdni. Slovenci imate briljantne pihalne godbe, glasbene šole, akademijo, estradno sceno … Seveda imate potencial, da skupaj ustvarimo nekaj dobrega, saj imate kljub majhnosti veliko vrhunskih glasbenikov,« pravijo glasbeniki in k temu dodajajo, da se odprti za vse predloge.

prejšnji članek
Umrl igralec, ki je ob Nini Ivanič blestel v filmu Outsider
Kultura
Umrl igralec, ki je ob Nini Ivanič blestel v filmu Outsider
naslednji članek
Manja Stević v vlogi, ki vas bo presenetila
Svet slavnih
Manja Stević v vlogi, ki vas bo presenetila