1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Polona Vetrih novo leto praznuje jeseni

31. 12. 2022; 07.00
Avtor: Te.P. / revija Lady
polona-vetrih, mini-teater, sedem-sekund-večnosti

Polona Vetrih. foto: M24

Polona Vetrih je zelo hvaležna usodi, da je judinja, saj se ji zdi, da se je od te vere veliko naučila in bi bila brez tega osiromašena.

Igralka Polona Vetrih sicer ljudem za božič in novo leto čestita, sama pa omenjenih praznikov kot judinja ne slavi. »Mi imamo hanuko, praznik svetlobe, ko vsak večer na deveterem svečniku prižgemo eno svečo,« pravi Polona. Novo leto pa praznujejo jeseni. Datum se menja zaradi luninega koledarja, traja pa deset dni, v katerih si Judje izprašajo vest in prosijo boga za odpuščanje svojih grehov.

»Dnevi kesanja se končajo s spravnim dnevom – jom kipurjem, ki je najsvetejši praznik v judaizmu, takrat pa se mora človek obrniti vase in spoznati, kaj je delal narobe in kako bo naprej,« razkriva igralka. V nasprotju s katoliki, ki se v prazničnem decembru veselijo tudi daril, ki jih prinašajo trije dobri možje, pa pri igralki ni niti tega. Kar pa ne pomeni, da z možem, nekdanjim dolgoletnim generalnim direktorjem Cankarjevega doma Mitjo Rotovnikom, nista radodarna drug do drugega.

»Jaz Mitji vedno kupim, kadar kaj potrebuje. Od mene zmeraj dobi nogavice, hlače in čevlje. Tudi on meni vedno da, kadar je potrebno, da bi se pa prav za praznike obdarovala, to se pa ne. Za rojstni dan pa izgineva. Za njegovega sva bila v Benetkah, zdaj bova šla pa malo plavat v Egipt. Zima je dolga, jaz jo pa težko prenašam.«

Polona Vetrih foto: Revija Lady



prejšnji članek
Tako pestro okrašen je decembra dom Natalije Verboten
Življenjski slog
Tako pestro okrašen je decembra dom Natalije Verboten
naslednji članek
Ribič Pepe se je poslovil, na ulici ga ne prepoznajo
Svet slavnih
Ribič Pepe se je poslovil, na ulici ga ne prepoznajo