pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V dobrodelni dražbi za Urbana zbrali skoraj 68 tisoč evrov

4. 5. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
FINALE URBAN VR AKTUAL - SIMON PELKO-32

Zbiranje sredstev za zdravljenje se počasi bliža končni številki. foto: Simon Pelko

EkipaSN, radiu Aktual in številni drugi podporniki, tudi slovenski športniki, so skupaj za Urbana zbrali lep dobrodelni znesek.

Urban je prvi otrok v Sloveniji, ki so mu diagnosticirali gensko bolezen, sindrom CTNNB1, zato nujno potrebuje tudi našo pomoč. Gre za hudo nevrorazvojno motnjo, za katero so značilne motnje v duševnem razvoju, motorična zakasnitev, huda govorna okvara, motnje vida in vedenjske težave. Urbanova mama Špela se je po diagnozi odločila, da bo stopila v akcijo in našla terapijo za svojega sina. Gre za terapijo nadomestnega gena, enako kot je bila pri dečku Krisu. V Avstraliji bodo namreč izdelali gen, ki ga bodo nato dali v Urbanovo telo, ta dodatni gen pa bo proizvajal protein, ki Urbanu manjka. Omenjena mutacija sicer nastane naključno, še preden nastane plod. Zgodi se namreč pri prepisu iz maminega in očetovega gena, in ni povezana s cepljenji oziroma raznimi vplivi iz okolja.

Aktual, Ekipa SN in NZS, Skupaj za Urbana

Ekipi Aktuala in EkipeSN v družbi Urbana in njegove mamice Špele ter Larise Štoka in Palčice Pomagalčice foto: Simon Pelko

Z dobrodelno akcijo dražbe dresov in podpisane žoge se je h končnemu znesku prištelo še skoraj 68 tisoč dobrodelnih evrov. foto: Simon Pelko

Urbanovo zgodbo pozna vsa Slovenija, saj preko društva Palčica Pomagalčica že nekaj časa zbiramo denar za odkritje zdravila, ki bi mu pomagalo pri zelo redki genski bolezni. Radio Aktual in Ekipa SN sta šla v akcijo in organizirala dobrodelno akcijo za Urbana. Šlo je za dobrodelno nagradno igro, v kateri je bilo na voljo 11 podpisanih dresov nogometašev in žoga s podpisi članov slovenske reprezentance. Akcija se je danes uradno zaključila. Radio Aktual pa je zjutraj sporočil, kakšen je zbran znesek. Samo z dobrodelno dražbo dresov smo uspeli zbrati skoraj 68 tisoč evrov upanja. Znesek zbran za Urbana pa je tako v vseslovenski akciji Aktuala in EkipieSN že presegel več kot 1.8 milijona evrov in se počasi približuje končni vsoti potrebni za zdravljenje.

prejšnji članek
Kolo sreče: Bo na sporedu tudi druga sezona?
Svet slavnih
Kolo sreče: Bo na sporedu tudi druga sezona?
naslednji članek
Povečajte možgansko moč s preprostimi vajami
Zdravje
Povečajte možgansko moč s preprostimi vajami
#nasazenazenska
nasazenazenska