callinectes-sapidus, sinja-plavajoča-rakovica
Svet24.si

Severnemu Jadranu preti katastrofa: Te »morilke morskega življa« so nenasitne

Necenzurirano prenos
Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. Grozi mu večletna zaporna kazen.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Legendarna zasedba Plavi Orkestar se vrača na slovenske odre

24. 6. 2024; 06.00
Avtor: K.M.
8. Plavi Orkestar 1985 (Photo by Croatia Records)

Plavi Orkestar foto: Croatia Records

Plavi Orkestar se vrača na odre z veliko poletno turnejo, ki začenja konec junija. Po razprodanih Stožicah pred šestimi leti in letošnjem razprodanem Lentu, pri nas najavljajo edina dva koncerta v tem letu v Piranu in Velenju.

Plavi Orkestar je najbolj pomemben ustvarjalec urbane kulture in jugoslovanske pop glasbene scene ter koncertna atrakcija, ki vedno privabi ogromno število ljudi. Pojava prave “Beatlesmanije” se na našem širšem območju ni zgodila nikoli več. Skupina še vedno ostaja največji kulturni fenomen, njihove uspešnice so še danes del radijskih glasbenih oprem, neizogibne so na vseh žurih in že leta povezujejo vse generacije. Plavi Orkestar je skoraj štiri desetletja zaznamoval z odlično glasbo, lahko bi jih označili kot fenomen, ki je globoko zasidran v slovensko glasbeno pop kulturo in jih zaradi vsesplošne popularnosti med vsemi generacijami lahko označimo za ljudski bend.

To izjavo je Saša Lošić Loša pospremil z besedami: "Plavi Orkestar so ljudje vedno doživljali kot neko benigno pojavo, s katero nihče ni imel težav, kakor čevapčiče in sladoled. Če torej gledamo Plavi Orkestar kot pojavo, potem je ta skupina verjetno zadnji dinozaver v regiji. V času, ko na žalost vse nekako razpada, v dobi velikih kriz, pandemij, polarizacij in nesporazumov med ljudmi, sem opazil, da Orkestar pri ljudeh izzove nekakšno iracionalno stabilnost, v smislu: ‘Vidiš, oni so ostali skupaj, prijatelji, nič jih ni odtujilo.’ V času, ko počasi izginja svet, ki smo ga nekoč poznali, nekaj vseeno ostaja. Za mene je bil Orkestar vedno skupina prijateljev. Kot ko se igrajo karte, briškula, bend v katerem so vrata vedno odprta, nekdo pride, nekdo odide, ampak mi vedno ostajamo klapa."

Po petih letih so se pred kratkim spet zbrali na Hvaru v Vrboski in začeli s pripravami na turnejo. Dom kulture je postal prostor za vaje, njihova zadnja vaja pa je bila kar javna, na trgu Vrboske ob mostu. Kot zahvalo za gostoljubje, podporo in dobro vzdušje, je Plavi Orkestar povabil prebivalce mesta, da se jim pridružijo in z njimi zapojejo ponarodele hite, kot so 'Bolje biti pijan nego star', 'Od rođendana do rođendana', 'Kaja', 'Ako su to samo bile laži', 'Suada' in druge. Basist Čera 1 je ob tem povedal: "Od prvega dne v tem bendu ustvarjam glasne vibracije resnično z največjim užitkom. Pripravljamo tudi nove pesmi, ki prinašajo izključno dobro energijo in pozitivno vzdušje. Pri nas ni dvoma ali naj gremo naprej, mi se počutimo kakor da smo šele na začetku."

Plavi Orkestar se je po petih letih spet zbral na vajah. foto: Promocijski material

Njihovi koncerti so praviloma razprodani, podrli so vse rekorde tudi v prodaji vstopnic, skupno število njihovih koncertnih obiskovalcev presega celo 10 milijonov. Na njihovem zadnjem koncertu v Sarajevu si jih je ogledalo 50.000 ljudi, leto pred tem pa na beograjskem Beer festu kar 120.000. Čera 2 pravi: "Publika Plavega Orkestra je lepilo, ki nas vsa ta leta drži skupaj. Hvaležni smo ob podatku, da se vstopnice odlično prodajajo in da so nekateri koncerti že razprodani. Ni lepšega občutka kot je ta, da pred koncem koncerta vsi prepevajo in nihče ne želi domov."

Plavi Orkestar foto: Bruno Sedevčič

Po dolgoletnem premoru se vračajo v Slovenijo, kjer bodo najprej 13. julija nastopili na Tartinijevem trgu in bodo prva skupina, ki bo tam priredila veliki koncert na zaprtem prizorišču. Konec poletja pa bomo zaključili v Vista parku Velenje, ki je edinstveno prizorišče in bo 30. avgusta gostilo drugi koncert Plavega Orkestra. "Veselim se vrnitve na oder, lahko bi rekel 'vrnitve v prihodnost'. Zadnja tri leta sem se izoliral. Malo sem živel na vasi, malo v mestu. Ena redkih koristnih stvari, ki sem jih ustvaril v tem času je, da sem se naučil kuhati, da sem začel hoditi v gore in da sem naredil 12 pesmi za novi album Plavega Orkestra," obetavno zaključi Lošić.

prejšnji članek
Luka Dončić se je z nasmeškom vrnil
Svet slavnih
Luka Dončić se je z nasmeškom vrnil
naslednji članek
Tommy iz Botrov te dni raziskoval Ljubljano
Svet slavnih
Tommy iz Botrov te dni raziskoval Ljubljano