nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Elizabeta II. v resnici ne bi smela postati kraljica

13. 9. 2022; 06.00
Avtor: K.M.
Kraljica Elizabeta

Kraljica Elizabeta foto: Profimedia

Njena družina v resnici ni bila med dediči kraljevega naziva, a je leta 1936 prišlo do velikega preobrata, ki je dokončno spremenil usodo takrat 10-letne Elizabete.

Kraljičin oče, George VI. je bil v resnici drugorojeni sin kralja Georga V., ki je vladal med letoma 1910 in 1936, ko je umrl star 70 let. Njegov prestolonaslednik Edward VIII je januarja 1936 prevzel kraljevi položaj, a je s prestola decembra istega leta odstopil. Tako je krono prevzel njegov mlajši brat, oče kraljice Elizabete II.. 

Edward je s prestola odstopil, ker se je zaljubil v dvakratno ločenko, Američanko Wallis Simpson. No, do ljubezni je prišlo že prej, saj je leta 1934 postala njegova ljubica. V času njegovega vladanja kraljeva družina, oziroma angleška cerkev, še ni dovoljevala poroke z ločeno osebo, oziroma bi le-to moral izničiti njegov oče še v času svojega življenja. 

"Ugotovil sem, da mi je nemogoče nositi težko breme odgovornosti in opravljati svoje dolžnosti kot kralj, na način, ki bi si ga želel, brez podpore ženske, ki jo ljubim. Odločitev je moja in samo moja, ona pa me je do zadnjega poskušala prepričati, da uberem drugačno pot," je v uradno izjavi povedal Elizabetin stric. 

Kasneje so se pojavile govorice, da par v zakoni vseeno ni bil tako zelo srečen, kot je Edvard mislil, ko se je odpovedal svoji vlogi kralja. Na svojem domu v Franciji je umrl star 77 let, tisti, ki so mu takrat služili, pa pričajo, da ga žena v času bolezni v njegovi sobi skorajda ni obiskovala. 

Čeprav kraljica Elizabeta po originalnem scenariju ne bi smela postati kraljica, bi pa se to morda vseeno zgodilo leta 1972, ko je Edvard umrl. Tudi če bi obdržal kraljevi naziv, je namreč umrl brez potomcev. Kar pa je pomenilo, da je bila Kraljica tudi njegova prestolonaslednica, saj je njen oče umrl že 20 let pred bratom. 

prejšnji članek
Zvezdnik serije Vedno tvoja končal zakon
Svet slavnih
Zvezdnik serije Vedno tvoja končal zakon
naslednji članek
Bivši partner Olivie Wilde se je javno zahvalil otrokoma
Svet slavnih
Bivši partner Olivie Wilde se je javno zahvalil otrokoma
#obraziavenija
obraziavenija