nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Navodila, kako ustaviti veliko slovensko spletno prevarantko

10. 8. 2023; 11.00
Avtor: V.M.
sd-spletna prevara1

Fotografija je simbolična foto: Dreamstime

V desetletju delovanja je za seboj pustila nepredstavljivo število oškodovancev. Pred vami je razlog, zakaj najbolj znano slovensko spletno prevarantko še ni dosegla roka pravice in kaj je potrebno storiti, da se zgodba konča.

Gre za mlado mamico iz Maribora, ki je po prodajnih skupinah na družbenem omrežju Facebook razširila pravo mrežo spletnih goljufij. Deluje zlasti v spletnih skupnostih, kjer se odvija prodaja izdelkov, oblačil in opreme za otroke. Starši, zlasti mamice, njene aktivnosti sicer dobro poznajo, a ker izvaja goljufije pod številnimi lažnimi profili, mnogi prepozno ugotovijo, da so se ujeli na limance slavne prevarantke. Podle prevare ji kljub medsebojnem obveščanju oškodovanih kupcev odlično uspevajo, da gre ob poplavi lažnih profilov za eno in isto osebo, pa razkriva pregled pisne komunikacije, ki zajema nepoznavanje pravopisa, odsotnost bontona in sovražni govor, ki ga aktivira v trenutku, ko želijo oškodovanci doseči pravico.

Kako potekajo goljufije?

»Neutrudno deluje. Najbolj znana je po tem, da v prodajnih skupinah objavlja slike izdelkov, ki jih nima na voljo. Nakup je mogoč s plačilom v naprej. Fiktivnih artiklov kupci seveda ne prejmejo, po prejetju kupnine jih blokira in jim tako onemogoči stik. Navkljub prijavam, grožnjam in sicer redkim obiskom ogorčenih kupcev, nadaljuje s svojim početjem, ki zajema tudi prošnje v imenu revščine, podarjene artikle pa potem ponudi v prodajo« pojasnjuje ena izmed oškodovank, ki potrjuje, da se situacija iz leta 2017, ko smo več mesecev sledili delu prevarantke, mirno nadaljuje. Šest let kasneje namreč mlade mamice še ni ujela roka pravice.

Zakaj?

Kljub temu, da na spletu pojavljajo mnoga pričevanja ogorčenih kupcev, da so podali prijavo na policijsko postajo, slednje v praksi žal ne drži. Ostaja namreč zgolj pri jezi in načrtih, konkretnih korakov pa se kot kaže ne izvede. Ker je omenjanje imena in priimka prevarantke brez dokazane krivde prekršek, javnosti o njeni identiteti sicer ne smemo seznaniti.

A primer je neuradno močno razširjen in oškodovanci dobro vedo, kdo se je znašel pod neslavnimi žarometi. Zato vse oškodovance pozivamo, da ravnajo po navodilu policije, ki je s primerom že dlje časa seznanjena.

Naj ne ostane le pri jezi. Podajte prijavo! foto: Dreamstime

Čas je za akcijo, pomagajte zaključiti zgodbo!

Kako  postopati v primeru tovrstnih goljufij, so nam pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

»Izjemno pomembno je, da oškodovanci tovrstne goljufije prijavijo, čeprav gre v večini primerov za manjše zneske, za katere so oškodovani. Ob tovrstnih preiskavah se je že izkazalo, da so storilci, ki delujejo že dlje časa, oškodovali veliko ljudi in je materialna škoda lahko zelo velika. Le s konkretnimi prijavami oškodovanih oseb lahko policija dejansko izpelje uspešen predkazenski postopek in zagotovi ukrepe, da storilcu poskuša tovrstna dejanja preprečiti. Občanom svetujemo, da, v kolikor so bili žrtev tovrstne goljufije, zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (korespondenco elektronskih sporočil, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnejo na najbližjo policijsko enoto.«

Prijavo kaznivega dejanja lahko podate tudi prek spletnega mesta: Elektronski način oddaje vloge.

Dragi oškodovanci, naj ne ostane zgolj pri negodovanju, ki je še posebej vzplamenelo ob odkritju, da se prevarantka okorišča tudi na račun žrtev trenutnih katastrofalnih razmer v Sloveniji. Podajte prijavo in pomagajte zaključiti zgodbo.

prejšnji članek
Slovenski šport znova združuje: Od nas vseh in za njih vse (video)
Svet slavnih
Slovenski šport znova združuje: Od nas vseh in za njih vse (video)
naslednji članek
Andrej Škufca uspešen zaradi vztrajnosti
Resničnostni šovi
Andrej Škufca uspešen zaradi vztrajnosti