pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ko strupeni spletni komentatorji uničijo sanje, življenje …

19. 10. 2023; 11.00
Avtor: V.M.
dekle

Sovražni govor na spletu foto: Profimedia

Veste, kakšne posledice prinašajo spletne žaljivke? Ne, ker ne vidite, kaj se zgodi, ko oseba ure in ure prebira žaljive zapise o sebi. Dogaja se pri nas in v tujini, mnogi zaradi komentatorjev opuščajo sanje, še bolj grozljivo pa je, da se mnogi spogledujejo z idejo, da bi zapustili ta svet …

Kavč komentatorji doma in po svetu še vedno brez posledic prelivajo sovražni govor na izpostavljene in manj izpostavljene obraze. Vpliv žaljivih besed je pogosto uničujoč. A ne le za njihove sanje o uspehu. Mnogo nadarjenih in marljivih posameznikov prične ob spletnih kritikah tako zelo dvomiti vase, da se poleg opustitve sanj in načrtov soočajo še z resnimi psihološkimi stiskami.

Nedavno sta Bojan Cvjetičanin in Zala Kralj spregovorila paničnih napadih, tesnobi in depresiji zaradi težav, ki jih je prineslo soočanje z grenkimi platmi prepoznavnosti. Medtem ko se je Zala na vrhuncu ustvarjalnosti sklenila umakniti iz glasbe, je pevec popularne zasedbe Joker out pogumno zajahal val slave, a pred tem zapustil virtualni svet. »Na družbenih omrežjih se počutim, kot da sem ujet v neki svet, v katerega zares ne želim biti ujet,« je pojasnil.

Nadarjena Zala Kralj je iskala uteho v knjigah. foto: revija zvezde

Dve uri brala strupene komentarje o tem, kako je grda

Kakšno moč imajo brezvestni komentatorji, ki na družbenih omrežjih prelivajo žaljivke, je javnosti lepo pojasnila tretja hčerka neozdravljivo bolnega igralca Brucea Willisa. Tallulah Willis je v tem obdobju, ko je svet izvedel, da nekdanji igralec trpi za demenco in afazijo, z javnostjo delila temno plat odraščanja s slavnima staršema. Ko je štela zgolj enajst let, je na spletu odkrila zapise, ki so se nanašali na njeno fotografijo, ki je bila posneta na nekem dogodku. Strupene komentarje je vzela resno, saj je bila premlada, da bi razumela, da jo neznanci ne poznajo in da ne gre za ljudi, katerih mnenje bi bilo pomembno, še manj pa resnično.

»Dve uri sem sedela in tisto brala. Mislila sem, da sem naletela na resnico o sebi, ki mi je ni nihče povedal, ker so me hoteli zaščititi. In še leta pozneje sem tudi jaz ščitila njih in nisem nikomur nič povedala. Živela sem v tihem prepričanju, da sem grda,« je pojasnila Tallulah, na kateri so komentarji pustili globoke rane, ki jih še do danes ni zacelila. Najstnica se je v nadaljevanju soočala z depresijo in anoreksijo, odraščala je ob psihiatrični obravnavi, ki pa žal ni bila uspešna. Pri 25-ih letih se je zdravila v psihiatrični ustanovi.

Tallulah Willis z očetom foto: Profimedia

Kdo ima potrebo po žaljenju drugih ljudi?

A to je le ena izmed tisočih zgodb, ki jih vsakodnevno ustvarjajo pritlehni spletni komentatorji. Morda bi bila slika drugačna, če bi uvideli, kdo so ljudje, ki snujejo te grozljive zapise. Pogosto gre namreč za zelo nesrečne, neuspešne posameznike z neurejenim življenjem in nizko samopodobo, ki si s poniževanjem izpostavljenih obrazov dvigujejo občutek lastne vrednosti ter hkrati blažijo bolečino, ki jo prinaša vpogled v njihovo realno življenje. Slednje je pogosto odgovor na vprašanje, zakaj se omenjeni komentatorji ob očitkih na temo njihovih ravnanj počutijo dobro. Razveseli jih namreč občutek, da so se vsaj za hip otresli nevidnosti.

Uničujoče posledice branja sovražnih komentarjev. foto: Profimedia

prejšnji članek
Spremembe: Namesto Kmetije bodo na sporedu filmi
Resničnostni šovi
Spremembe: Namesto Kmetije bodo na sporedu filmi
naslednji članek
Pevec Matej Lebič na poti do zvezd
Svet slavnih
Pevec Matej Lebič na poti do zvezd
#nasazenazenska
nasazenazenska