nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravila iz narave

6. 3. 2016; 06.06
Avtor: Marjana Romanović/revija Bodi zdrava
Zdravila iz narave

Žvečenje marjetičnih listov pomaga pri aftah in drugih ustnih razjedah. foto: Arhiv Bodi zdrava

Le katera zdravila najdemo v naravi?

KOPRIVNI SOK ZA OBNAVLJANJE MOČI

Listi koprive so pokriti s ščetinastimi dlačicami. Ob dotiku se te odlomijo, prebodejo kožo in vbrizga se mravljinčna kislina. Zaradi tega se pojavi pekoč občutek, ki ga občutimo ob dotiku s koprivo.

Zdravilne lastnosti

Kopriva vsebuje vitamine C, B2 in K1, železo in kalcij. Uporablja se za čiščenje krvi, proti kašlju in revmatizmu. Kopriva je bogat vir vitaminov in mineralov. Njeno delovanje: spodbuja presnovo in izločanje strupenih snovi iz telesa, rahlo znižuje količino sladkorja v krvi, krepi odpornost, lajša težave pri revmatizmu, učinkuje proti driski, čisti kri, dihala in krepi telo po boleznih.

Uporaba

Štiri žlice sveže rastline prelijete s 100 mililitri vode in zmešate s paličnim mešalnikom. Štirikrat na dan med jedjo zaužijte eno jedilno žlico odcejenega pripravljenega soka.

MARJETICA ZA ČIŠČENJE KOŽE

Navadna marjetica je zdravilna rastlina. Najdemo jo na travnikih, ob poteh na vrtovih, kjer cveti od zgodnje pomladi do pozne jeseni. V spomladanskem času je pripravljena solata iz cvetov marjetice dobra za čiščenje krvi.

Zdravilne lastnosti

Vsebuje čreslovine, eterična olja in flavine. Navadna marjetica se v zdravilstvu uporablja za spodbujanje teka, lajšanje želodčnih, žolčnih in jetrnih težav, pospešuje presnovo in ima poživljajoč učinek.

Uporaba

V ½ litra vode, ki smo jo segreli na sobno temperaturo, damo ½ jedilne žlice posušenih marjetic in divjih mačeh. Pustimo stati 8–10 ur in nato odcedimo. S tem pripravkom umivamo kožo vsako jutro.

Listi marjetice

Žvečenje marjetičnih listov pomaga pri aftah in drugih ustnih razjedah.

SMREKOVI VRŠIČKI PROTI KRVAVITVAM IZ DLESNI

Navadna smreka cveti od maja do junija, mlade smrekove poganjke tako nabiramo v spomladanskem času.

Zdravilne lastnosti

Smreka je v zdravilne namene uporabna vsestransko. Iz smrekovih vršičkov lahko pripravite sirup, ki vsebuje veliko vitamina C, lajša kašelj in prehlad. Za zunanjo uporabo se smrekovi vršički uporabljajo tudi kot dodatek osvežilni kopeli. Tako pripravljena kopel odpira dihalne poti, pospešuje krvni obtok, celjenje ran in čisti celotno telo. Čaj iz mladih vršičkov in iglic pa je tudi dober vir vitamina C ter odlično deluje pri spomladanski utrujenosti in krvavitvah iz dlesni.

Uporaba

V skodelico damo 1–2 mali žlici smrekovih vršičkov. Prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 5–10 minut in odcedimo.

DIŠEČA VIJOLICA PROTI NESPEČNOSTI

Že Grki so vijolico uporabljali kot zdravilno rastlino za pomiritev, simbolično pa je bila nosilka plodnosti. Dišečo vijolico v spomladanskem času od februarja do aprila najdemo na travnikih.

Zdravilne lastnosti

Vsebuje saponin in alkaloid. Rutin pa pomaga pri krepitvi ven. Vijolica razkužuje in pomirja dihalne poti. Uporablja se pri vnetem grlu, bronhitisu in astmi. Pomirja kašelj in lajša izkašljevanje. Dišeče eterično olje pa se uporablja pri nespečnosti, razdražljivosti in raznih napetostih.

Uporaba

Eno žlico posušenih cvetov in listov dišeče vijolice prelijemo s ½ litra vrele vode. Pustimo, da se ohladi, in precedimo. Na dan spijemo tri skodelice pripravljenega čaja.

VRTNICA PROTI PREBAVNIM TEŽAVAM

Vrtnica je simbol ljubezni, čistosti, lepote in modrosti. Danes jih poznamo več kot tisoč sort in barv. Cvetni listi vrtnice se obirajo, ko so v polnem cvetju in v suhem vremenu.

Zdravilne lastnosti

Deluje pomirjevalno, protivirusno, razkužilno, lajša izkašljevanje, uravnava menstrualni cikel in spodbuja prebavo. Pomaga tudi pri boleznih grla, vnetju prebavil in driski. Rožni čaj in sirup pa krepita pljuča.

Uporaba

V liter vrele vode damo pest cvetnih listov vrtnice, pustimo stati 10 minut in precedimo. Pred vsakim obrokom spijemo skodelico pripravljenega čaja.



prejšnji članek
Pomembno je, kdaj si umivate zobe
Zdravje
Pomembno je, kdaj si umivate zobe
naslednji članek
Trening in hrana za možgane
Zdravje
Trening in hrana za možgane