državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S temi preprostimi triki boste spali kot še nikoli!

3. 3. 2016; 08.00
Avtor: M. Kralj / Bodi zdrava
spanje, spati
Kot vemo, se telo med spanjem po potrebi obnavlja – izločajo se strupene snovi ter obnavljajo tkiva in celice. Če gre za dolgotrajno pomanjkanje ali slabo kakovost spanja, trpi naše telesno in duševno zdravje. Na srečo obstaja veliko učinkovitih načinov za preprečevanje obdobij nespečnosti.

1. Sproščanje glave, obraznih mišic in vratu

Glavoboli so lahko močna ovira za spanec, vzroki zanje pa so lahko različni: zaskrbljenost, zamašeni sinusi ali čezmerna uporaba računalnika. Pri tem vam lahko pomaga obrazna masaža, ki blaži napetost in pospešuje sprostitev. Načinov obrazne masaže je več, zanjo pa boste morali najverjetneje prositi svojo boljšo polovico. V nasprotju s tem pa si lahko – kadar ste utrujeni, se težko namestite v postelji ali imate boleče in napete vratne mišice – sami pomagate z masažo za blaženje napetega vratu. Eden od načinov je tudi refleksna terapija, kjer si morate za lajšanje napetosti in pomirjanje pred spanjem zmasirati kožico med palcem in kazalcem na obeh rokah.

2. Vsakodnevna telesna aktivnost

Naše telo je namenjeno gibanju, zato ne pričakujte lahkotnega in globokega spanja, če telesno niste dovolj utrujeni. Če želite biti zdravi, je pomembno, da najdete čas tudi za telesno aktivnost. Čim več časa poskusite preživeti na prostem, saj sončna svetloba pomaga uravnavati vašo notranjo uro, kar je še posebno pomembno v kratkih dnevih, ko naravna svetloba pomaga odganjati depresijo in slabo voljo.

3. Meditativna vizualizacija

Meditiranje pomaga našemu duhu in telesu do harmonije, saj je način uravnoteženja aktivnega življenja z obdobji notranje refleksije in pospešuje pomirjujoč spanec. Redna meditacija, združena s pozitivnimi afirmacijami, lahko postavi v središče vaše misli in vam pomaga uvideti jasno pot k rešitvi vsakodnevnih problemov ter izzivov, s katerimi se spoprijemate.

foto: Profimedia

4. Seznam opravkov


Če zaradi prihajajočih dolžnosti ne morete zaspati, se sprostite tako, da napišete seznam jutranjih opravkov in tako osvobodite svoje misli.

5. Umirjena in sproščujoča spalnica

Spalnica je eden najpomembnejših prostorov v stanovanju. Načela kitajskega feng šuja jo pomagajo spremeniti v prostor, primeren za sproščanje, počitek in sanjarjenje. Ker približno tretjino življenja preživimo v postelji, je bistvenega pomena, da je spalnica umirjena in sproščujoča. Po feng šuju je najboljša lega postelje diagonalno nasproti vrat, da lahko vidimo vsakogar, ki vstopa v spalnico. V spalnici se popolnoma izognite električnim napravam, ki imajo lahko neugoden učinek na spanje. Pomembna je tudi celotna simetrija: nočni omarici naj se simetrično dopolnjujeta, slike naj visijo v parih, fotografije staršev in otrok pa nimajo kaj iskati v zasebnem prostoru dveh ljudi.

foto: Thinkstock

6. Pomirjujoč obred pred spanjem

Ko se bliža čas za spanje, je treba pozabiti na vsakodnevne skrbi in se umiriti, zato se vsak večer navadite na ta dobro znan in hkrati preprost obred. Mnogo ljudi stavi na naslednje: lagodna kopel, topel napitek in branje poezije. Učinkovito se lahko umirite tudi s poslušanjem glasbe ali svoje najljubše radijske postaje.

7. Dišave za pomirjanje

Z oljnim izparilnikom bodo eterične vonjave čudovito pomirile preutrujene misli in vas zazibale v sen. Nekatera eterična olja delujejo še prav posebno nežno in pomirjujoče, olje pa lahko uporabite samostojno ali v kombinaciji z drugimi. Sprostitveno poživljajoča olja za blaženje razdražljivosti vsebujejo baziliko, bergamotko, kafro, kamilico, žajbelj, jasmin, sivko, vrtnico, sandalovino, timijan in ylang ylang. Mešanica kamilice, brina, sivke, majarona, vrtnice in sandalovine pa ima pomirjevalen učinek. Bazilika na splošno pomiri živčni sistem, kamilica je pomirjujoče in sproščujoče olje, če vas pri spancu ovira slaba prebava, sivka deluje kot blažilo in pomirjevalo, majaron pa lahko v večjih količinah povzroči omotičnost, zato ga uporabljajte zmerno.

8. Sprostitvena kopel

Namakanje v topli kopeli je eden najbolj prijetnih občutkov, kar jih lahko izkusite. Zato si po napornem dnevu privoščite toplo kopel in uživajte v pomirjujočih učinkih vode. Radost kopeli lahko dodatno povečate s takšno kopalniško dekoracijo, ki bo vaše čute dodatno napolnila: ublažite svetlobo ali varno prižgite svečo, poskrbite, da bo kopalnica prezračena in dovolj topla, kopeli pa lahko dodate tudi kakšno sprostitveno kopalno sol. Lahko recimo uporabite tudi navadno morsko sol, ki jih dodate deset kapljic kamiličnega eteričnega olja.

9. Uspavalna zeliščna blazina

Majhna blazina, napolnjena s cvetovi in zelišči, pomaga pri uspavanju. Vso noč boste čutili njen pomirjevalni učinek in se zjutraj zbudili sveže naspani. Lahko jo kupite ali pa po naslednjem navodilu pripravite sami. Vse sestavine dobite pri zeliščarjih, prav tako kot platneno vrečko, ki pa jo lahko izdelate tudi sami. Vse sestavine pomešajte in jih najprej za deset dni shranite v hermetični posodi na toplem in suhem prostoru. Nato z njo napolnite blazino, ki si jo namestite pod vrat, ter pri uspavanju uživajte v vonjavah. Za mešanico potrebujete: 115 gramov posušenih hmeljevih cvetov, 115 gramov posušenih cvetov vrtnice, 50 gramov posušenih kamiličnih cvetov, 25 gramov posušenega jasmina, 25 gramov posušene sivke, 10 mililitrov zmlete korenike perunike, 5 mililitrov kadila v prahu in 5 kapljic eteričnega olja nerolija.

10. Jedi za miren spanec

Globok spanec si lahko zagotovite tudi z raznovrstno in zdravo prehrano, izogibajte pa se poživilom, kot so kofein, sladkor in kemični dodatki. Vaša vsakodnevna prehrana naj bo bogata z vitaminom B, saj pozitivno vpliva na živčni sistem in sanje. Najdete ga v zeleni zelenjavi, oreščkih, semenih, jajcih, morski hrani, soji, mlečnih izdelkih in kvasu.

Vir: Knjiga 50 naravnih poti za boljši spanec, ki je izšla pri založbi Tuma.

prejšnji članek
Tole morate obiskati spomladi
Življenjski slog
Tole morate obiskati spomladi
naslednji članek
Ste tudi vi videti mlajši?
Moda&Lepota
Ste tudi vi videti mlajši?