Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najboljše sadne diete

15. 7. 2016; 11.30
Avtor: Tina Osterman/Bodi zdrava
borovnice
Predstavljamo vam nekaj učinkovitih in zdravih dietnih nasvetov, ki bodo izboljšali vaše telesno ravnovesje in čustveno razpoloženje. Polepšajmo si dneve in postavo z borovnicami, breskvami, malinami in lubenico.

Borovnice za lepšo postavo

Borovnice so bogat vir vitaminov B in C, vsebujejo pa tudi veliko pektina in antioksidantov, ki nase vežejo proste radikale v telesu, preprečujejo razna obolenja ter krepijo imunski sistem. To sadje, ki ga imamo poleti v izobilju, blagodejno vpliva na srce in ožilje, krepi spomin in čisti sečne poti. Borovnice pa niso dobre le za zdravje, ampak tudi pomagajo pri hujšanju in prebavi. Vsebujejo namreč določene sestavine, ki kurijo odvečno telesno maščobo. Študija iz Teksasa je pokazala, da lahko borovnice porabijo do 73 odstotkov telesne maščobe, zlasti učinkovito pa odpravljajo maščobe okoli trebuha. 100 gramov borovnic ima približno 57 kalorij. Borovnice odpravljajo tudi povišan krvni sladkor in s tem izboljšujejo delovanje našega metabolizma. Redno uživanje borovnic preprečuje nastanek nevarnih oblog na žilah, v dvajsetih tednih pa lahko tudi zmanjša obloge na žilah za 39–58 odstotkov. Z dnevno porcijo svežih borovnic si lahko pospešimo pot do vitke postave. Borovnice lahko jemo sveže ali pa iz njih pripravimo zdrav mlečni ali jogurtov napitek.

Breskve za mladost in notranji mir

V poletnih mesecih so breskve zelo priljubljene zaradi svoje sočnosti in okusa, po njih pa posegamo tudi zaradi pomlajevalnega in pomirjevalnega učinka. Breskve vsebujejo veliko kalcija, fosforja, kalija, magnezija, selena, cinka, provitamina A, vitamina B in C. Uvrščamo jih med tako imenovana superživila za mladost in dobro počutje, zelo dobra izbira pa so tudi pri dietah – 100 gramov breskev vsebuje le okoli 45 kalorij. Zaradi visoke vsebnosti mineralov ugodno vplivajo na razpoloženje, splošno počutje in odpornost. Breskve so dobre za uravnoteženo prehrano, saj blažijo živčnost, razburjenost, utrujenost in notranji nemir. Kot naravno odvajalo imajo blagodejen vpliv na prebavo, ščitile pa naj bi tudi pred pojavom raka, srčnimi obolenji, kapjo in visokim krvnim pritiskom. Strokovnjaki trdijo, da breskve vsebujejo najmanj natrija in sladkorja, ki sta glavna krivca za zadrževanje vode v telesu in povzročitelja debelosti. Nutricionisti pa jim pripisujejo tudi sposobnost, da telo očistijo toksinov. Breskve vsebujejo pomembne ogljikove hidrate, ki telo oskrbujejo z življenjsko energijo. Za breskve je znano, da hitro povrnejo energijo, če je telo že dlje časa izpostavljeno povečanemu telesnemu in duševnemu pritisku. Po poletnih aktivnostih si za dietno izbiro in energijsko ravnovesje torej privoščimo breskev. Eden odličnih načinov uživanja breskev je tudi v obliki sadnega napitka, jogurtov ali sokov.

Maline pospešujejo izgorevanje maščob. foto: Profimedia

Maline za lepo polt in boljše delovanje organizma

Okusne maline vsebujejo veliko vitamina A, B in C, pa tudi železa, magnezija, fosforja, kalija in številnih antioksidantov. Maline so odlično naravno sredstvo proti okvaram oči in izboljšujejo vid. Hkrati pa so bogat vir vitamina C, ki v sodelovanju z rutinom krepi ožilje in skrbi za zadosten dotok hranilnih snovi v organe. Zdravniki priporočajo uživanje malin srčnim bolnikom in bolnikom, ki trpijo za raznimi boleznimi živčevja, saj naj bi dokazano preprečevale nervozo, uravnavale hormonska neravnovesja in preprečevale drisko. Močno koncentriran sok iz malin znižuje krvni sladkor in uspešno deluje kot zaščita pred virusi. Poleg tega pa nas maline napolnijo z energijo in s svojim vonjem pomirjajo celoten organizem. Maline lahko pomagajo v boju s kilogrami, saj imajo nizko kalorično vrednost – 100 gramov malin ima le 40 kalorij – in enega najnižjih glikemičnih indeksov med sadeži. Delujejo odvajalno, čistijo črevesje, pomagajo pri težavah z mehurjem in ledvicami ter odpravljajo zaprtost, kar vse posledično pripomore k pridobivanju vitke postave. Maline vsebujejo veliko biotina, ki je odgovoren za lepo polt, sijoče lase in močne nohte. So vsestranske in jih lahko uživamo sveže, v obliki soka oziroma čaja ter kot dodatek k številnim jedem. Za bolj napeto in sijočo kožo si lahko iz malin pripravimo tudi hranilno masko za obraz, vitamin C pa naj bi celo nekoliko pripomogel k zmanjšanju starostih peg in neenakomerno obarvane kože.

Lubenica za občutek sitosti in svežine

Lubenica je sladek in osvežilen sadež, ki spada v skupino bučnic, vsebuje 93 odstotkov vode ter veliko vitaminov in mineralov. Kljub sladkemu okusu vsebuje malo sladkorja, je praktično brez maščob in lahko prebavljiva. Lubenica je zelo hranljiv sadež, saj vsebuje veliko vitamina A, ki ščiti kožo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, in tudi veliko kalija, ki uravnava krvni pritisk. Pozitivno vpliva na ledvice, saj spodbuja izločanje strupov iz telesa in preprečuje okužbe izločal. Dieta z lubenico je najbolj učinkovita poletna dieta, kjer ne čutite lakote, kjer prečistite telo, rezultati pa so vidni zelo kmalu. Po enem tednu lahko shujšate tudi toliko, da začnete nositi za eno konfekcijsko številko manjša oblačila. Poskusite torej pojesti rezino lubenice pred glavnim obrokom. Rezina lubenice ima namreč samo 15 kalorij. Po lubenici boste takoj bolj siti, zato boste zagotovo pojedli manj. Dieta z lubenico je sestavljena iz petih obrokov, treh večjih in dveh manjših, pri čemer mora biti jedilnik raznovrsten in uravnotežen. Lubenica pa je hkrati tudi učinkovito sredstvo za boj proti celulitu. Preprečuje namreč zastajanje vode v tkivu, zaradi katerega sicer nastaja tako neželena pomarančna koža. S svojim delovanjem blaži predmenstrualno napetost, poskrbi za redno odvajanje blata ter iz telesa izloča odvečne snovi in strupe.

Sadne diete – da ali ne?

Sadne diete so učinkovite le, če pazimo na zmernost porcij, raznovrstnost in pestrost jedilnika in vsakodnevno telesno aktivnost. Vsakršne omejevalne diete le na sadje lahko v telesu izzovejo stres, ki spodbudi kopičenje zaužite hrane, saj se telo 'brani' pred lakoto. Če si želimo vitko postavo na daljši rok, potem moramo skrbno izbirati dietna živila glede na naše telesno počutje. In pomnimo, sadje sicer vsebuje veliko vlaken, vode, vitaminov in mineralov, nima pa beljakovin in maščob, ki jih telo nujno potrebuje za nemoteno delovanje. Sadje naj bo torej le pripomoček za hujšanje in dobro počutje. 

prejšnji članek
Princ Harry odšel na HIV testiranje, rezultati že znani
Svet slavnih
Princ Harry odšel na HIV testiranje, rezultati že znani
naslednji članek
Znana igralka napisala to in šokirala vse
Svet slavnih
Znana igralka napisala to in šokirala vse
#nasazenazenska
nasazenazenska