Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mmm, zajtrk!

2. 8. 2016; 07.30
Avtor: K. Š./revija Bodi zdrava
Ovseni kosmiči

Med jedci kosmičev je najmanj debelih.

Najpomembnejši obrok dneva. Zato je še kako pomembno, da je kakovosten in dober. Privoščite si ovsene kosmiče, ki so najbolj cenjena in zdrava ovsena jed. Preverite, zakaj je dobro, da se na vašem krožniku znajdejo vsaj dvakrat na teden.

Zaradi balastnih snovi in nenasičenih maščobnih kislin v ovsenem zrnu ovseni kosmiči zmanjšujejo raven skupnega holesterola v krvi. Izsledki raziskav razkrivajo, da se ljudem s povišano ravnijo holesterola ob uživanju skodelice ovsenih kosmičev na dan raven skupnega holesterola zniža za četrtino, pri tistih z normalno ravnijo holesterola pa njihovo uživanje nima pomembnega vpliva. Zaradi velike vsebnosti vlaknin so ovseni kosmiči idealni pri shujševalnih dietah, poleg tega pa urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. Ker čistijo debelo črevo, zmanjšujejo tveganje za nastanek raka na debelem črevesu.

Za zdravje!

Kosmiči so odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov: porcija za zajtrk vas bo ves dan oskrbovala z energijo. Ovseni kosmiči vsebujejo pomembne vitamine in minerale, kot so fosfor, kalij, mangan, selen, folna kislina, vitamin E in železo, poleg tega pa so najbogatejši žitni vir kalcija.

Zakaj je oves odlična izbira?

Ovseni kosmiči poleg nadpovprečne količine vlaknin vsebujejo tudi nadpovprečne količine beljakovin. To pa še ni vse. V kosmičih boste našli tudi fosfor, ki je odgovoren za proizvodnjo energije na celični ravni ter je gradnik močnih kosti in zob, kalij, ki uravnava vodo v telesu, selen, ki je izjemen antioksidant in je ključen mineral za zdravje ščitnice, ter železo, ki je odgovorno za zdravje rdečih krvnih telesc.

Raziskave pravijo: plus za kosmiče

V ZDA so raziskovali povezavo med zajtrkom in zdravjem otrok in ugotovili, da so najbolj zdravi tisti otroci, ki za zajtrk jedo kosmiče. Pa čeprav so se kosmiči v zadnjih letih zaradi sladkorja kar nekajkrat znašli na seznamu ne najbolj zdravih živil.
Raziskovalci z Louisiana State University so primerjali zdravje otrok, ki so za zajtrk jedli najrazličnejše kosmiče, otrok, ki niso zajtrkovali, in otrok, ki so zajtrkovali kaj drugega. In ne glede na to, ali so bili njihovi zajtrki sladki ali ne, jedci kosmičev v vsem dnevu niso zaužili preveč sladkorja in med njimi je bilo najmanj debelih.

Za najmanj zdrave so se izkazali 'nezajtrkovalci' – premalo zaužitih vlaknin, premalo nujno potrebnih hranil, premalo zaužitih beljakovin in preveč zaužitih sladkorjev, ki so 'skriti' v predelanih živilih, pa tudi največji obseg pasu in v povprečju višji indeks telesne mase; to je le nekaj dejstev, ki so pri otrocih nedvomno povezana z nezdravim preskakovanjem zajtrka. »Preskakovanje zajtrka ne pomeni le slabega prehranskega začetka dneva, ampak lahko otroke v naslednjih letih postavi pred hude zdravstvene izzive,« je povedala Carol O'Neil z Louisiana State University, kjer so analizirali podatke o skoraj deset tisoč otrocih.

Izberite takšne, ki so brez sladkorja

Ker so ovseni kosmiči, ki jih kupite v trgovini zase in za svoje otroke, lahko velikokrat dodatno sladkani, izberite takšne, ki bodo za zdravje kar najboljši. Še več, lahko jih celo zmešate sami. Na spletni strani mojmisli.si lahko izbirate med 14 osnovami, ki jim dodate poljubno številno dodatkov. S 66 različnimi vrstami sadja, oreščkov, semen, žit ali posebnih dodatkov lahko ustvarite veliko različnih mešanic in se tako izognete dodatnim zaužitim sladkorjem ter si privoščite tisto, kar je res zdravo.

prejšnji članek
S škarjami nad raka
Zdravje
S škarjami nad raka
naslednji članek
5 načinov, da ga obnorite s poljubi!
Zdravje
5 načinov, da ga obnorite s poljubi!