pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preženimo depresijo!

15. 3. 2016; 10.00
Avtor: Mateja Blažič/revija Bodi zdrava
vitamin2

foto: Profimedia

Sami se spopadajte samo z blažjimi, sezonskimi oblikami depresije. Pri težji in daljši potrtosti pa nujno poiščite strokovno pomoč! Za začetek vam ponujamo nekaj nasvetov in možnosti, ki bodo pripomogle k izboljšanju razpoloženja.

Spremenite svoje vedenje

Družite se, družite se, družite se, poudarjajo psihologi. Ne le da se tako čutimo ljubljene in sprejete, poleg tega nam ljudje lahko pomagajo predelati težave, nam ponudijo kakšen koristen nasvet in osvetlijo položaj z drugega zornega kota.

Zamenjajte način razmišljanja in ustavite pojav snežne kepe. Že v kali zatrite negativno smer misli in se ustavite, pomirite in zamenjajte črni scenarij vsaj s sivim.

Bodite čim bolj aktivni, saj intenzivna telesna vadba spodbuja dobro počutje s sproščanjem endorfinov. Vsaj hitre hoje se lotite, najmanj 15 minut na dan pri dnevni svetlobi.

Pri sezonski depresiji nadomeščajte pomanjkanje svetlobe. S posebnimi lučkami namreč lahko vplivate na izločanje melatonina, hormona, ki uravnava spanec, in serotonina, ki vpliva na razpoloženje. Že po enem tednu se bo pokazalo precejšnje izboljšanje razpoloženja.

Pomagajte si z alternativnimi sprostitvenimi tehnikami – meditacijo, jogo, masažo, dihalnimi tehnikami, NLP, akupunkturo … 

Kako prekiniti domino učinek negativnih misli?
Opredelite, ali vas položaj resnično ogroža ali se nesmiselno obremenjujete z njim. 
Ubesedite težavo, opredelite njeno bistvo in določite najhujši scenarij. 
Naštejte vse rešitve, ki se jih spomnite, in jih razdelite v smiselne korake. 
Poiščite drugo mnenje od nekoga, ki mu zaupate. 
Uporabite smiselne možnosti za izboljšanje in se spoprimite s težavo. 

Spremenite prehrano 

Za nastajanje serotonina, nevrotransmiterja, ki blaži depresijo, je ključna hrana, ki vsebuje triptofan. Največ ga je v skuti, mleku, ribjem in puranjem mesu, bananah, orehih, datljih in arašidih.

Drugi hormon sreče, noradrenalin, potrebujemo za zagon, voljo na začetku dneva. Fenilalanin, ki spodbuja njegovo nastajanje, najdemo v sezamu, jajcih, pšenični moki, govejih jetrih, mleku, rižu, ovsu, grahu, špinači, koruzi in krompirju.

Dopamin, ki spodbuja živahnost, domišljijo, dobro voljo in bistri misli, pa spodbuja tirozin v koruzni moki, mandeljnih, jajcih, mleku, rižu, rži, sezamovem semenu, svinjini, sojini moki, grahu, špinači, bananah, fižolu, arašidih in bučnih semenih.

Vsem trem zgoraj omenjenim hormonom sreče je skupno, da potrebujejo nekatere vitamine skupine B in minerale kot aktivatorje procesa – vitamini B6, folna kislina, B 12 in B3 ter selen, magnezij, baker in cink. Uživajmo pekočo papriko, česen, čebulo, med, lupinarje, mastne ribe, mleko, mlečni izdelki, perutnino, banane, grah, krompir …

Nihanje krvnega sladkorja sproži spreminjanje razpoloženja. Sladka hrana in nezdravi ogljikovi hidrati hitro dvignejo glukozo v krvi, a so posledice razdražljivost, menjava razpoloženja in tesnobnost. Zato se raje odrecite alkoholu, kofeinu in sladki hrani, nadomestite jih s kakovostnimi beljakovinami, ki uravnajo nezadržno potrebo po sladkem.

Rjavi riž – z nizkim glikemičnim indeksom postopoma sprošča glukozo v kri in s tem preprečuje nihanje razpoloženja. Rjavi ima poleg folne kisline tudi veliko mineralov in vitaminov.

Alkohol znižuje raven nevrotransmiterja serotonina, ki nam pomaga ohraniti pozitivno razpoloženje. 

Študije dokazujejo koristnost uživanja maščobnih kislin omega 3 za normalno delovanje možganov. Največ jih je v orehih, lososu, tuni in lanenih semenih. Študije ob tem potrjujejo tudi zmanjšanje simptomov, kot so motnje spanja, tesnobnost in žalost. 

Pomanjkanje sladkorja v možganih je tudi eden izmed dejavnikov razdražljivosti, nerazpoloženja, jeze in celo depresije.

Šentjanževka je pravi rastlinski antidepresiv. Šentjanževka spodbuja doživljanje pozitivnih čustev, dviguje razpoloženje, ponovno vzpostavi pravo raven nevrotransmiterjev ter omili občutek izčrpanosti in brezvoljnosti.

prejšnji članek
BB: Tamara se mečka z Erikom, njen fant pa ...
Svet slavnih
BB: Tamara se mečka z Erikom, njen fant pa ...
naslednji članek
Otrok naj pospravlja sam
Zdravje
Otrok naj pospravlja sam