pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakisanost telesa: Zakaj se počutite tako slabo?

23. 3. 2016; 02.30
Avtor: K.Š. /Bodi zdrava
ženska
Se slabo počutite, ste utrujeni, imate glavobole in težko razmišljate? Vam težave povzročajo luknje v spominu in ste postali neodločni ter ste zadnje čase zaradi vsega zaskrbljeni?

Če imate tudi zlepljene veke, zamašen nos in obložena usta, razbolele in težke ude in bolečine v želodcu, potem ste morda zakisani.

Porušeno ravnovesje v telesu
»Zakisanje telesa ali acidoza je osnova vseh bolezni, to je stanje porušenega kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu. Vzroke za zakisanost najdemo v današnjem modernem življenjskem slogu. Hitro, nemirno in stresno življenje, nezdrava prehrana, onesnaženost okolja in pomanjkanje telesne dejavnosti vplivajo na zakisanost telesa,« sta prepričani strokovni sodelavki Športne unije Slovenija, Pia Primec in mag. Jasmina Kozina Praprotnik. Posledice zakisanosti so slaba oskrba telesa s kisikom, zmanjšanje mentalnih sposobnosti, izguba kalcija in pojavljanje obolenj (od alergij, izgube energije do resnih kroničnih in rakavih obolenj).

Preverite, ali imate težave z zakisanostjo!
Obstaja več vrst testov zakisanosti. Doma to lahko preverite tako, da na tešče pljunete v kozarec, izmerite pH svojega urina ali zgolj preverite lasten življenjski slog. Zakisanost ni bolezen starostnikov, saj so lahko ob nepravilni prehrani in slabem življenjskem slogu zakisani že mladostniki.



Kako lahko ukrepate?
Zakisanost telesa vpliva na našo delovno učinkovitost, delovna učinkovitost pa vpliva na našo samopodobo in počutje. Vendar to lahko spremenite – že danes! Začnete lahko tako, da se z današnjim dnem odločite in se odpoveste slabim prehranskim navadam ter v svoje telo vnesete več kisika. Podarite si vsaj dve uri svežega zraka dnevno. Začnete lahko že med delovnim časom na delovnem mestu z desetminutnimi vajami, ki jih izvedete zunaj. »Vsebnost kisika v tkivih najbolje povečamo tako, da se naučimo pravilnega dihanja, delamo redne dihalne vaje na svežem zraku in se dovolj gibamo, seveda na svežem zraku,« pravita Pia Primec in mag. Jasmina Kozina Praprotnik.

Razstrupljanje s hrano začnete postopoma, in sicer tako, da po dnevih ali obrokih počasi izločate škodljive navade.

Prehrana je ključna


Kaj lahko jeste takrat, ko obstaja sum, da je vaše telo zakisano? To so predvsem jedi, ki na naše telo delujejo čim bolj bazično. Pia Primec in mag. Jasmina Kozina Praprotnik svetujeta, da si lahko za začetek naredite veliko količino limonade, ki jo spijete večkrat dnevno. »Potem pa se natančno lotimo tudi izbire živil, ki jih bomo jedli, vse dokler se ne bomo počutili spet res dobro. Takrat pa bomo tak način prehranjevanja in z njim povezano dobro počutje že tako vzljubili in se ga navadili, da nam bo nadaljevanje s tako prehrano skoraj samoumevno,« sta prepričani strokovnjakinji. »Da bomo čim bolj uspešni, poleg limonade čez dan jejmo tudi grenivke in še kakšno kislo sadje. Kislo sadje namreč ne vpliva kislo na naše telo, tako kot bi se dalo sklepati, ampak ravno nasprotno, deluje bazično. Bazičen je na primer tudi jabolčni kis. Med sadjem je izbire še veliko, zelo bazično delujejo na naše telo na primer tudi banane, a si jih zaradi velike vsebnosti sladkorja v tem obdobju privoščimo res bolj poredko, le pred ali po večjem telesnem naporu. Ne varčujmo pa z zelenjavo, tudi v tem obdobju si je privoščimo obilo. Naj bo sveža in kuhana na pari. Dvakrat na dan si pripravimo veliko skledo zelene listnate zelenjave, ki si jo zabelimo z deviškim oljem, avokadom in katero od stročnic. Zraven uporabljajte jabolčni kis ali limonin sok.«

Med zelenjavo, ki bi jo želeli skuhati, izbirajte med blitvo, cvetačo, čebulo, grahom, kolerabo, korenjem, paradižniki, jajčevci, rdečo peso, črno redkvijo, repo, špinačo, zeleno, zeljem. Seveda lahko vse to tudi spijemo v obliki smutijev ali pa si narežemo tako, da bomo lahko z dobro vestjo zobali.

Med žiti je izbira manjša, zato vzljubimo divji riž. Če imamo radi blitvo s krompirjem, v svoj jedilnik uvedimo nekaj novega, in sicer sladki krompir ali topinambur.

Če imate radi stročnice, naj vam zaupamo, da bazično delujejo čičerika, fižol, leča, ki si jih prav tako izmenično pripravimo kar vsak dan. Tudi vsi kalčki delujejo bazično in so prava zakladnica dobrih učinkovin.



Kljub omejitvam pa ni potrebe, da se počutimo, kot da nam kaj manjka. Tudi med bazično hrano je dovolj prostora za gurmanske užitke. Naredimo si namaz iz oljk. Izkoščičenim oljkam dodajmo špinačo, malo zeliščne soli in malo olivnega olja. Poskusimo pripraviti pa tudi namaz iz presnih bučnih ali sončničnih semen. Dodamo malo limone, zeliščne soli, olivnega olja, lahko še kakšen zeleni list, kot je na primer peteršilj ali zelena, in dobili bomo odlične bazične paštete.

Imate radi sladko?
Za sladico iz kostanjeve moke, ki ji dodamo presni kakav in mlete mandeljne, oblikujmo kroglice, ki bodo pravi bazični posladek. Nekaj časa se vzdržimo oreščkov, ki na naše telo delujejo kislo. Če si jih res želimo, so dovoljeni le mandlji in lešniki, ti pa naj bodo prej namočeni, zato da bo naše telo lažje vsrkalo dobre snovi iz njih.

Česa raje ne uvrstite na svoj jedilnik?


Za nekaj časa izpustite vse mesne in mlečne, vse sladke in vse škrobnate jedi, oreščke in belo moko. A kljub temu: uživajte!

prejšnji članek
Resnica o ženskem orgazmu drugačna!
Zdravje
Resnica o ženskem orgazmu drugačna!
naslednji članek
Tega o ličenju še niste vedele!
Moda&Lepota
Tega o ličenju še niste vedele!