oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nutrikozmetika - jo že poznate?

23. 3. 2016; 04.00
Avtor: Maša Rener / Bodi zdrava
ženska
Trditev, da lepota izhaja iz notranjosti, so v laboratorijih vzeli dobesedno. Tam namreč nastaja nutrikozmetika – skupno ime za prehranska dopolnila, ki podpirajo zdrav videz kože, las in nohtov, in to iz notranjosti.

Kaj je ta novost
Kolikokrat ste že razočarano ugotovili, da vaša nova krema ne daje želenih rezultatov? Za ta znan scenarij ne morete kar takoj obtožiti izdelka. Krema bi morda delovala, če videz vaše kože ne bi bil odvisen tudi od (pogosto osiromašene) prehrane in drugih dejavnikov, kot so kajenje, onesnažen zrak, premalo telesne dejavnosti … Kreme v takih primerih, ne glede na to, kako drage so in koliko kakovostnih sestavin vsebujejo, težko dajo želene rezultate. Nutrikozmetika tako predstavlja naravno evolucijo kozmetike, saj naj bi delovala globlje, dolgoročneje in koristila celemu telesu. Za njenega ustanovitelja velja švedski biokemik Ake Dahlgren, ki je ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja predstavil prvo blagovno znamko nutrikozmetike s sloganom: »Lepa koža se začne v notranjosti«. Od takrat dalje poraba nutrikozmetike nenehno raste.

Skrivnost je v kapsuli


Kozmetična, prehranska in farmacevtska industrija so združile moči v iskanju idealne formule za boljši in lepši videz kože, zato lahko danes v nutrikozmetiki najdemo kapsule že za skoraj vsako nevšečnost – odpravljanje mozoljev, gub, mastne kože, suhe kože, proti izpadanju las, krhkim nohtom, hiperpigmentaciji, temnim kolobarjem pod očmi … Kombinirana nega nutrikozmetike, ki deluje iz notranjosti, in lepotnih negovalnih izdelkov naj bi tako, po besedah strokovnjakov, optimalno pripomogla k videzu kože, kakršnega si želite.

Sestava nutrikozmetike
Sestava nutrikozmetike ni skrivnost, se pa seveda razlikuje od namena, ki ga želi doseči. Med sestavinami nutrikozmetike za lajšanje mozoljev boste namreč našli drugačne stvari kot recimo med sestavinami tiste za zmanjšanje gub. So pa med njimi pogosto vsem dobro znani vitamini, minerali, nenasičene maščobne kisline, hialuronska kislina, kolagen, elastin, keratin in druga hranila, katerih delovanje na videz kože, las in nohtov so potrdile tudi različne znanstvene raziskave. Kljub temu morate za ohranjanje lepote in zdravja poskrbeti tudi sami z uravnoteženo prehrano in zdravim življenjskim slogom.

prejšnji članek
Tudi celulit gre skozi želodec
Zdravje
Tudi celulit gre skozi želodec
naslednji članek
Nadomestki za moko z glutenom
Zdravje
Nadomestki za moko z glutenom