pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj bi morale ženske vedeti o prostati?

27. 3. 2016; 06.30
Avtor: Lea Pufek/revija Bodi zdrava
prostata
Zakaj so ženske pomemben dejavnik pri ohranjanju moškega zdravja, ni težko opredeliti. Zdravstvene organizacije so že davno spoznale, da morajo pri skrbi za preventivno zdravstveno skrb moških vedno najprej nagovoriti ženske. Te so v večini primerov namreč tiste, ki v gospodinjstvih skrbijo za zdravje.

So tiste, ki družinske člane spodbujajo k skrbi za zdravje, skrbijo za njihove redne obiske zdravnikov in specialistov, ter so navadno tiste, ki prve opazijo znake morebitne bolezni. Ženske so torej ključ do zdravja v mnogih družinah, še zlasti kadar gre za zdravje moških, ki se zdravstvenih pregledov in posegov navadno radi otepajo. V mnogih primerih ravno zaradi občutka sramote in ponižanja, ki pa je še toliko bolj prisoten, kadar gre za težave, povezane s prostato. Ker moški pogosto težje priznajo kakršne koli zdravstvene težave, je prav, da se o njih poučijo tudi ženske. Zato je dobro, da, čeprav je same nimajo, prostato dobro (s)poznajo.

Kaj je prostata?

Prostata je moška žleza, kar pomeni, da jo imajo samo moški. Velika je približno 25 kubičnih centimetrov, torej toliko kot oreh ali kostanj. Ob rojstvu sicer tehta le nekaj gramov, potem pa raste vse življenje, zatorej povečanje prostate ni nenaravno stanje. Prav tako ni nevarno in nekje do 40. leta ne povzroča večjih težav. Se pa težave z rastjo prostate pojavijo pred 60. letom, kar se najpogosteje izraža kot težave pri uriniranju.

Kje se nahaja? 

Prostata je del moškega reproduktivnega sistema in ima pomembno vlogo tako pri reprodukciji kot pri izločanju seča. Obdaja zgornji del sečnice, tisti del tik pod mehurjem, ki poteka med sramno kostjo in danko, zato je njeno povečanje sčasoma tako obremenilno za mehur, saj začne pri povečanju močno pritiskati nanj in na sečno cevko.

Kakšna je njena funkcija?

Funkcije prostate še niso povsem raziskane in pojasnjene, vendarle pa je znano, da ima pomembno vlogo pri uravnavanju nadzora mehurja, pri proizvodnji semenske tekočine in pri nadzoru spolne funkcije. Prostata tako tvori izločke, ki varujejo spodnja sečila pred vnetji, tvori pa tudi izločke, ki so del semenske tekočine. Med orgazmom pa skupaj s semenskimi mešički in krčenjem svojih mišičnih vlaken potiska semensko tekočino v sečnico in tako zagotovi bistven del njenega skupnega volumna.

Vnetje prostate

Prostatitis ali vnetje prostate je stanje, ki ga povzroči bakterija, najpogosteje pa prizadene moške med 30. in 40. letom. Prepoznamo ga po neprijetnem ščemenju v presredku, bolečinah v spodnjem delu trebuha, bolečinah v križu, siljenju na vodo, pekočem uriniranju, zvišani telesni temperaturi in težavah pri spolnosti. Vnetje prostate je navadno lahko posledica vnetja mehurja ali ledvic. Lahko je posledica nerednih spolnih odnosov, zaradi česar kri in semenska tekočina zastajata v prostati, ali pa posledica rizičnih spolnih odnosov, kjer pride do vdora bakterij in glivic prek spolne partnerice. Zelo pogosto do vnetja prostate pripelje tudi pretirano sedenje in premalo gibanja, težave z vnetjem pa imajo tudi poklicni vozniki, ki so izpostavljeni mikrovibracijam med vožnjo, in delavci na prostem, ki so izpostavljeni mrazu. Vnetje se navadno zdravi z antibiotiki, treba pa je skrbeti, da se ne razvije v kronično.

Povečanje prostate

Večanje prostate z leti je povsem običajen in naraven pojav, ki pa s starostjo lahko pripelje do težav. Benigna hiperplazija prostate (BHP), kot se strokovno imenuje ta pojav, je najpogostejša bolezen prostate, ki pa ni nevarna in tudi ne povzroča raka prostate. Je zgolj nadležna in lahko z nezdravljenjem pripelje do hujših nevšečnosti. Najpogosteje pri BHP povečana prostata pritiska na sečnico in ovira odtekanje seča. BHP z leti nastopi pretežno zaradi zmanjšanja moškega spolnega hormona zaradi staranja, veliko vlogo pa odigrata tudi genetska pogojenost in življenjski slog. BHP se najlažje prepozna po oslabljenem curku pri uriniranju, pogostejšem nočnem in dnevnem uriniranju, težavnem začetku uriniranja, občutku neizpraznjenega mehurja, kapljanju seča tudi po koncu mokrenja ter nenadzorovanem mokrenju. Če se BHP ne zdravi, lahko nastopi vnetje sečil, sečni kamni ali celo okvara ledvic.

Rak prostate

Rak prostate je eden najpogostejših rakov, saj v Sloveniji prizadene skoraj vsakega desetega moškega. Letno pri nas odkrijemo 450 novih primerov. Njegov nastanek ni pogojen z drugimi težavami prostate, saj se lahko razvije pri vsaki, tudi povsem zdravi prostati. Najpogosteje prizadene moške po 50. letu, vendarle pa je veliko bolj nevaren pri mlajših moških. Pri njih namreč bolezen hitreje napreduje in obstaja tveganje, da se rak razširi tudi na druga okoliška tkiva in kosti. Zato je pomembno zgodnje odkrivanje raka, ki lahko zagotovi uspešno zdravljenje (uspešnost je kar 80-odstotna). Moški po 50. letu naj bi preventivne preglede opravljali, tudi če nimajo simptomov raka prostate.

Kako prepoznamo raka prostate?

- pogosto uriniranje, zlasti ponoči,
- težave na začetku uriniranja in boleče uriniranje,
- šibek in prekinjen curek,
- motnje erekcije,
- bolečine pri ejakulaciji,
- kri v urinu ali spermi.

Če se rak razširi na okoliška tkiva in kosti, pa še:

- bolečine v trebuhu in kosteh – hrbtenica, boki, zgornji del stegen,
- otekanje mod in spodnjih okončin,
- utrujenost,
- pomanjkanje teka in hujšanje,
- včasih kašelj in dušenje.

Skrb za zdravo prostato

Kot že omenjeno, rasti prostate ni mogoče preprečiti, saj je to naraven pojav. Prav tako ne moremo vplivati na dedne dejavnike, ki so ključni pri razvoju raka prostate ali drugih bolezni. Lahko pa veliko naredimo za svoje zdravje s tem, da skrbimo za zdrav življenjski slog. Znano je, da razvade, kot so alkohol, tobak in prava kava, škodujejo našemu telesu nasploh, zatorej vplivajo tudi na zdravje prostate. Zlasti pivo naj bi bilo tisto, ki najbolj nelagodno vpliva nanjo. Poleg tega se je treba za zdravo prostato izogibati močnim začimbam, mrzlim in šumečim pijačam, visokokalorični hrani, ki je čezmerno bogata z ogljikovimi hidrati in maščobami, ter hrani, onesnaženi s pesticidi in težkimi kovinami. Raziskave so pokazale, da moški z zvišanim holesterolom v krvi pogosteje zbolevajo za boleznimi prostate, moški, ki zaužijejo veliko sladkorja, pa so bolj dovzetni za raka prostate. Prav tako se je treba veliko gibati, zlasti da se izniči učinke pretežno sedečega dela, ki nikakor ni prijazno do prostate.

prejšnji članek
Triki za boljše seksualno življenje!
Odnosi
Triki za boljše seksualno življenje!
naslednji članek
Razbijamo mite o dojenju
Zdravje
Razbijamo mite o dojenju
#obraziavenija
obraziavenija