zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Lekarna kar v naravi - bodite sam svoj zdravilec!

27. 3. 2016; 01.15
Avtor: Marjana Romanović/revija Bodi zdrava
bela vrba
Popolnoma naravna zdravila so vam dostopna v naravi. Ni potrebe, da se vsakič odpravite v lekarno.

BELA VRBA PROTI GRIPI IN GLAVOBOLU

Bela vrba uspeva najbolje v okolju, kjer so vlažna in mokra tla. Čas cvetenja je spomladi, cvetovi so v obliki mačic. Uporabni del rastline je lubje mladih vej, starosti od dve do pet let.

Zdravilne lastnosti

Lubje bele vrbe vsebuje salicin, sestavino, ki je naravna oblika aspirina. Leta 2002 so japonski znanstveniki potrdili, da salicilna kislina znižuje vročino, ne da bi pri tem škodovala želodcu. Lubje bele vrbe blaži vnetja, lajša revmatizem, bolečine, glavobol in znižuje vročino.

Uporaba

1–3 grame lubja stresemo v skodelico mrzle vode. Zavremo in kuhamo 10 minut. Nato precedimo. Čaj pijemo trikrat na dan pred jedjo po eno skodelico.

Dobro je vedeti!

Vrbovo lubje ni primerno za nosečnice, ženske, ki dojijo, otroke ali bolnike z astmo, razjedo na želodcu, sladkorno boleznijo ali obolenjem ledvic in jeter.

TRAVNIŠKA DETELJA ZA LENO PREBAVO

Cvetovi travniške detelje se nabirajo pozno spomladi. Uspeva po vsej Evropi, v zdravilne namene pa so jo začeli uporabljati severnoameriški Indijanci.

Zdravilne lastnosti

Pomaga pri vnetem grlu in lajša izkašljevanje, spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa. Saponin olajšuje izkašljevanje, zato se deteljo priporoča za blaženje kašlja. Pomaga pri ekcemih in luskavici. Spodbuja delovanje jeter, izboljšuje prebavo in preprečuje zaprtje.

Uporaba

Iz 2 žlic posušenih cvetov travniške detelje pripravimo čaj. Cvetove prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Pijemo do tri skodelice na dan.

Dobro je vedeti!

Ženske, ki bi rade zanosile, naj se izognejo uporabi črne detelje. Priporočljivo je, da ljudje, ki so preboleli tumorje, ne uporabljajo črne detelje, saj estrogen lahko spodbuja njihovo rast.

REGELJ PRI POVEČANEM DELOVANJU ŠČITNICE

Rastišče reglja so bregovi rek. Od julija do septembra se razcveti, iz njega pa se pripravljajo čaji, tinkture in posušeni deli rastline.

Zdravilne lastnosti

Uporablja se predvsem pri povečanem delovanju ščitnice. Izvleček rastline vpliva na presnovo joda in na izločanje hormona tiroksina. Priporoča se ga tudi pri hormonskih motnjah in menstruacijskih težavah.

Uporaba

1–3 grame posušenega reglja prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Pijemo do 3 skodelice na dan.

Dobro je vedeti!

Uporaba reglja ni primerna za nosečnice in ženske, ki dojijo, pri golšavosti in zmanjšanem delovanju ščitnice.

foto: dreamstime

ROŽMARIN PROTI VNETJU UŠES, NOSU IN GRLA

Zimzelen grm rožmarina uspeva po vsem Sredozemlju. V srednjem veku so ga kot simbol ljubezni in zvestobe vpletali v poročne vence.

Zdravilne lastnosti

Rožmarin ugodno vpliva na prebavo, pri napihnjenosti in zaprtju. Olajšuje izkašljevanje in zavira širjenje bakterij, zato se ga uporablja pri vnetju ušes, nosu in grla. Je dobro krepčilo in pomaga proti splošni utrujenosti.

Uporaba

2–4 čajne žlice suhega rožmarina prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. Po jedi popijemo 3 skodelice na dan.

prejšnji članek
Slovenski pevec čez noč ostal brez vsega?!
Svet slavnih
Slovenski pevec čez noč ostal brez vsega?!
naslednji članek
Vrtci ceno na otroka določijo tako
Zdravje
Vrtci ceno na otroka določijo tako